World GK Question Answer pt. 13

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt. 13

Q1. Which country has the highest Human Development Index

কোন খন দেশৰ মানৱ উন্নয়ন সূচক সৰ্বাধিক

(A) Norway
(B) Canada
(C) Denmark
(D) New Zealand

Answer: (A) Norway

 

Q2. Which one is the longest day in Southern Hemisphere

দক্ষিণ গোলাৰ্ধৰ কোনটো আটাইতকৈ দীঘল দিন

(A) 14th June
(B) 21st June
(C) 15th October
(D) 22nd December

Answer: (D) 22nd December

 

Q3. Which one is the oldest continuously inhabited city in the world

কোনখন পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি নিৰন্তৰ বসতিপূৰ্ণ চহৰ

(A) Damascus
(B) Varanasi
(C) Byblos
(D) Aleppo

Answer: (A) Damascus

 

Q3. Which continent is also known as the “continent of thirsty lands”

কোনমহাদেশক “তৃষ্ণাতুৰ ভূমিৰ মহাদেশ” বুলিও কোৱা হয়

(A) Asia
(B) Australia
(C) Africa
(D) South America

Answer: (C) Africa

 

Q4. Name a country where there are no known mineral deposits

এনে এখন দেশৰ নাম দিয়ক য’ত কোনো জ্ঞাত খনিজ জমা নাই

(a) France
(b) Switzerland
(c) Sweden
(d) Peru

Answer: (b) Switzerland

 

Q5. Taoism is a school of

তাওবাদ হৈছে এখন বিদ্যালয়

(a) Chinese Philosophy
(b) Korean Philosophy
(c) Japanese Philosophy
(d) Thai Philosophy

Answer: (a) Chinese Philosophy

 

Q6. The International Date Line located at ______ degrees east (or west) of the Greenwich Meridian

গ্ৰীণউইচ মেৰিডিয়ানৰ ডিগ্ৰী পূব (বা পশ্চিম) ___ ত অৱস্থিত আন্তৰ্জাতিক তাৰিখ ৰেখা

(a) 45
(b) 90
(c) 180
(d) 230

Answer: (c) 180

 

Q7. Which country has the largest number of immigrant population

কোন খন দেশত সৰ্বাধিক সংখ্যক অনুপ্ৰৱেশকাৰী জনসংখ্যা আছে

(a) USA
(b) Germany
(c) England
(d) Australia

Answer: (a) USA

 

Q8. Which one is not a recognized official language of United Nation

কোনটো ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ স্বীকৃত চৰকাৰী ভাষা নহয়

(a) English
(b) Arabic
(c) Russian
(d) Japanese

Answer: (d) Japanese

 

Q9. Beside India, which one is the other country who had adopted National Anthem written by Rabindranath Tagore

ভাৰতৰ কাষত, কোনখন আন খন দেশ যিয়ে ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে লিখা ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত গ্ৰহণ কৰিছিল

(a) Bhutan
(b) Bangladesh
(c) Nepal
(d) Sri Lanka

Answer: (b) Bangladesh

 

Q10. Kim II-Sung was a leader from which country

কিম আইএল-চুং কোন দেশৰ এজন নেতা আছিল

(a) South Korea
(b) North Korea
(c) Vietnam
(d) Laos

Answer: (b) North Korea

 

Q11. Thailand was known by the name of

থাইলেণ্ডৰ কি নামেৰে জনা জাত আছিল

(a) Saigon
(b) Abyssinia
(c) Siam
(d) None of the above

Answer: (c) Siam

 

Q12. The Buddhist stupa “Pha That Luang” is located in

বৌদ্ধ স্তূপ “ফা দ্যাট লুৱাং” অৱস্থিত

(a) Thailand
(b) Laos
(c) Myanmar
(d) Bhutan

Answer: (b) Laos

 

Q13. Which one city is the capital of New Zealand

কোনখন চহৰ নিউজিলেণ্ডৰ ৰাজধানী

(a) Christchurch
(b) Auckland
(c) Wellington
(d) Napier

Answer: (c) Wellington

 

Q14. The Maori people can be found in which country

কোন খন দেশত মাওৰি লোকবিচাৰি পোৱা যায়

(a) Fiji
(b) Australia
(c) New Zealand
(d) Japan

Answer: (c) New Zealand

 

Q15. Which country has the world’s highest rate of deforestation

কোন খন দেশত বনধ্বংসৰ হাৰ বিশ্বৰ সৰ্বাধিক

(a) Indonesia
(b) Malaysia
(c) Sri Lanka
(d) Brazil

Answer: (a) Indonesia

 

Important links:

Download World GK pt 13 PDF Click here
Read World GK pt 12 Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World Gk Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment