World GK Question Answer pt. 12

World GK Question Answer

World GK Question Answer pt. 12

Q1. Which one is the first country to launch an artificial satellite

কৃত্ৰিম উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰা কোনখন প্ৰথম দেশ

(A) USA
(B) USSR
(C) China
(D) Germany

Answer: (B) USSR

 

Q2. Which country has the highest life expectancy

কোন খন দেশৰ আয়ুস সৰ্বাধিক

(A) Monaco
(B) Japan
(C) Singapore
(D) Andorra

Answer: (A) Monaco

 

Q3. The Durand Line separates which two countries

ডুৰাণ্ড লাইন কোন দুখন দেশক পৃথক কৰে

(A) India and Pakistan
(B) USA and Mexico
(C) North Korea and South Korea
(D) Pakistan and Afghanistan

Answer: (D) Pakistan and Afghanistan

 

Q4. Which country in the world is almost covered by desert

পৃথিৱীৰ কোনখন দেশ প্ৰায় মৰুভূমিৰে আবৃত

(A) Oman
(B) Djibouti
(C) Jordan
(D) Egypt

Answer: (B) Djibouti

 

Q5. The country “Andorra” shares its border with which two countries

দেশ “এণ্ডোৰা”ৰ সীমান্ত দুখন দেশৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰে

(A) Germany and Denmark
(B) Spain and Portugal
(C) Spain and France
(D) France and Belgium

Answer: (C) Spain and France

 

Q6. The European Union was formed in the year

কোন চনত ইউৰোপীয় ইউনিয়ন গঠন কৰা হয়

(A) 1987
(B) 1989
(C) 1993
(D) 1997

Answer: (C) 1993

 

Q7. Which one country is also known as the Corn Belt of World

কোনখন দেশক বিশ্বৰ কৰ্ণ বেল্ট বুলিও জনা যায়

(A) Australia
(B) Mexico
(C) China
(D) USA

Answer: (D) USA

 

Q8. Which one is also known as Land of Canals

কাক খালৰ ভূমি বুলিও কোৱা হয়

(A) Netherland
(B) Egypt
(C) China
(D) Chile

Answer: (A) Netherland

 

Q9. Taklamakan, which is located in Northwestern part of China is a

টাক্লামাকান, যি চীনৰ উত্তৰ-পশ্চিম অংশত অৱস্থিত এটা

(A) Mountain peak
(B) Desert
(C) River
(D) Gold Mine

Answer: (B) Desert

 

Q10. Atacama desert is located in

আটাকামা মৰুভূমি কত অৱস্থিত

(A) Peru
(B) Brazil
(C) Chile
(D) Argentina

Answer: (C) Chile

 

Q11. Where the headquarters of SAARC is located

কত চাৰ্কৰ মুখ্য কাৰ্যালয় অৱস্থিত

(A) New Delhi
(B) Islamabad
(C) Colombo
(D) Kathmandu

Answer: (D) Kathmandu

 

Q12. According to WHO, which country has the lowest life expectancy at birth

বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ মতে, জন্মৰ সময়ত কোন খন দেশৰ আয়ুস সৰ্বনিম্ন

(A) Chad
(B) South Sudan
(C) Angola
(D) Sierra Leone

Answer: (D) Sierra Leone

 

Q13. Where the headquarters of the International Committee of the Red Cross is located

কত ৰেড ক্ৰছৰ আন্তৰ্জাতিক সমিতিৰ মুখ্য কাৰ্যালয় অৱস্থিত

(A) Berlin
(B) Geneva
(C) Paris
(D) London

Answer: (B) Geneva

 

Q14. Dublin is the capital of

ডাবলিন কাৰ ৰাজধানী

(A) Ireland
(B) Scotland
(C) Norway
(D) Austria

Answer: (A) Ireland

 

Q15. Which one is the capital of Australia

কোনখন অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ৰাজধানী

(A) Perth
(B) Sydney
(C) Canberra
(D) Melbourne

Answer: (C) Canberra

 

Important links:

Download World GK pt 12 PDF Click here
Read World GK pt 11 Click here

Top 15 World General knowledge Question Answer to improve your GK learning skills. These Word general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Join our Telegram channel Click here

Disclaimer – All World Gk Questions and Answer collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment