World GK Question Answer pt. 16

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt. 16

Q1. What is the colour of “black box” of an aircraft

 “ব্লেক বক্স” বিমানৰ ৰং কি

(a) Black
(b) Red
(c) Orange
(d) Yellow

Answer: (c) Orange

 

Q2. The International Date Line is the

আন্তৰ্জাতিক তাৰিখ ৰেখা হৈছে

(a) Equator
(b) 00 Longitude
(c) 880 East Longitude
(d) 1800 Longitude

Answer: (d) 1800 Longitude

 

Q3. The Pulitzer Prize is associated with which one of the following

পুলিৎজাৰ বঁটা নিম্নলিখিত কোনটোৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(a) Environmental Protection
(b) Olympic Games
(c) Journalism
(d) Civil Aviation

Answer: (c) Journalism

 

Q4. World No Tobacco Day is observed every year on ___

পুলিৎজাৰ বঁটা নিম্নলিখিত ____ সৈতে সম্পৰ্কিত

(a) 21st March
(b) 30th April
(c) 31st May
(d) 14th August

Answer: (c) 31st May

 

Q5. The Asian Development Bank has its headquarters at _____

এছিয়ান ডেভেলপমেণ্ট বেঙ্কৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ___ ত আছে

(a) Bangkok
(b) Hong Kong
(c) Delhi
(d) Manila

Answer: (d) Manila

 

Q6. Which one is not a member of Mekong–Ganga Cooperation

কোনখন মেকং-গংগা সহযোগিতাৰ সদস্য নহয়

(a) India
(b) Bangladesh
(c) Thailand
(d) Laos

Answer: (b) Bangladesh

 

Q7. SAARC Disaster Management Center office is located in

চাৰ্ক দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কেন্দ্ৰৰ কাৰ্যালয় ইয়াত অৱস্থিত

(a) Dhaka
(b) New Delhi
(c) Colombo
(d) Kathmandu

Answer: (b) New Delhi

 

Q8. Which of the following continents is known as a land of thousand languages

নিম্নলিখিত কোনখন মহাদেশক হাজাৰ ভাষাৰ দেশ বুলি জনা যায়

(a) Asia
(b) South America
(c) Africa
(d) Europe

Answer: (c) Africa

 

Q9. Which one is World’s first-ever cash-less country

কোনখন বিশ্বৰ প্ৰথম নগদবিহীন দেশ

(a) Sweden
(b) Norway
(c) Germany
(d) South Korea

Answer: (a) Sweden

 

Q10. In which country did the Right to Information Act come into existence first

কোন খন দেশত তথ্যৰ অধিকাৰ আইন প্ৰথমে অস্তিত্বত আহিছিল

(a) Sweden
(b) England
(c) Germany
(d) France

Answer: (a) Sweden

 

Q11. ___ is the first nation in the world to find water on the moon in the first moon mission from that country

___  দেশৰ পৰা প্ৰথম চন্দ্ৰ অভিযানত চন্দ্ৰত পানী বিচাৰি পোৱা হৈছে বিশ্বৰ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰ

(a) India
(b) China
(c) Russia
(d) America

Answer: (a) India

 

Q12. Who is the first woman to win the Nobel prize in Economics

অৰ্থনীতিত নবেল বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম গৰাকী মহিলা কোন

(a) Aung San Su Khi
(b) Elinar Ostrom
(c) Tonny Morrison
(d) Ada E Yanath

Answer: (b) Elinar Ostrom

 

Q13. Which country has the largest reserves of oil

কোন খন দেশত তেলৰ সৰ্বাধিক ভাণ্ডাৰ আছে

(a) America
(b) Russia
(c) UAE
(d) Venezuela

Answer: (d) Venezuela

 

Q14. The first country in the world to officially sponsor family planning programme to control population was

জনসংখ্যা নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে পৰিয়াল পৰিকল্পনা কাৰ্যসূচীৰ আনুষ্ঠানিক পৃষ্ঠপোষকতা কৰা বিশ্বৰ প্ৰথম খন দেশ আছিল

(a) China
(b) Bangladesh
(c) India
(d) Myanmar

Answer: (c) India

 

Q15. In which year SAARC was formed

কোন বছৰত চাৰ্ক গঠন কৰা হৈছিল

(a) 1978
(b) 1982
(c) 1983
(d) 1985

Answer: (d) 1985

 

Important links:

Download World GK pt 16 PDF Click here
Read World GK pt 15 Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment