World GK Question Answer pt. 18

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt. 18

Q1. The Golden Panda Award is given for contribution in

গোল্ডেন পাণ্ডা বঁটা কিহৰ বাবে প্ৰদান কৰা হয়

(a) Medicine research
(b) Outstanding Invention
(c) Environmental conservation
(d) Performance in Cinema

Answer: (c) Environmental conservation

 

Q2. The World’s highest ground based telescopic observatory is located in

বিশ্বৰ সৰ্বোচ্চ ভূমি আধাৰিত টেলিস্কোপিক পৰ্যৱেক্ষণালয় কত অৱস্থিত

(a) India
(b) Colombia
(c) China
(d) Chile

Answer: (a) India

 

Q3. At present which country is the maximum emitter of carbon dioxide

 বৰ্তমান কোন খন দেশ কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ সৰ্বাধিক নিৰ্গমনকাৰী

(a) USA
(b) China
(c) Russia
(d) India

Answer: (b) China

 

Q4. In which city the “Wailing Wall” can be found

কোন খন চহৰত “ৱাইলিং ৱাল” পোৱা যায়

(a) Jerusalem
(b) Abu Dhabi
(c) Amman
(d) Damascus

Answer: (a) Jerusalem

 

Q5. Which country has the largest number of Spanish speaking population

কোন খন দেশত সৰ্বাধিক সংখ্যক স্পেনিছ ভাষী জনসংখ্যা আছে

(a) USA
(b) Spain
(c) Argentina
(d) Mexico

Answer: (d) Mexico

 

Q6. Which country is known as the sugar bowl of the World

কোনখন দেশক বিশ্বৰ চেনী বাটি বুলি জনা যায়

(a) India
(b) South Africa
(c) Cuba
(d) Brazil

Answer: (c) Cuba

 

Q7. Which among the following countries is the largest troop contributor to the United Nations Peacekeeping Mission

নিম্নলিখিত কোনখন ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তি ৰক্ষা অভিযানত সৰ্ববৃহৎ সৈন্য বাহিনীৰ অৱদানকাৰী

(a) China
(b) India
(c) Bangladesh
(d) Pakistan

Answer: (c) Bangladesh

 

Q8. The permanent Headquarters of the SAARC Secretariat is located at

চাৰ্ক সচিবালয়ৰ স্থায়ী মুখ্য কাৰ্যালয় কত অৱস্থিত

(a) Kathmandu
(b) Dhaka
(c) New Delhi
(d) Islamabad

Answer: (a) Kathmandu

 

Q9. Where was the first Non-Aligned Movement (NAM) summit held

প্ৰথম জোটবিহীন আন্দোলন (এনএএম) সন্মিলন ক’ত অনুষ্ঠিত হৈছিল

(a) Belgrade
(b) Cairo
(c) New Delhi
(d) Havana

Answer: (a) Belgrade

 

Q10. The headquarters of the Arab League is based in

আৰৱ লীগৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ক’ত অৱস্থিত

(a) Cairo
(b) Istanbul
(c) Tripoli
(d) Beirut

Answer: (a) Cairo

 

Q11. World water day is celebrated on

কেতিয়া বিশ্ব পানী দিৱস পালন কৰা হয়

(a) 18th January
(b) 14th February
(c) 22nd March
(d) 26th April

Answer: (c) 22nd March

 

Q12. Which of the following countries is the largest producer of diamond

নিম্নলিখিত কোনখন দেশ হীৰাৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক

(a) Australia
(b) Venezuela
(c) Russia
(d) Botswana

Answer: (c) Russia

 

Q13. Which of the following seas has the highest salinity

নিম্নলিখিত কোনটো সাগৰত সৰ্বাধিক লৱণতা থাকে

(a) Caspian Sea
(b) Mediterranean Sea
(c) Red Sea
(d) Dead Sea

Answer: (d) Dead Sea

 

Q14. The software, “Hyphoguard” which safeguards data even when the computer is in sleep mode was developed by

ছফ্টৱেৰ, “হাইফোগাৰ্ড” যি কম্পিউটাৰটো টোপনি মোডত থাকিলেও ডাটা সুৰক্ষিত কৰে ইয়াৰ দ্বাৰা বিকশিত কৰা হৈছিল

(a) USA
(b) Japan
(c) Canada
(d) China

Answer: (c) Canada

 

Q15. The country that has officially recognized “Bitcoin” as a currency is

কোনখন দেশে আনুষ্ঠানিকভাৱে “বিটকইন”ক মুদ্ৰা হিচাপে স্বীকৃতি দিছে

(a) Korea
(b) China
(c) Japan
(d) Singapore

Answer: (c) Japan

 

Important links:

Download World GK pt 18 PDF Click here
Read World GK pt 17 Click here
Download our app Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment