World History GK pt. 8

World History GK

World History GK pt. 8

Q1. In which year George Washington became the first president of the USA

কোন বছৰত জৰ্জ ৱাশ্বিংটন আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰপতি হয়

(A) 1735
(B) 1765
(C) 1770
(D) 1789

Answer: (D) 1789

 

Q2. The Greek War of Independence against the Ottoman Empire started in the year

অটোমান সাম্ৰাজ্যৰ বিৰুদ্ধে গ্ৰীক স্বাধীনতা যুদ্ধ বছৰতে আৰম্ভ হৈছিল

(A) 1805
(B) 1821
(C) 1852
(D) 1895

Answer: (B) 1821

 

Q3. Who was the first Chancellor of Germany

জাৰ্মানীৰ প্ৰথম চাঞ্চেলৰ কোন আছিল

(A) Leo von Caprivi
(B) Adolf Hitler
(C) Otto von Bismarck
(D) Hans Luther

Answer: (C) Otto von Bismarck

 

Q4. The Franco-Prussian War (1870-1871) was ended with the signed of

ফ্ৰাঙ্কো-প্ৰুচিয়ান যুদ্ধ (১৮৭০-১৮৭১) স্বাক্ষৰিত হোৱাৰ লগে লগে সমাপ্ত হয়

(A) Treaty of Vienna
(B) Treaty of Munich
(C) Treaty of Paris
(D) Treaty of Versailles

Answer: (D) Treaty of Versailles

 

Q5. ‘Mein Kampf’ is the autobiography of

 ‘মেইন কাম্ফ’ হৈছে আত্মজীৱনী

(A) Maxim Gorky
(B) Adolf Hitler
(C) Oscar Wilde
(D) Winston Churchill

Answer: (B) Adolf Hitler

 

Q6. Russian communist leader Vladimir Lenin died in the year

ৰাছিয়াৰ কমিউনিষ্ট নেতা ভ্লাদিমিৰ লেনিনৰ বছৰত মৃত্যু হয়

(A) 1924
(B) 1922
(C) 1920
(D) 1921

Answer: (A) 1924

 

Q7. Who was the last Emperor (Tsar) of Russia

ৰাছিয়াৰ অন্তিম সম্ৰাট (জাৰ) কোন আছিল

(A) Alexander III
(B) Nicholas II
(C) Alexander II
(D) Nicholas I

Answer: (B) Nicholas II

 

Q8. Who was the first chairman of Central Committee of the Communist Party of China

চীনৰ কমিউনিষ্ট পাৰ্টিৰ কেন্দ্ৰীয় সমিতিৰ প্ৰথম অধ্যক্ষ কোন আছিল

(A) Mao Zedong
(B) Liu Shaoqi
(C) Hua Guofeng
(D) Hu Yaobang

Answer: (A) Mao Zedong

 

Q9. Which one is the last of the ruling Chinese dynasties

কোনটো শাসনাধিষ্ঠ চীনা ৰাজবংশৰ অন্তিমটো

(A) Zhou Dynasty
(B) Shang Dynasty
(C) Han Dynasty
(D) Qing Dynasty

Answer: (D) Qing Dynasty

 

Q10. Who is known as the founder of the ‘Republic of Turkey’

কাক ‘তুৰ্কী গণৰাজ্য’ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক বুলি জনা যায়

(A) Ismet Inonu
(B) Fevzi Cakmak
(C) Mustafa Kemal Ataturk
(D) None of the above

Answer: (C) Mustafa Kemal Ataturk

 

Q11. In European history, which year is known as the year of revolution

ইউৰোপীয় ইতিহাসত, কোন বছৰক বিপ্লৱৰ বছৰ বুলি কোৱা হয়

(A) 1732
(B) 1765
(C) 1848
(D) 1896

Answer: (C) 1848

 

Q12. Which monarch is known as ‘the Sun King’ and also the longest of monarchs of major countries in European history

কোন জন ৰাজক ‘সূৰ্য ৰজা’ বুলি জনা যায় আৰু ইউৰোপীয় ইতিহাসৰ মুখ্য দেশসমূহৰ আটাইতকৈ দীঘল ৰাজতন্ত্ৰবুলিও জনা যায়

(A) Louis XIV of France
(B) Henry III of England
(C) Louis XIII of France
(D) Edward I of England

Answer: (A) Louis XIV of France

 

Q13. Who led Prussia in the unification of Germany

জাৰ্মানীৰ একত্ৰীকৰণত প্ৰুছিয়াক কোনে নেতৃত্ব দিছিল

(A) Moltke
(B) Wilhelm II
(C) Otto von Bismarck
(D) Friedrich Ebert

Answer: (C) Otto von Bismarck

 

Q14. In which country the revolution of 1848 first begins that lead to a series of revolutions

কোন খন দেশত ১৮৪৮ চনৰ বিপ্লৱ প্ৰথমে আৰম্ভ হয় যাৰ ফলত বিপ্লৱৰ শৃংখলা আৰম্ভ হয়

(A) Italy
(B) Germany
(C) French
(D) Austria

Answer: (A) Italy

 

Q15. Who was the first Tudor monarch of England

ইংলেণ্ডৰ প্ৰথম টিউডাৰ ৰাজকীয় কোন আছিল

(A) Elizabeth I
(B) Mary I
(C) Henry VII
(D) Edward VI

Answer: (C) Henry VII

 

Important links:

Download World History GK pt. 8 PDF Click here
For World History GK pt 7 Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment