World GK Question Answer pt 6

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt 6

Q1. How many principal organs of United Nation have

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ কিমানটা মুখ্য অঙ্গ আছে

(A) 6
(B) 7
(C) 12
(D) 15

Answer: (A) 6

Q2. Where the ‘International Court of Justice’ headquarters is located

কত ‘আন্তৰ্জাতিক ন্যায়ালয়’ৰ মুখ্য কাৰ্যালয় অৱস্থিত

(A) Amsterdam
(B) Berlin
(C) The Hague
(D) Washington

Answer: (C) The Hague

Q3. ‘Yen’ is the currency of which country

‘য়েন’ কোন খন দেশৰ মুদ্ৰা

(A) South Korea
(B) North Korea
(C) Malaysia
(D) Japan

Answer: (D) Japan

Q4. ‘Ringgit’ is the currency of which country

‘ৰিংগিত’ কোন খন দেশৰ মুদ্ৰা

(A) Singapore
(B) Malaysia
(C) Cambodia
(D) Indonesia

Answer: (B) Malaysia

Q5. ‘Astana’ is the capital city of which country

‘আস্তানা’ কোন খন দেশৰ ৰাজধানী চহৰ

(A) Kazakhstan
(B) Uzbekistan
(C) Turkmenistan
(D) Tajikistan

Answer: (A) Kazakhstan

Q6. How many new countries are emerged from the Union of Soviet Socialist Republics in its dissolution in December 1991

১৯৯১ চনৰ ডিচেম্বৰত ছোভিয়েট সমাজতান্ত্ৰিক গণৰাজ্য সংঘৰ পৰা কিমানখন নতুন দেশৰ উদ্ভৱ হয়

(A) 11
(B) 15
(C) 16
(D) 9

Answer: (B) 15

Q7. Which one is the World’s biggest cave

কোনটো পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ গুহা

(A) Son Doong cave, Vietnam
(B) Jewel Cave, United State
(C) Holloch, Switzerland
(D) Optymistychna Cave, Ukraine

Answer: (A) Son Doong cave, Vietnam

Q8. Which animal is in the logo of WWF (World Wildlife Fund For Nature)

কোনটো জন্তু ডব্লিউ ডব্লিউ এফ ৰ প্ৰতীক (প্ৰকৃতিৰ বাবে বিশ্ব বন্যপ্ৰাণী পুঁজি)

(A) Tiger
(B) Bald Eagle
(C) Bull
(D) Giant Panda

Answer: (D) Giant Panda

Q9. Which city first observed the Earth Hour (turn off non-essential lights for one hour) on 31st March 2007

কোন খন চহৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে 31 মাৰ্চ, 2007 তাৰিখে আৰ্থ আৱাৰ (এক ঘণ্টাৰ বাবে অপ্ৰয়োজনীয় লাইট অফ) পালন কৰিছিল

(A) San Francisco
(B) Paris
(C) Sydney
(D) Rome

Answer: (C) Sydney

Q10. World Environment Day is observed every year on

বিশ্ব পৰিৱেশ দিৱস প্ৰতি বছৰে পালন কৰা হয়

(A) 13th January
(B) 26th August
(C) 30th September
(D) 5th June

Answer: (D) 5th June

Q11. Where the headquarters of the United States Department of Defense “Pentagon” is located

কত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ মুখ্য কাৰ্যালয় “পেন্টাগন” অৱস্থিত

(A) Arizona
(B) Virginia
(C) Ohio
(D) Washington

Answer: (B) Virginia

Q12. Which island was previously known as ‘Formosa’

কোনটো দ্বীপক আগতে ‘ফৰ্মোচা’ বুলি জনা গৈছিল

(A) Hong Kong
(B) Taiwan
(C) Bali
(D) Sri Lanka

Answer: (B) Taiwan

Q13. International Woman’s Day is celebrated on

আন্তৰ্জাতিক মহিলা দিৱস কেতিয়া পালন কৰা হয়

(A) 2nd January
(B) 5th April
(C) 8th March
(D) 15th September

Answer: (C) 8th March

Q14. ‘Legion of Honour’ is the highest civilian order of which country

‘লিজিয়ন অফ অনাৰ’ কোন খন দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক ক্ৰম

(A) America
(B) Canada
(C) England
(D) French

Answer: (D) French

Q15. ‘Presidential Medal of Freedom’ is the highest civilian order of which country

প্ৰেচিডেন্সিয়েল মেডেল অফ ফ্ৰীডম’  কোন খন দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক শৃংখলা

(A) Italy
(B) America
(C) Sweden
(D) England

Answer: (B) America

Important links:

Download World GK Questions pt 6 PDF Click here
Read World GK Question pt 5 Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your Gk learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All World Gk Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories:

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *