World History GK pt. 4

World History GK

World History GK pt. 4

Q1. Benito Mussolini was the Prime Minister of which country

বেনিটো মুছলিনি কোন খন দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আছিল

(A) French
(B) Belgium
(C) Italy
(D) Turkey

Answer: (C) Italy

 

Q2. Who was the US President during World War II

দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি কোন আছিল

(A) Winston Churchill
(B) Joseph Stalin
(C) Franklin D Roosevelt
(D) Harry S Truman

Answer: (C) Franklin D Roosevelt

 

Q3. In which year Adolf Hitler was appointed as Chancellor of Germany

কোন বছৰত এডল্ফ হিটলাৰক জাৰ্মানীৰ চাঞ্চেলৰ হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হয়

(A) 1933
(B) 1935
(C) 1938
(D) 1940

Answer: (A) 1933

 

Q4. World renowned philosopher Karl Marx was born in the country

বিশ্ববিখ্যাত দাৰ্শনিক কাৰ্ল মাৰ্ক্সৰ জন্ম কোনখন দেশত হৈছিল

(A) Austria
(B) Germany
(C) Russia
(D) Italy

Answer: (B) Germany

 

Q5. Who give the famous quote ‘Government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the Earth’

কোনে বিখ্যাত উদ্ধৃতি দিয়ে ‘মানুহৰ চৰকাৰ, মানুহৰ দ্বাৰা, মানুহৰ বাবে, পৃথিৱীৰ পৰা ধ্বংস নহ’ব’

(A) Winston Churchill
(B) Abraham Lincoln
(C) Vladimir Lenin
(D) George Washington

Answer: (B) Abraham Lincoln

 

Q6. The organization ‘League of Nations was founded after the end of

‘লীগ অফ নেশ্যনছ’ সংগঠনটো শেষ হোৱাৰ পিছত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) World War I
(B) World War II
(C) Crimean War
(D) Vietnam War

Answer: (A) World War I

 

Q7. The Inca civilization was raised in which country

কোন খন দেশত ইনকা সভ্যতা গঢ় লৈ উঠিছিল

(A) Bolivia
(B) Colombia
(C) Peru
(D) Chile

Answer: (C) Peru

 

Q8. ‘St. Petersburg’ city was founded by the

ছেইণ্ট পিটাৰ্ছবাৰ্গ’ চহৰখন কাৰ দ্বাৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) Peter the Great
(B) Feodor III
(C) Catherine I
(D) Peter II

Answer: (A) Peter the Great

 

Q9. First Sino-Japanese War was fought in the year

কোন চনত প্ৰথম চীন-জাপান যুদ্ধ সংঘটিত হৈছিল

(A) 1848
(B) 1894
(C) 1901
(D) 1896

Answer: (B) 1894

 

Q10. From which port of England, Titanic started its journey

ইংলেণ্ডৰ কোন বন্দৰৰ পৰা টাইটানিকে যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিল

(A) Liverpool
(B) Southampton
(C) Manchester
(D) Sunderland

Answer: (B) Southampton

 

Q11. The war of Falklands was fought between which two countries

ফকলেণ্ডৰ যুদ্ধ সংঘটিত হৈছিল কাৰ মাজত দুখন দেশৰ মাজত যুঁজ দিয়া হৈছিল

(A) USA and Brazil
(B) England and French
(C) Japan and Korea
(D) England and Argentina

Answer: (D) England and Argentina

 

Q12. Who build the St. Basil’s Cathedral in Moscow, Russia

ৰাছিয়াৰ মস্কোত ছেইণ্ট বেচিলচ কেথেড্ৰেল কোনে নিৰ্মাণ কৰে

(A) Peter I
(B) Vladislav I
(C) Ivan the Terrible
(D) Feodor I

Answer: (C) Ivan the Terrible

 

Q13. Which dynasty of China began the construction of the Great Wall

চীনৰ কোন ৰাজবংশই গ্ৰেট ৱাল নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ কৰিছিল

(A) Ming Dynasty
(B) Qin Dynasty
(C) Shun Dynasty
(D) None of the above

Answer: (B) Qin Dynasty

 

Q14. In which year Bastille of Paris stormed by the people which lead to the French Revolution

কোন বছৰত পেৰিছৰ বাষ্টিলে ফৰাচী বিপ্লৱৰ দিশে লৈ যোৱা লোকসকলৰ দ্বাৰা ধুমুহা মাৰিছিল

(A) 1746
(B) 1779
(C) 1789
(D) 1808

Answer: (C) 1789

 

Q15. Which King was executed by guillotine during French Revolution in 1793

১৭৯৩ চনত ফৰাচী বিপ্লৱৰ সময়ত গিলোটিনৰ দ্বাৰা কোন ৰজাক মৃত্যুদণ্ড দিয়া হৈছিল

(A) Charles X
(B) Louis XIII
(C) Henry IV
(D) Louis XVI

Answer: (D) Louis XVI

Important links:

Download World History GK pt. 4 PDF Click here
For World History GK pt 3 Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World History GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
World History GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment