World History GK pt. 2

World History GK

World History GK pt. 2

Q1. Industrial Revolution was started from which country

কোন দেশৰ পৰা ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ আৰম্ভ কৰা হৈছিল

(A) France
(B) Germany
(C) Italy
(D) England

Answer: (D) England

 

Q2. When did Julius Caesar first invaded Britain

জুলিয়াছ চিজাৰে কেতিয়া প্ৰথমব্ৰিটেইন আক্ৰমণ কৰিছিল

(A) 33BC
(B) 44BC
(C) 55BC
(D) 66BC

Answer: (C) 55BC

 

Q3. Which Mountain’s volcano buried Pompeii city with ash in 79 AD

কোনটো মাউণ্টেইনৰ আগ্নেয়গিৰিটোৱে ৭৯ খ্ৰীঃত পম্পেই চহৰক ছাইৰে সমাধিস্থ কৰিছিল

(A) Mount Pelee
(B) Mount Tambora
(C) Mount Etna
(D) Mount Vesuvius

Answer: (D) Mount Vesuvius

 

Q4. Which city was recaptured at the end of the first war of Crusade

ক্ৰুছেডৰ প্ৰথম যুদ্ধৰ শেষত কোনখন চহৰ পুনৰ দখল কৰা হৈছিল

(A) Rome
(B) Venice
(C) Jerusalem
(D) Vienna

Answer: (C) Jerusalem

 

Q5. First war of Crusade was ended in the year

আলেকজেণ্ডাৰ দ্য গ্ৰেটৰ এজন শিক্ষক কোন আছিল

(A) 1099
(B) 1095
(C) 1123
(D) 1323

Answer: (A) 1099

 

Q6. Who was one of the teachers of Alexander the Great

আলেকজেণ্ডাৰ দ্য গ্ৰেটৰ এজন শিক্ষক কোন আছিল

(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Socrates
(D) None of the above

Answer: (B) Aristotle

 

Q7. In which year Christopher Columbus discovered America

কোন বছৰত ক্ৰিষ্টোফাৰ কলম্বাছে আমেৰিকা আৱিষ্কাৰ কৰে

(A) 1502
(B) 1339
(C) 1405
(D) 1492

Answer: (D) 1492

 

Q8. Which were the two countries that fought during the Falklands War

ফকলেণ্ড যুদ্ধৰ সময়ত যুঁজ দিয়া দুখন দেশ আছিল

(A) Britain and France
(B) Germany and Austria
(C) Argentina and Britain
(D) Austria and Russia

Answer: (C) Argentina and Britain

 

Q9. Which explorer discovered Cuba

কোন এক্সপ্ল’ৰাৰে কিউবা আৱিষ্কাৰ কৰিছিল

(A) Christopher Columbus
(B) Amerigo Vespucci
(C) Vasco da Gama
(D) Marco Polo

Answer: (A) Christopher Columbus

 

Q10. Who was the Chinese Emperor when Marco Polo visited China

মাৰ্কো পোলোচীন ভ্ৰমণ কৰাৰ সময়ত চীনা সম্ৰাট কোন আছিল

(A) Temur Khan
(B) Kublai Khan
(C) Genghis Khan
(D) Ogedei Khan

Answer: (B) Kublai Khan

 

Q11. Who is known as the founder of Yuan Dynasty in China

উইলিয়াম শ্বেইকছপীয়েৰৰ জন্ম বছৰত হৈছিল

(A) Kublai Khan
(B) Genghis Khan
(C) Batu Khan
(D) Berke Khan

Answer: (A) Kublai Khan

 

Q12. William Shakespeare was born in the year

উইলিয়াম শ্বেইকছপীয়েৰৰ জন্ম বছৰত হৈছিল

(A) 1487
(B) 1523
(C) 1564
(D) 1588

Answer: (C) 1564

 

Q13. Who wrote the book ‘Oliver Twist’

কোনে ‘অলিভাৰ টুইষ্ট’ কিতাপখন লিখিছিল

(A) William Shakespeare
(B) Mark Twain
(C) Charles Dickens
(D) Christopher Marlowe

Answer: (C) Charles Dickens

 

Q14. Aztec civilization was originated in which country

এজটেক সভ্যতাৰ উৎপত্তি কোন খন দেশত হৈছিল

(A) USA
(B) Greece
(C) Egypt
(D) Mexico

Answer: (D) Mexico

 

Q15. Which famous book was written by Nostradamus

কোনখন বিখ্যাত কিতাপ নষ্ট্ৰাডামাছে লিখিছিল

(A) Les Propheties
(B) Das Kapital
(C) The Tempest
(D) None of the above

Answer: (A) Les Propheties

 

Important links:

Download World History GK pt. 2 PDF Click here
For World History GK pt 1 Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World History GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
World History GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment