World History GK pt. 6

World History GK

World History GK pt. 6

Q1. Who is the first crowned Czar (Tsar) of Russia

ৰাছিয়াৰ প্ৰথম মুকুট পিন্ধা জাৰ (জাৰ) কোন

(A) Peter I
(B) Ivan IV (the Terrible)
(C) Nicholas I
(D) John Adams

Answer: (B) Ivan IV (the Terrible)

 

Q2. The famous painting ‘Last Supper’ is a creation of

বিখ্যাত চিত্ৰ ‘লাষ্ট চাপাৰ’ হৈছে কাৰ সৃষ্টি

(A) Michaelangelo
(B) Vincent van Gogh
(C) Leonardo Da Vinci
(D) Sandro Botticelli

Answer: (C) Leonardo Da Vinci

 

Q3. Which war lord is also known as ‘little corporal’

কোনযুদ্ধৰ প্ৰভুক ‘লিটল কৰ্পোৰেল’ বুলিও জনা যায়

(A) Alexander
(B) Julius Caesar
(C) Napoleon Bonaparte
(D) Genghis Khan

Answer: (C) Napoleon Bonaparte

 

Q4. Who was the commander of ‘Seventh Coalition’ army that defeated Napoleon in the Battle of Waterloo

ৱাটাৰলুৰ যুদ্ধত নেপোলিয়নক পৰাস্ত কৰা ‘সপ্তম মিত্ৰজোঁট’ সেনাৰ কমাণ্ডাৰ কোন আছিল

(A) Arthur Wellesley
(B) Jean‑de‑Dieu Soult
(C) Robert Clive
(D) John Carnac

Answer: (A) Arthur Wellesley

 

Q5. The Battle of the Hydaspes was fought by Alexander the Great against

হাইডাস্পেছৰ যুদ্ধ আলেকজেণ্ডাৰ দ্য গ্ৰেটৰ দ্বাৰা যুঁজ দিয়া হৈছিল

(A) King Darius III
(B) Bessus
(C) King Porus
(D) Spitamenes

Answer: (C) King Porus

 

Q6. What was the name of the atom bomb dropped in Hiroshima city

হিৰোছিমা চহৰত পেলোৱা পৰমাণু বোমাৰ নাম কি আছিল

(A) Fat Boy
(B) Fat Man
(C) Little Boy
(D) Scorpion

Answer: (C) Little Boy

 

Q7. What was the name of the atom bomb dropped in Nagasaki city

নাগাচাকি চহৰত পেলোৱা পৰমাণু বোমাৰ নাম কি আছিল

(A) Fat Boy
(B) Fat Man
(C) Scorpion
(D) Death Kiss

Answer: (B) Fat Man

 

Q8. Who is known as ‘The Father of English History

কাক ‘ইংৰাজী ইতিহাসৰ পিতৃ’ বুলি জনা যায়

(A) Jerome
(B) Alfred the Great
(C) John Chrysostom
(D) Bede

Answer: (D) Bede

 

Q9. Which one is the oldest existing University in the World

কোনখন পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি বিদ্যমান বিশ্ববিদ্যালয়

(A) University of Oxford
(B) University of al-Karaouine
(C) Al-Azhar University
(D) University of Bologna

Answer: (B) University of al-Karaouine

 

Q10. In which year ‘University of Oxford’ was founded

কোন বছৰত ‘অক্সফৰ্ড বিশ্ববিদ্যালয়’ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) 1016
(B) 1562
(C) 1117
(D) 1342

Answer: (C) 1117

 

Q11. Who was the first sailor to sail around the world

বিশ্বজুৰি যাত্ৰা কৰা প্ৰথম নাবিক কোন আছিল

(A) Ferdinand Magellan
(B) Vasco da Gama
(C) Christopher Columbus
(D) Amerigo Vespucci

Answer: (A) Ferdinand Magellan

 

Q12. American Civil War was started in the year

কিমান চনত আমেৰিকান গৃহযুদ্ধ আৰম্ভ কৰা হৈছিল

(A) 1756
(B) 1806
(C) 1861
(D) 1890

Answer: (C) 1861

 

Q13. On which theatre house, Abraham Lincoln was assassinated

কোনখন থিয়েটাৰ হাউচত আব্ৰাহাম লিংকনক হত্যা কৰা হৈছিল

(A) Senator Theater
(B) Ford’s Theatre
(C) Oscar Theater
(D) Gold Theater

Answer: (B) Ford’s Theatre

 

Q14. John F. Kennedy is the __th President of United State of America

জন এফ কেনেডি হৈছে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ __তম ৰাষ্ট্ৰপতি

(A) 25
(B) 29
(C) 32
(D) 35

Answer: (D) 35

 

Q15. Who was the second President of America

আমেৰিকাৰ দ্বিতীয় ৰাষ্ট্ৰপতি কোন আছিল

(A) Thomas Jefferson
(B) Andrew Jackson
(C) Abraham Lincoln
(D) John Adams

Answer: (D) John Adams

 

Important links:

Download World History GK pt. 6 PDF Click here
For World History GK pt 5 Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment