World GK Question Answer pt. 15

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt. 15

Q1. Which one is the largest exporter of tea in the world

কোনটো বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ চাহ ৰপ্তানিকৰ্তা

(a) India
(b) China
(c) Sri Lanka
(d) Kenya

Answer: (d) Kenya

 

Q2. The costliest metal of the world is

পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ব্যয়বহুল ধাতু হৈছে

(a) Endohedral Fullerene
(b) Californium 252
(c) Tritium
(d) Rhodium

Answer: (b) Californium 252

 

Q3. Which one of the following countries has been the largest producer of copper

নিম্নলিখিত কোনখন দেশ তামৰ সৰ্ববৃহৎ উৎপাদক

(a) China
(b) Uruguay
(c) Brazil
(d) Chile

Answer: (d) Chile

 

Q4. Through which of the following straits does a tunnel connect the United Kingdom and France

নিম্নলিখিত কোনটো জলপ্ৰণালীৰ জৰিয়তে এটা সুৰংগই যুক্তৰাজ্য আৰু ফ্ৰান্সক সংযোগ কৰে

(a) Davis Strait
(b) Denmark Strait
(c) Strait of Dover
(d) Strait of Gibralter

Answer: (c) Strait of Dover

 

Q5. The coastal areas of which of the following oceans are called “ring of fire”

নিম্নলিখিত কোনটো মহাসাগৰৰ উপকূলীয় অঞ্চলবোৰক “জুইৰ ৰিং” বুলি কোৱা হয়

(a) Atlantic Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Indian Ocean
(d) None of the above

Answer: (b) Pacific Ocean

 

Q6. The famous Bolan Pass is situated in

বিখ্যাত বোলান পাছ টো কত অৱস্থিত

(a) India
(b) Pakistan
(c) Afghanistan
(d) Russia

Answer: (b) Pakistan

 

Q7. The largest producer of peanuts in the world is

পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ চীনাবাদাম উৎপাদক হৈছে

(a) China
(b) India
(c) Nigeria
(d) Russia

Answer: (a) China

 

Q8. Which nation has the largest cattle inventory in the world

কোন খন ৰাষ্ট্ৰত পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ গৰুৰ তালিকা আছে

(a) Denmark
(b) China
(c) Pakistan
(d) India

Answer: (d) India

 

Q9. Which two countries are separated by the McMahon Line

কোন দুখন দেশ মেকমোহন লাইনৰ দ্বাৰা পৃথক কৰা হৈছে

(a) India and Pakistan
(b) India and China
(c) India and Bangladesh
(d) Tibet and China

Answer: (b) India and China

 

Q10. Which one is the highest population density country in Asia

কোনখন এছিয়াৰ সৰ্বাধিক জনসংখ্যাঘনত্বৰ দেশ

(a) India
(b) Bangladesh
(c) China
(d) Singapore

Answer: (d) Singapore

 

Q11. Which one is the largest castor oil producing country in the World

কোনখন বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ কেষ্টৰ তেল উৎপাদক দেশ

(a) China
(b) Brazil
(c) India
(d) USA

Answer: (c) India

 

Q12. Which country was previously known as “Ceylon”

কোনখন দেশক আগতে “চিলন” বুলি জনা গৈছিল

(a) Sri Lanka
(b) Malaysia
(c) Maldives
(d) Mauritius

Answer: (a) Sri Lanka

 

Q13. “Ho Chi Minh” city is located in

“হো চি মিন” চহৰখন ইয়াত অৱস্থিত

(a) Vietnam
(b) Laos
(c) Cambodia
(d) Thailand

Answer: (a) Vietnam

 

Q14. Which place is also known as the bullfighting capital of the World

কোন ঠাইক বিশ্বৰ বুলফাইটিং ৰাজধানী বুলিও জনা যায়

(a) Madrid
(b) Seville
(c) Barcelona
(d) Lisbon

Answer: (b) Seville

 

Q15. Total percentage of the land area of the World covered under forest is

বনাঞ্চলৰ তলত আৱৰি থকা পৃথিৱীৰ মুঠ মাটিকালিৰ শতাংশ হৈছে

(a) 22.08 %
(b) 26.19 %
(c) 29.23 %
(d) 31.77 %

Answer: (b) 26.19 %

 

Important links:

Download World GK pt 14 PDF Click here
Read World GK pt 14 Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment