World History GK pt. 3

World History GK

World History GK pt. 3

Q1. Who was the Emperor of Russia during the Russian Revolution

ৰাছিয়া বিপ্লৱৰ সময়ত ৰাছিয়াৰ সম্ৰাট কোন আছিল

(A) Alexander III
(B) Nicholas II
(C) Nicholas I
(D) Alexander II

Answer: (B) Nicholas II

 

Q2. When did the second Russian revolution start

দ্বিতীয় ৰাছিয়ান বিপ্লৱ কেতিয়া আৰম্ভ হৈছিল

(A) August, 1905
(B) February, 1917
(C) October, 1917
(D) March, 1921

Answer: (C) October, 1917

 

Q3. Who is known as the founder of Tudor dynasty in England

কাক ইংলেণ্ডৰ টিউডাৰ ৰাজবংশৰ প্ৰতিষ্ঠাপক বুলি জনা যায়

(A) Elizabeth I
(B) Richard III
(C) Henry VII
(D) None of the above

Answer: (C) Henry VII

 

Q4. Who is the creator of the world famous statue ‘David’ in Florence

ফ্লৰেন্সত বিশ্ববিখ্যাত প্ৰতিমূৰ্তি ‘ডেভিদ’ৰ স্ৰষ্টা কোন

(A) Leonardo da Vinci
(B) Raphael
(C) Filippo Brunelleschi
(D) Michelangelo

Answer: (D) Michelangelo

 

Q5. Leonardo da Vinci was born in the city of

লিওনাৰ্ডো দা ভিঞ্চিৰ জন্ম চহৰত হৈছিল

(A) Rome
(B) Milan
(C) Florence
(D) Madrid

Answer: (C) Florence

 

Q6. In which year did the Suez Canal was open for trade

কোন বছৰত চুৱেজ খাল বাণিজ্যৰ বাবে মুকলি আছিল

(A) 1869
(B) 1880
(C) 1774
(D) 1620

Answer: (A) 1869

 

Q7. Who was the first Roman Emperor

প্ৰথম ৰোমান সম্ৰাট কোন আছিল

(A) Caligula
(B) Claudius
(C) Augustus
(D) Nero

Answer: (C) Augustus

 

Q8. Which one was the capital city of Byzantine Empire

কোনখন বাইজেন্টাইন সাম্ৰাজ্যৰ ৰাজধানী চহৰ আছিল

(A) Venice
(B) Rome
(C) Vienna
(D) Constantinople

Answer: (D) Constantinople

 

Q9. Who was the founder of Ottoman Empire

অটোমান সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(A) Osman I
(B) Orhan
(C) Mura I
(D) Bayezid I

Answer: (A) Osman I

 

Q10. Crimean War was started in the year

ক্ৰিমিয়াৰ যুদ্ধ বছৰত আৰম্ভ হৈছিল

(A) 1853
(B) 1857
(C) 1862
(D) 1870

Answer: (A) 1853

 

Q11. Who is known as the ‘Father of History’

কাক ‘ইতিহাসৰ পিতৃ’ বুলি জনা যায়

(A) Homer
(B) Thucydides
(C) Herodotus
(D) Archimedes

Answer: (C) Herodotus

 

Q12. The city of Alexandria was founded by Alexander the Great in the year

কেতিয়া আলেকজেণ্ডাৰ দ্য গ্ৰেট ৰ দ্বাৰা আলেকজেন্দ্ৰিয়া চহৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) 331 BC
(B) 325BC
(C) 322 BC
(D) 365 BC

Answer: (A) 331 BC

 

Q13. ‘Bucephalus’ was the name of the horse of

‘বুচেফালাছ’ আছিল ঘোঁৰাটোৰ নাম

(A) Napoleon
(B) Alexander
(C) Julius Caesar
(D) Mark Antony

Answer: (B) Alexander

 

Q14. Mozart was born in which country

মোজাৰ্টৰ জন্ম কোন খন দেশত হৈছিল

(A) Italy
(B) Switzerland
(C) Austria
(D) Germany

Answer: (C) Austria

 

Q15. ‘Mein Kampf’ is the autobiography which political leader

‘মেইন কাম্ফ’ হৈছে আত্মজীৱনী যিটো ৰাজনৈতিক নেতা

(A) Joseph Stalin
(B) Benito Mussolini
(C) Winston Churchill
(D) Adolf Hitler

Answer: (D) Adolf Hitler

 

Important links:

Download World History GK pt. 3 PDF Click here
For World History GK pt 2 Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World History GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
World History GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment