World GK Question Answer pt. 14

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt. 14

Q1. Where the headquarters of NATO (North Atlantic Treaty Organization) is located

কত নাটো (উত্তৰ আটলান্টিক চুক্তি সংগঠন)ৰ মুখ্য কাৰ্যালয় অৱস্থিত

(a) Paris
(b) Brussels
(c) New York
(d) London

Answer: (b) Brussels

 

Q2. The capital of World’s newest country the Republic of South Sudan is

বিশ্বৰ আটাইতকৈ নতুন দেশ দক্ষিণ চুদান গণৰাজ্যৰ ৰাজধানী

(a) Akobo
(b) Wan
(c) Juba
(d) Malakal

Answer: (c) Juba

 

Q3. MERCOSUR is a group of countries from

মাৰ্কোচুৰ কোনখন দেশৰ এটা গোট

(a) Asia
(b) Europe
(c) Africa
(d) South America

Answer: (d) South America

 

Q4. Which country is known as the “cockpit of Europe”

কোনখন দেশক “ইউৰোপৰ ককপিট” বুলি জনা যায়

(a) Sweden
(b) Belgium
(c) Austria
(d) France

Answer: (b) Belgium

 

Q5. Which country awards the Nobel Prizes

কোন খন দেশে নবেল বঁটা প্ৰদান কৰে

(a) Norway
(b) Belgium
(c) Germany
(d) Sweden

Answer: (d) Sweden

 

Q6. The United Nations World Refugee Day is observed on

ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বিশ্ব শৰণাৰ্থী দিৱস পালন কৰা হয়

(a) 20th June
(b) 31st July
(c) 17th August
(d) 5th September

(a) 20th June

 

Q7. The International Rice Research Institute is based in

আন্তৰ্জাতিক ধান গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানটো কত অৱস্থিত

(a) Nigeria
(b) Mexico
(c) India
(d) Philippines

Answer: (d) Philippines

 

Q8. International day of peace is

আন্তৰ্জাতিক শান্তি দিৱস হৈছে

(a) September 11
(b) September 21
(c) September 25
(d) October 2

Answer: (b) September 21

 

Q9. In which continent, Murray River can be found

কোন মহাদেশত, মুৰে নদী পোৱা যায়

(a) Asia
(b) Europe
(c) South America
(d) Australia

Answer: (d) Australia

 

Q10. The kiwi bird is the national symbol of

কিৱি চৰাইহৈছে ইয়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতীক

(a) Australia
(b) New Zealand
(c) Japan
(d) Taiwan

Answer: (b) New Zealand

 

Q11. Which continents population is the youngest amongst all the continents

সকলো মহাদেশৰ ভিতৰত কোনমহাদেশৰ জনসংখ্যা আটাইতকৈ কম

(a) Africa
(b) Asia
(c) Europe
(d) North America

Answer: (a) Africa

 

Q12. Africa is separated from Europe by the which sea

আফ্ৰিকা ইউৰোপৰ পৰা কোন সাগৰৰ দ্বাৰা পৃথক হৈছে

(a) Black Sea
(b) Red Sea
(c) Mediterranean Sea
(d) Caspian Sea

Answer: (c) Mediterranean Sea

 

Q13. The Istanbul city is located in which country

ইস্তাম্বুল চহৰ কোন খন দেশত অৱস্থিত

(a) Turkey
(b) Iran
(c) Egypt
(d) Iraq

Answer: (a) Turkey

 

Q14. Budapest is the capital of

বুদাপেষ্ট হৈছে ইয়াৰ ৰাজধানী

(a) Romania
(b) Hungary
(c) Serbia
(d) Croatia

Answer: (b) Hungary

 

Q15. Which one is the highest mountain of Europe

কোনটো ইউৰোপৰ সৰ্বোচ্চ পৰ্বত

(a) Mount Everest
(b) Mount Elbrus
(c) Mount Kilimanjaro
(d) Mount McKinley

Answer: (b) Mount Elbrus

 

Important links:

Download World GK pt 14 PDF Click here
Read World GK pt 13 Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World Gk Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment