World GK Question Answer pt. 19

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt. 19

Q1. Which country is also known as the “Land of the Golden Pagoda”

কোন খন দেশক “সোণালী পেগোডাৰ দেশ” বুলিও জনা যায়

(a) Thailand
(b) Myanmar
(c) North Korea
(d) Cambodia

Answer: (b) Myanmar

 

Q2. Which of the following is called the “Light house of the Mediterranean”

নিম্নলিখিত কোনটোক “ভূমধ্যসাগৰৰ পোহৰৰ ঘৰ” বুলি কোৱা হয়

(a) Stromboli of Sicily
(b) Mount pelee of West Indies
(c) Paracutin of Mexico
(d) Vesuvius of Italy

Answer: (a) Stromboli of sicily

 

Q3. What is the currency of Saudi Arabia

চৌদি আৰৱৰ মুদ্ৰা কি

(a) Riyal
(b) Pound
(c) Lira
(d) Dinnar

Answer: (a) Riyal

 

Q4. Which of the following country has the longest overland tunnel

নিম্নলিখিত কোনখন দেশৰ আটাইতকৈ দীঘল অভাৰলেণ্ড টানেল আছে

(a) Denmark
(b) Italy
(c) Switzerland
(d) Chin

Answer: (c) Switzerland

 

Q5. The Amnesty International Organization deals with

এমনেষ্টি ইণ্টাৰনেচনেল অৰ্গেনাইজেশ্যনে কাৰ সৈতে লেনদেন

(a) Animal Rights Protection
(b) Human Rights Protection
(c) Environmental Rights Protection
(d) Peace Movement

Answer: (b) Human Rights Protectionr

 

Q6. The first SAARC summits were held in

প্ৰথম চাৰ্ক সন্মিলন কত অনুষ্ঠিত হৈছিল

(a) Kathmandu
(b) New Delhi
(c) Colombo
(d) Dhaka

Answer: (d) Dhaka

 

Q7. Which one is the capital city of Myanmar

তলৰ কোনখন ম্যানমাৰৰ ৰাজধানী চহৰ

(a) Yangon
(b) Mandalay
(c) Monywa
(d) Naypyidaw

Answer: (d) Naypyidaw

 

Q8. Which one is the biggest delta in the World

কোনখন পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বদ্বীপ

(a) Ganges delta
(b) Mekong delta
(c) Amazon delta
(d) Mississippi delta

Answer: (a) Ganges delta

 

Q9. The oldest international airline is

আটাইতকৈ পুৰণি আন্তৰ্জাতিক বিমান সেৱা হৈছে

(a) Royal Dutch Airlines
(b) Qantas Airlines
(c) Air Canada
(d) Lufthansa

Answer: (a) Royal Dutch Airlines

 

Q10. The potato was introduced to Europe by

আলুটো ইউৰোপৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়া হৈছিল

(a) Dutch
(b) British
(c) Germans
(d) Spanish

Answer: (d) Spanish

 

Q11. Which one is the world’s longest ‘motorable road’

কোনটো পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ দীঘল ‘মটৰযোগ্য পথ’

(a) Pan-American Highway
(b) Highway 1, Australia
(c) Trans-Siberian Highway
(d) Trans-Canada Highway

Answer: (a) Pan-American Highway

 

Q12. Which country is the largest producer of cocoa

কোনখন দেশ কোকোৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক

(a) Ivory Coast
(b) Nigeria
(c) Brazil
(d) Ghana

Answer: (d) Ghana

 

Q13. Who is the first lady Prime Minister of a Nation in the World

বিশ্বৰ কোনখন ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰথম মহিলা প্ৰধানমন্ত্ৰী কোন আছিল

(a) Sirima Bandaranaike
(b) Margaret Thatcher
(c) Indira Gandhi
(d) Helen Elizabeth Clark

Answer: (a) Sirima Bandaranaike

 

Q14. The headquarters of Asian Development Bank is located at

এছিয়ান ডেভেলপমেণ্ট বেংকৰ মুখ্য কাৰ্যালয় কত অৱস্থিত

(a) Manila
(b) Bangkok
(c) Dhaka
(d) Kathmandu

Answer: (a) Manila

 

Q15. The International Date Line passes through the middle of which Ocean

আন্তৰ্জাতিক তাৰিখ ৰেখা কাৰ মাজভাগৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়

(a) Pacific
(b) Indian
(c) Atlantic
(d) Arctic

Answer: (a) Pacific

 

Important links:

Download World GK pt 19 PDF Click here
Read World GK pt 18 Click here
Download our app Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment