World GK Question Answer pt 8

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt 8

Q1. Which one is the 50th State of United State of America

কোনটো আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ 50 তম ৰাজ্য

(A) Alaska
(B) Arizona
(C) Utah
(D) Hawaii

Answer: (D) Hawaii

 

Q2. Mediterranean Sea is connected to which ocean

ভূমধ্য সাগৰ কোন মহাসাগৰৰ সৈতে সংযুক্ত

(A) Atlantic
(B) Pacific
(C) Indian
(D) Southern

Answer: (A) Atlantic

 

Q3. How many countries have a coastline on the Mediterranean Sea

ভূমধ্য সাগৰত কিমানখন দেশৰ উপকূল আছে

(A) 8
(B) 13
(C) 18
(D) 22

Answer: (D) 22

 

Q4. Which European country is surrounded by most number of neighbouring countries

কোনখন ইউৰোপীয় দেশ বেছিভাগ চুবুৰীয়া দেশেৰে আগুৰি আছে

(A) Germany
(B) Russia
(C) Austria
(D) Denmark

Answer: (A) Germany

 

Q5. Which one is the first country to allow women to vote

মহিলাসকলক ভোট দিবলৈ অনুমতি দিয়া কোনখন প্ৰথম দেশ

(A) Australia
(B) New Zealand
(C) Canada
(D) America

Answer: (B) New Zealand

 

Q6. Transylvania is a part of which country

ট্ৰেন্সিলভানিয়া কোন খন দেশৰ এটা অংশ

(A) Poland
(B) Romania
(C) Hungary
(D) Austria

Answer: (B) Romania

 

Q7. Which one is the first country to make broadband a legal right for every citizen

প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে ব্ৰডবেণ্ডক আইনী অধিকাৰ হিচাপে গঢ়ি তোলা প্ৰথম খন দেশ কোনখন

(A) England
(B) Finland
(C) Denmark
(D) China

Answer: (B) Finland

 

Q8. What country calls itself Nippon

নিজকে নিপ্পন বুলি কোৱা দেশ

(A) South Korea
(B) Japan
(C) Thailand
(D) North Korea

Answer: (B) Japan

 

Q9. What country was known as Rhodesia

কোনখন দেশক ৰোডেচিয়া বুলি জনা গৈছিল

(A) Sudan
(B) Italy
(C) Zambia
(D) Zimbabwe

Answer: (D) Zimbabwe

 

Q10. Total number of countries in the group of the Commonwealth of Nations

কমনৱেলথ অৱ নেশ্যনছৰ গোটত মুঠ দেশৰ সংখ্যা

(A) 26
(B) 32
(C) 48
(D) 54

Answer: (D) 54

 

Q11. Which international organization was created as a result of North Atlantic Treaty, 1949

উত্তৰ আটলান্টিক চুক্তি, 1949 ৰ ফলস্বৰূপে কোনটো আন্তৰ্জাতিক সংগঠন সৃষ্টি কৰা হৈছিল

(A) WTO
(B) NATO
(C) UNESCO
(D) UN

Answer: (B) NATO

 

Q12. Oslo is the capital of _______

অচলো হৈছে ______ ৰাজধানী

(A) Denmark
(B) Finland
(C) Hungary
(D) Norway

Answer: (D) Norway

 

Q13. European Union was established as a result of

কাৰ ফলস্বৰূপে ইউৰোপীয় ইউনিয়ন প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) Treaty of Paris, 1951
(B) New York Agreement
(C) Paris Peace Accords
(D) 18

Answer: (A) Treaty of Paris, 1951

 

Q14. The “Tartar” tribe inhabitants in which part of the world

পৃথিৱীৰ কোন অংশত “টাৰ্টাৰ” জনজাতিৰ বাসিন্দা

(A) Siberia
(B) Kenya
(C) Europe
(D) Australia

Answer: (A) Siberia

 

Q15. The popular social dance ‘Salsa’ is originated from

জনপ্ৰিয় সামাজিক নৃত্য ‘চালছা’ৰ উৎপত্তি হৈছে

(A) Brazil
(B) Italy
(C) Mexico
(D) America

Answer: (D) America

 

Important links:

Download World GK pt 7 PDF Click here
Read World GK pt 7 Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your Gk learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World Gk Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *