World GK Question Answer pt 5

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt 5

Q1. Vietnam War was ended in the year

কিমান চনত ভিয়েটনাম যুদ্ধৰ সমাপ্তি ঘটে

(A) 1965
(B) 1967
(C) 1973
(D) 1975

Answer: (D) 1975

Q2. Vientiane is the capital city of which country

ভিয়েনতিয়ান কোন খন দেশৰ ৰাজধানী চহৰ

(A) Laos
(B) Thailand
(C) Vietnam
(D) Cambodia

Answer: (A) Laos

Q3. The world’s largest gold mine ‘Grasberg Gold Mine’ is located in

পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সোণৰ খনি ‘গ্ৰাচবাৰ্গ গোল্ড মাইন’ ইয়াত অৱস্থিত

(A) South Africa
(B) Brazil
(C) Congo
(D) Indonesia

Answer: (D) Indonesia

Q4. Which country has the highest number of internet users in World

কোন খন দেশত বিশ্বত সৰ্বাধিক সংখ্যক ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী আছে

(A) USA
(B) India
(C) Japan
(D) China

Answer: (D) China

Q5. Which country first introduce the bullet trains

কোন খন দেশে প্ৰথমে বুলেট ট্ৰেইনৰ আবিষ্কাৰ কৰে

(A) France
(B) South Korea
(C) Japan
(D) USA

Answer: (C) Japan

Q6. Cruel ruler Idi Amin was the president of which country

নিষ্ঠুৰ শাসক ইদি আমিন কোন খন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আছিল

(A) Congo
(B) Kenya
(C) Nigeria
(D) Uganda

Answer: (D) Uganda

Q7. Which one is the highest producer of Cocoa bean (used in chocolate) in World

কোনটো দেশ বিশ্বৰ কোকো বীনৰ সৰ্বাধিক উৎপাদক (চকলেটত ব্যৱহৃত)

(A) Ghana
(B) Cote d Ivoire
(C) Cameroon
(D) Nigeria

Answer: (B) Cote d Ivoire

Q8. World’s longest bridge “Danyang–Kunshan Grand Bridge” in China connects Beijing with

চীনত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘল দলং “দানিয়াং-কুনশান গ্ৰেণ্ড ব্ৰীজ” বেইজিংক কাৰ লগত সংযোগ কৰিছে

(A) Hong Kong
(B) Shanghai
(C) Guangzhou
(D) Xi’an

Answer: (B) Shanghai

Q9. Which country is the highest producer of wine in the World

কোনখন দেশ বিশ্বৰ সৰ্বাধিক ৱাইন উৎপাদক

(A) France
(B) Italy
(C) United State
(D) Portugal

Answer: (B) Italy

Q10. In which country Serengeti National Park is located

কোন খন দেশত চেৰেঙ্গেটি ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান অৱস্থিত

(A) Kenya
(B) Zambia
(C) Congo
(D) Tanzania

Answer: (D) Tanzania

Q11. How many countries are included in African Union

আফ্ৰিকান ইউনিয়নত কিমানখন দেশ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে

(A) 48
(B) 52
(C) 55
(D) 58

Answer: (C) 55

Q12. Who is the first non-European and non-American Secretary-General of UN

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰথম অ-ইউৰোপীয় আৰু অ-আমেৰিকান মহাসচিব কোন

(A) Kofi Annan
(B) U Thant
(C) Ban Ki-moon
(D) Boutros Boutros-Ghali

Answer: (B) U Thant

Q13. In which year UNICEF has been awarded with Nobel Peace Prize

কোন বছৰত ইউনিচেফক শান্তিৰ নবেল বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে

(A) 1956
(B) 1995
(C) 1972
(D) 1965

Answer: (D) 1965

Q14. In which city the UNICEF research center is located

কোন খন চহৰত ইউনিচেফ গৱেষণা কেন্দ্ৰ অৱস্থিত

(A) New York
(B) Madrid
(C) Liverpool
(D) Florence

Answer: (D) Florence

Q15. Which one is the only African country which is not included in African Union

কোনখন একমাত্ৰ আফ্ৰিকান দেশ যিখনক আফ্ৰিকান ইউনিয়নত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাই

(A) South Africa
(B) Morocco
(C) Ethiopia
(D) Congo

Answer: (B) Morocco

Important links:

Download World GK pt 5 PDF Click here
For World GK pt 4 Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your Gk learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All World Gk Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories:

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *