World History GK pt. 5

World History GK

World History GK pt. 5

Q1. Which Ottoman Sultan defeat Byzantine Empire and capture Constantinople city in 1453

কোনটো অটোমান চুলতানে বাইজেন্টাইন সাম্ৰাজ্যক পৰাস্ত কৰে আৰু 1453 চনত কনষ্টাণ্টিনোপল চহৰ দখল কৰে

(A) Mehmed II
(B) Bayezid II
(C) Murad II
(D) Mehmed IV

Answer: (A) Mehmed II

 

Q2. Who was the first Christian emperor of the Roman Empire

ৰোমান সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰথম খ্ৰীষ্টান সম্ৰাট কোন আছিল

(A) Julius Caesar
(B) Nero
(C) Constantine
(D) Domitian

Answer: (C) Constantine

 

Q3. Who was the last Emperor of Rome

ৰোমৰ অন্তিম সম্ৰাট কোন আছিল

(A) Nero
(B) Romulus Augustulus
(C) Julius Nepos
(D) Julius Caesar

Answer: (B) Romulus Augustulus

 

Q4. When the first communist manifesto was written by Karl Marx and Friedrich Engels

কেতিয়া প্ৰথম সাম্যবাদী ইস্তাহাৰ কাৰ্ল মাৰ্ক্স আৰু ফ্ৰিডৰিখ এংগেলছে লিখিছিল

(A) 1848
(B) 1859
(C) 1872
(D) 1890

Answer: (A) 1848

 

Q5. In which year the Act of Union passed which joined England and Scotland into a single United Kingdom

কোন বছৰত এক্ট অফ ইউনিয়ন গৃহীত হয় যি ইংলেণ্ড আৰু স্কটলেণ্ডৰ সৈতে একক যুক্তৰাজ্যত যোগদান কৰে

(A) 1702
(B) 1707
(C) 1715
(D) 1756

Answer: (B) 1707

 

Q6. In which year Napoleon I crowned himself as Emperor of France

কোন বছৰত নেপোলিয়ন মই নিজকে ফ্ৰান্সৰ সম্ৰাট হিচাপে মুকুট পিন্ধাইছিলো

(A) 1799
(B) 1804
(C) 1807
(D) 1812

Answer: (B) 1804

 

Q7. Who is known as the founder of Rome city in 753 BC

খ্ৰীষ্টপূৰ্ব 753 চনত ৰোম চহৰৰ প্ৰতিষ্ঠাপক হিচাপে কোন জনাজাত

(A) Julius Caesar
(B) Augustus
(C) Romulus and Remus
(D) Camillus

Answer: (C) Romulus and Remus

 

Q8. Who wrote the book Ninety-Five Theses , which is regarded as initial catalyst for the Protestant Reformation

নব্বৈ-পাঁচ থিচেছ নামৰ কিতাপখন কোনে লিখিছিল, যাক প্ৰটেস্টাণ্ট সংস্কাৰৰ প্ৰাৰম্ভিক অনুঘটক হিচাপে গণ্য কৰা হয়

(A) Michelangelo
(B) Martin Luther
(C) John Calvin
(D) Huldrych Zwingli

Answer: (B) Martin Luther

 

Q9. Which country first invented Gunpower in around 270 AD

কোন খন দেশে প্ৰথমে প্ৰায় 270 খ্ৰীষ্টাব্দত বন্দুকশক্তি উদ্ভাৱন কৰিছিল

(A) China
(B) India
(C) Korea
(D) England

Answer: (A) China

 

Q10. Which pharaoh build the largest pyramid known as Great Pyramid of Giza

কোন ফাৰোৱে গিজাৰ গ্ৰেট পিৰামিড নামেৰে জনাজাত আটাইতকৈ ডাঙৰ পিৰামিড নিৰ্মাণ কৰে

(A) Sneferu
(B) Tutankhamun
(C) Khufu
(D) None of the above

Answer: (C) Khufu

 

Q11. Who is generally consider as the first pharaoh of Egypt

কাক সাধাৰণতে ইজিপ্তৰ প্ৰথম ফাৰো বুলি গণ্য কৰা হয়

(A) Menes
(B) Semerkhet
(C) Takelot I
(D) Tutankhamun

Answer: (A) Menes

 

Q12. During which dynasty Paper was invented in China

কোন সময়ত চীনত ৰাজবংশী কাকত উদ্ভাৱন কৰা হৈছিল

(A) Xia Dynasty
(B) Tang Dynasty
(C) Yuan Dynasty
(D) Han Dynasty

Answer: (D) Han Dynasty

 

Q13. In which year Russo-Japanese war was started

কোন বছৰত ৰুচো-জাপান যুদ্ধ আৰম্ভ হৈছিল

(A) 1894
(B) 1898
(C) 1904
(D) 1907

Answer: (C) 1904

 

Q14. Who is known as the father of American Constitution

কাক আমেৰিকান সংবিধানৰ জনক বুলি জনা যায়

(A) James Madison
(B) George Washington
(C) John Adams
(D) Thomas Jefferson

Answer: (A) James Madison

 

Q15. Who was the second President of America

আমেৰিকাৰ দ্বিতীয় ৰাষ্ট্ৰপতি কোন আছিল

(A) Thomas Jefferson
(B) Andrew Jackson
(C) Abraham Lincoln
(D) John Adams

Answer: (D) John Adams

 

Important links:

Download World History GK pt. 5 PDF Click here
For World History GK pt 4 Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World History GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
World History GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment