World History GK pt. 9

World History GK

World History GK pt. 9

Q1. In which year Genghis Khan was proclaimed as Emperor or Khagan

কোন বছৰত চেঙ্গিজ খানক সম্ৰাট বা খাগন বুলি ঘোষণা কৰা হয়

(A) 1192
(B) 1998
(C) 1200
(D) 1206

Answer: (D) 1206

 

Q2. Genghis Khan was died in the year

কিমান চনত চেঙ্গিজ খানৰ মৃত্যু হয়

(A) 1209
(B) 1219
(C) 1227
(D) 1232

Answer: (C) 1227

 

Q3. Who was the second Great Khagan of the Mongol Empire

মঙ্গোল সাম্ৰাজ্যৰ দ্বিতীয় মহান খাগান কোন আছিল

(A) Guyuk Khan
(B) Ogedei Khan
(C) Kublai Khan
(D) Temur Khan

Answer: (B) Ogedei Khan

 

Q4. From which European country did Belgium gain independence in 1830

কৰ পৰা ইউৰোপীয় দেশ বেলজিয়ামে ১৮৩০ চনত স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল

(A) Italy
(B) England
(C) Portugal
(D) Netherlands

Answer: (D) Netherlands

 

Q5. Who started the construction of Colosseum in Rome?

ৰোমত কোনে কলোছিয়াম নিৰ্মাণ আৰম্ভ কৰিছিল?

(A) Nero
(B) Vespasian
(C) Titus
(D) Domitian

Answer: (B) Vespasian

 

Q6. Who is the first European to reach New Zealand

নিউজিলেণ্ডত উপনীত হোৱা প্ৰথম ইউৰোপীয় কোন

(A) Abel Tasman
(B) James Cook
(C) Willem Janszoon
(D) Anthony van Diemen

Answer: (A) Abel Tasman

 

Q7. First meeting of the United Nations General Assembly was held in

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ সভাৰ প্ৰথম বৈঠক কত অনুষ্ঠিত হৈছিল

(A) Paris
(B) New York
(C) Moscow
(D) London

Answer: (D) London

 

Q8. Benito Mussolini was a leader of

বেনিটো মুছলিনি কৰ নেতা আছিল

(A) Germany
(B) Italy
(C) French
(D) Portugal

Answer: (B) Italy

 

Q9. In which year, the RMS Titanic sank in the North Atlantic Ocean after colliding with an iceberg

কোন বছৰত, আৰএমএছ টাইটানিক এটা আইচবাৰ্গৰ সৈতে সংঘৰ্ষ হোৱাৰ পিছত উত্তৰ আটলাণ্টিক মহাসাগৰত ডুব গৈছিল

(A) 1905
(B) 1910
(C) 1911
(D) 1912

Answer: (D) 1912

 

Q10. Which war was formally ended with the Treaty of Portsmouth

পোৰ্টচমাউথচুক্তিৰ দ্বাৰা কোনখন যুদ্ধ আনুষ্ঠানিকভাৱে সমাপ্ত হৈছিল

(A) World War I
(B) World War II
(C) Russo-Japanese War
(D) China Japan War

Answer: (C) Russo-Japanese War

 

Q11. In which year Russian Revolution happened

কোন বছৰত ৰাছিয়ান বিপ্লৱ ঘটিছিল হৈছিল

(A) 1912
(B) 1915
(C) 1917
(D) 1921

Answer: (C) 1917

 

Q12. Who was the last Tsar of Russia

ৰাছিয়াৰ অন্তিম জাৰ কোন আছিল

(A) Alexander III
(B) Nicholas II
(C) Alexander II
(D) Nicholas I

Answer: (B) Nicholas II

 

Q13. Where was the Sumerian civilization located

সুমেৰিয়ান সভ্যতা ক’ত অৱস্থিত আছিল

(A) China
(B) Iran
(C) Pakistan
(D) Iraq

Answer: (D) Iraq

 

Q14. Alexander the Great was the king of which kingdom

আলেকজেণ্ডাৰ দ্য গ্ৰেট কোন ৰাজ্যৰ ৰজা আছিল

(A) Rome
(B) Macedonia
(C) Epirus
(D) Cyprus

Answer: (B) Macedonia

 

Q15. In which year the Battle of the Hydaspes was fought between Alexander and Porus

কোন বছৰত আলেকজেণ্ডাৰ আৰু পোৰাছৰ মাজত হাইডাস্পেছৰ যুদ্ধ সংঘটিত হৈছিল

(A) 302 BC
(B) 310 BC
(C) 312 BC
(D) 326 BC

Answer: (D) 326 BC

 

Important links:

Download World History GK pt. 9 PDF Click here
For World History GK pt 8 Click here
Download our app Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment