World GK Question Answer pt. 17

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt. 17

Q1. Karaganda coal basin belongs to

কাৰাগাণ্ডা কয়লা অৱবাহিকা অন্তৰ্ভুক্ত

(a) Russia
(b) Kazakhstan
(c) Ukraine
(d) Mongolia

Answer: (b) Kazakhstan

 

Q2. Which among the following European Union countries is the first to officially recognize the State of Palestine

নিম্নলিখিত কোনখন ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ দেশসমূহে আনুষ্ঠানিকভাৱে পেলেষ্টাইন ৰাজ্যক স্বীকৃতি দিয়ে

(a) Sweden
(b) Denmark
(c) Norway
(d) Italy

Answer: (a) Sweden

 

Q3. The International Day of Persons with Disabilities is celebrated on

আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তি দিৱস উদযাপন কৰা হয়

(a) 5th August
(b) 10th October
(c) 3rd December
(d) 15th December

Answer: (c) 3rd December

 

Q4. Which one is the largest producer of aluminum in the world

কোনটো বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ এলুমিনিয়াম উৎপাদক

(a) USA
(b) China
(c) France
(d) India

Answer: (b) China

 

Q5. Which country has the world’s longest network of bullet train

কোন খন দেশত বুলেট ট্ৰেইনৰ পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ দীঘল নেটৱৰ্ক আছে

(a) China
(b) Japan
(c) USA
(d) South Korea

Answer: (a) China

 

Q6. The Headquarters of UNESCO is located at

ইউনেস্কোৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ইয়াত অৱস্থিত

(a) Rome
(b) Paris
(c) Madrid
(d) London

Answer: (b) Paris

 

Q7. Which one country is the largest producer of Mica

কোনখন দেশ মাইকাৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক

(a) India
(b) China
(c) Brazil
(d) South Africa

Answer: (a) India

 

Q8. IUCN ( The International Union for Conservation of Nature and Natural Resources ) headquarters is at

আই.ইউ.চি.এন. (প্ৰকৃতি আৰু প্ৰাকৃতিক সম্পদ সংৰক্ষণৰ বাবে আন্তৰ্জাতিক সংঘ) মুখ্য কাৰ্যালয়ত আছে

(a) Gland, Switzerland
(b) Paris, France
(c) Vienna, Austria
(d) New York, USA

Answer: (a) Gland, Switzerland

 

Q9. Red Data Book contains data of

ৰেড ডাটা বুকত ইয়াৰ তথ্য আছে

(a) Dangerous species
(b) Extinct species
(c) Economically important species
(d) Endangered species

Answer: (d) Endangered species

 

Q10. Which of the following organization has developed the Universal Health Coverage Index

নিম্নলিখিত কোনটো সংগঠনে ইউনিভাৰ্চেল হেল্থ কভাৰেজ ইণ্ডেক্স বিকশিত কৰিছে

(a) International Monetary Fund
(b) Washington Consensus
(c) World Bank
(d) World Health Organization

Answer: (c) World Bank

 

Q11. Which country has the highest birth rate in the world

কোন খন দেশৰ জন্মৰ হাৰ বিশ্বত সৰ্বাধিক

(a) Somalia
(b) Uganda
(c) Malawi
(d) Niger

Answer: (d) Niger

 

Q12. Which country has the lowest birth rate in the world

কোন খন দেশৰ জন্মৰ হাৰ পৃথিৱীত সৰ্বনিম্ন

(a) Monaco

(b) Japan
(c) Slovenia
(d) Singapore

Answer: (a) Monaco

 

Q13. Alexandria port is located in

আলেকজেন্দ্ৰিয়া বন্দৰ ইয়াত অৱস্থিত

(a) Egypt
(b) Jordan
(c) Syria
(d) Greece

Answer: (a) Egypt

 

Q14. The highest coal-producing country in the world is

বিশ্বৰ সৰ্বাধিক কয়লা উৎপাদক দেশ হৈছে

(a) India
(b) Brazil
(c) China
(d) Malaysia

Answer: (c) China

 

Q15. World Ozone day is celebrated on

বিশ্ব অ’জন দিৱস পালন কৰা হয়

(a) 13th May
(b) 4th August
(c) 16th September
(d) 8th November

Answer: (c) 16th September

 

Important links:

Download World GK pt 17 PDF Click here
Read World GK pt 16 Click here
Download our app Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment