World History GK pt. 7

World History GK

World History GK pt. 7

Q1. What was the name of the assassinator of John F. Kennedy

জন এফ কেনেডিৰ হত্যাকাৰীৰ নাম কি আছিল

(A) Lee Harvey Oswald
(B) John Wilkes Booth
(C) John Surratt
(D) None of the above

Answer: (A) Lee Harvey Oswald

 

Q2. Who founded the Great Seljuq Empire in 1037

১০৩৭ চনত গ্ৰেট চেলজুক সাম্ৰাজ্য কোনে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(A) Seljuq Beg
(B) Tughril Beg
(C) Alp Arslan
(D) Malik-Shah I

Answer: (B) Tughril Beg

 

Q3. The Parliament of Great Britain was formed in the year

কিমান চনত গ্ৰেট ব্ৰিটেইনৰ সংসদ গঠন কৰা হয়

(A) 1707
(B) 1729
(C) 1774
(D) 1823

Answer: (A) 1707

 

Q4. In which eyropean country feudalism process is first started

ক’ত প্ৰথমে ইৰোপান দেশৰ সামন্তবাদ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হয়

(A) Italy
(B) England
(C) French
(D) Russia

Answer: (C) French

 

Q5. Sir William Wallace is known as the independence fighter of

ছাৰ উইলিয়াম ৱালেচক স্বাধীনতা যুঁজাৰু বুলি জনা যায়

(A) Denmark
(B) Scotland
(C) Ireland
(D) Italy

Answer: (B) Scotland

 

Q6. How many years did Elizabeth I reign England

প্ৰথম এলিজাবেথে ইংলেণ্ডত কিমান বছৰ ৰাজত্ব কৰিছিল

(A) 32 Years
(B) 36 Years
(C) 40 Years
(D) 44 Years

Answer: (D) 44 Years

 

Q7. Who is also known as ‘Bard of Avon’

কাক এভনৰ বাৰ্ড বুলিও জনা যায়

(A) William Wordsworth
(B) Karl Marx
(C) William Shakespeare
(D) John Milton

Answer: (C) William Shakespeare

 

Q8. Who is considered as the first Pope of Christianity

কাক খ্ৰীষ্টান ধৰ্মৰ প্ৰথম পোপ হিচাপে গণ্য কৰা হয়

(A) St Peter
(B) St Linus
(C) St Evaristus
(D) St Alexander I

Answer: (A) St Peter

 

Q9. Who is known as the first pope of Vatican City

কাক ভেটিকান চিটিৰ প্ৰথম পোপ বুলি জনা যায়

(A) Pope Benedict XV
(B) Clement XIII
(C) Pope Pius XI
(D) Benedict XIII

Answer: (C) Pope Pius XI

 

Q10. In which year Vatican City was established as an independent state

কোন বছৰত ভেটিকান চিটি এখন স্বাধীন ৰাজ্য হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) 1756
(B) 1782
(C) 1835
(D) 1929

Answer: (D) 1929

 

Q11. Which Nazi Field Marshal is known as the ‘Desert Fox’

কাক নাজী ফিল্ড মাৰ্শ্বেলক ‘ডেজাৰ্ট ফক্স’ বুলি জনা যায়

(A) Viktor Brack
(B) Erwin Rommel
(C) Hans Frank
(D) Hermann Goring

Answer: (B) Erwin Rommel

 

Q12. Communist Revolutionary Che Guevara was born in the city

কমিউনিষ্ট বিপ্লৱী চে গুৱেভাৰাৰ জন্ম চহৰখনত হৈছিল

(A) Havana
(B) Rosario
(C) Matanzas
(D) San Juan

Answer: (B) Rosario

 

Q13. The historical monument Al Khazneh or The Treasury is located in the city of

ঐতিহাসিক স্মাৰক আল খাজনহ বা কোষাগাৰ চহৰত অৱস্থিত

(A) Baghdad
(B) Tehran
(C) Giza
(D) Petra

Answer: (D) Petra

 

Q14. The tomb of Tutankhamun was discovered by Howard Carter and George Herbert in the year

কিমান  চনত হাৱাৰ্ড কাৰ্টাৰ আৰু জৰ্জ হাৰ্বাৰ্টৰ দ্বাৰা তুতানখামুনৰ সমাধি আৱিষ্কাৰ কৰা হৈছিল

(A) 1920
(B) 1922
(C) 1998
(D) 1930

Answer: (B) 1922

 

Q15. Which Roman Emperor is also known as ‘little boot’

কাক ৰোমান সম্ৰাটক ‘লিটল বুট’ বুলিও জনা যায়

(A) Nero
(B) Julius Caesar
(C) Caligula
(D) Augustus

Answer: (C) Caligula

 

Important links:

Download World History GK pt. 7 PDF Click here
For World History GK pt 6 Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment