World History GK pt. 1

World History GK

World History GK pt. 1

Q1. In which year, Alexander the Great become the king of Macedonia

কোন বছৰত আলেকজেণ্ডাৰ দ্য গ্ৰেট মেচিডোনিয়াৰ ৰজা হয়

(A) 336 BC
(B) 323 BC
(C) 350 BC
(D) 200 BC

Answer: (A) 336 BC

 

Q2. The European renaissance started from which country

ইউৰোপীয় নৱজাগৰণ কোন দেশৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল

(A) England
(B) France
(C) Italy
(D) Greece

Answer: (C) Italy

 

Q3. On which island of France, Napoleon was born

ফ্ৰান্সৰ কোন দ্বীপত নেপোলিয়নৰ জন্ম হৈছিল

(A) Saint Helena
(B) Corsica
(C) Elba
(D) Oleron

Answer: (B) Corsica

 

Q4. The Battle of Waterloo was fought in the year

ৱাটাৰলুৰ যুদ্ধ কোন বছৰটোত সংঘটিত হৈছিল

(A) 1800
(B) 1805
(C) 1807
(D) 1815

Answer: (D) 1815

 

Q5. In which year America got independence

কোন বছৰত আমেৰিকাই স্বাধীনতা লাভ কৰে

(A) 1760
(B) 1776
(C) 1780
(D) 1782

Answer: (B) 1776

 

Q6. Who is known as the Artist of the world-famous painting ‘Mona Lisa’

কাক বিশ্ববিখ্যাত চিত্ৰ ‘মোনা লিসা’ৰ শিল্পী বুলি জনা যায়

(A) Filippo Brunelleschi
(B) Michelangelo
(C) Vincent van Gogh
(D) Leonardo da Vinci

Answer: (D) Leonardo da Vinci

 

Q7. Who was the king during the French revolution

ফৰাচী বিপ্লৱৰ সময়ত কোন ৰজা আছিল

(A) Napoleon
(B) Louis XV
(C) Louis XVI
(D) Charles IX

Answer: (C) Louis XVI

 

Q8. The Hundred Years’ War (from 1337 to 1453) was fought between

হাণ্ড্ৰেড ইয়ৰ্ছ ৱাৰ (১৩৩৭ চনৰ পৰা ১৪৫৩ চনলৈ) মাজত সংঘটিত হৈছিল

(A) England and France
(B) Germany and Russia
(C) America and Argentina
(D) England and Germany

Answer: (A) England and France

 

Q9. Queen Elizabeth I of England belongs to which dynasty

ইংলেণ্ডৰ ৰাণী প্ৰথম এলিজাবেথ কোন ৰাজবংশৰ অন্তৰ্ভুক্ত

(A) Stuart
(B) York
(C) Tudor
(D) Normandy

Answer: (C) Tudor

 

Q10. ‘Boston Tea Party’ protest was associated with the revolution of

‘বষ্টন টি পাৰ্টি’ৰ প্ৰতিবাদ বিপ্লৱৰ সৈতে জড়িত আছিল

(A) America
(B) Italy
(C) France
(D) India

Answer: (A) America

 

Q11. Which king of England was forced to sign the ‘Magna Carta’

ইংলেণ্ডৰ কোন ৰজাই ‘মেগনা কাৰ্টা’ত স্বাক্ষৰ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল

(A) King Richard I
(B) King Louis
(C) Henry III
(D) King John

Answer: (D) King John

 

Q12. When the first Ancient Geek Olympic Game was begun

ইংলেণ্ডৰ কোন ৰজাই ‘মেগনা কাৰ্টা’ত স্বাক্ষৰ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল

(A) 776 BC
(B) 552 BC
(C) 800 BC
(D) 235 BC

Answer: (A) 776 BC

 

Q13. Who was the author of United States Declaration of Independence

আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ স্বাধীনতাঘোষণাৰ লেখক কোন আছিল

(A) Thomas Jefferson
(B) George Washington
(C) Abraham Lincoln
(D) Benjamin Franklin

Answer: (A) Thomas Jefferson

 

Q14. Napoleon was exiled to the Saint Helena after the defeat in the war of

যুদ্ধত পৰাজয়ৰ পিছত নেপোলিয়নক ছেইণ্ট হেলেনালৈ নিৰ্বাসিত কৰা হৈছিল

(A) Russia
(B) Waterloo
(C) Peninsular
(D) Rivoli

Answer: (B) Waterloo

 

Q15. Who was the President of America during the American Civil War

আমেৰিকাৰ গৃহযুদ্ধৰ সময়ত আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি কোন আছিল

(A) Abraham Lincoln
(B) Andrew Jackson
(C) George Washington
(D) James Madison

Answer: (A) Abraham Lincoln

 

Important links:

Download World History GK pt. 1 PDF Click here
Read World History GK  Click here

Top 15 World History General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World History GK Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
World History GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment