Quantitative Questions on Ages pt. 1

Quantitative Questions on Ages

 

Quantitative Questions on Ages pt. 1

Q1. The sum of the ages of A and B is 63 years. After 6 years, the age of B will be four times that of the A. What is the age of B?

এ আৰু বি-ৰ বয়সৰ যোগফল হৈছে 63 বছৰ। 6 বছৰৰ পিছত, বি-ৰ বয়স এ-ৰ চাৰিগুণ হ’ব। বি-ৰ বয়স কিমান?

(a) 46 Years
(b) 50 Years
(c) 53 Years
(d) 60 Years

Answer: (c) 53 Years

Let the Present Age of A is x years

So the Present Age of B = (63 – x) Years

After 6 Years,

(63 – x) + 6 = 4(x + 6)

69 – x = 4x + 24

5x = 45

x = 9

So the present age of B is = (63 – x)= 63 – 9= 53 Years

 

Q2. Rohit is twice as old as Rakesh was two years ago. If the difference between their ages be 4 years, how old is Rohit today?

ৰোহিতৰ বয়স দুবছৰ আগৰ ৰাকেশৰ তুলনাত দুগুণ। যদি তেওঁলোকৰ বয়সৰ মাজৰ পাৰ্থক্য 4 বছৰ হয়, ৰোহিতৰ বয়স আজি কিমান?

(a) 5 Years
(b) 8 Years
(c) 10 Years
(d) 12 Years

Answer: (d) 12 Years

Let the age of Rakesh two year ago is x years

So the Present Age of Rohit is 2x Years and Present age of Rakesh is (x + 2) Years

So,

2x – (x + 2) = 4

2x – x – 2 = 4

x = 6

So the present age of Rohit is = 2 X 6 = 12 Years

 

Q3. The sum of the ages of 4 children born at the intervals of 3 years each is 42 years. What is the age of the youngest child ?

3 বছৰৰ ব্যৱধানত জন্ম হোৱা 4 টা শিশুৰ বয়সৰ যোগফল হৈছে 42 বছৰ। কনিষ্ঠ সন্তানৰ বয়স কিমান?

(a) 4 Years
(b) 6 Years
(c) 9 Years
(d) 10 Years

Answer: (b) 6 Years

Let the age of the youngest child is x years. So the age of other childs will be (x + 3), (x + 6) and (x + 9)

x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) = 42

4x = 42 – 18

x = 6

So the age of the youngest child is = 6 Years

 

Q4. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27 years, then how old is B ?

এ বি তকৈ দুবছৰ ডাঙৰ যি চি তকৈ দুগুণ বয়সৰ। যদি এ, বি আৰু চি-ৰ মুঠ বয়স 27 বছৰ হয়, তেন্তে বি কিমান বয়সৰ?

(a) 9 Years
(b) 10 Years
(c) 7 Years
(d) 8 Years

Answer: (b) 10 Years

Let the age of C be x years, then the age of B = 2x and age of A = 2x + 2

Then, x + 2x + 2x + 2 = 27

5x = 25

x = 5

So the age of the B is = 2x = 2 X 5 = 10 Years

 

Q5. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six year ago, father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be ?

পিতৃ আৰু তেওঁৰ পুত্ৰৰ বৰ্তমান বয়সৰ যোগফল হৈছে ৬০ বছৰ। ছয় বছৰ আগতে, পিতৃৰ বয়স পুত্ৰৰ বয়সৰ পাঁচগুণ আছিল। 6 বছৰৰ পিছত, পুত্ৰৰ বয়স হ’ব?

(a) 12 Years
(b) 16 Years
(c) 20 Years
(d) 24 Years

Answer: (c) 20 Years

Let the present age of son is x, so the age of father will be (60 – x)

Then, six years ago

(60 – x) -6 = 5(x – 6)

6x = 84

x = 14

So the age of son after 6 years = (x + 6) = 14 + 6 = 20 Years

 

Q6. The difference between the ages of two persons is 15 years. Ten years ago, the elder one was twice as old as the young one. The present age of the elder person is ?

দুজন ব্যক্তিৰ বয়সৰ মাজৰ পাৰ্থক্য হৈছে 15 বছৰ। দহ বছৰৰ আগতে, ডাঙৰজন ডেকাজনতকৈ দুগুণ বয়সৰ আছিল। ডাঙৰ ব্যক্তিজনৰ বৰ্তমান বয়স হৈছে?

(a) 35 Years
(b) 36 Years
(c) 30 Years
(d) 25 Years

Answer: (a) 35 Years

Let the Present Age of younger one is x years

So the Present Age of elder one is (x + 15) Years

Then, (x + 15) – 10 = 2(x – 10)

x = 25

So the present age of elder person is = (x + 10)= 25 + 10 = 35 Years

 

Q7. The age of the father is 30 years more than the son’s age. Ten years hence, the father’s age will become three times the son’s age that time. What is the son’s present age in years ?

পিতৃৰ বয়স পুত্ৰৰ বয়সতকৈ ৩০ বছৰ বেছি। দহ বছৰৰ পিছত, পিতৃৰ বয়স সেই সময়ত পুত্ৰৰ বয়সৰ তিনিগুণ হ’ব। বছৰত পুত্ৰৰ বৰ্তমানবয়স কিমান?

(a) 3 Years
(b) 4 Years
(c) 5 Years
(d) 5 Years

Answer: (c) 5 Years

Let the son’s present age be X years. Then the father’s present age is (X + 30) years

Father’s age after 10 years = (X + 40) years

Son’s age after 10 years = (X + 10) years

(X + 40) = 3(X +10)

X + 40 = 3X + 30

2X = 10

X = 5

 

Q8. The ages of Sita and Gita are in the ratio 8:15. After 9 years, the ratio of their ages will be 11:18. What is the difference between their ages ?

সীতা আৰু গীতাৰ বয়স 8:15 অনুপাতত। 9 বছৰৰ পিছত, তেওঁলোকৰ বয়সৰ অনুপাত হ’ব 11:18। তেওঁলোকৰ বয়সৰ মাজত পাৰ্থক্য কি?

(a) 18 years
(b) 21 Years
(c) 22 Years
(d) 25 Years

Answer: (b) 21 Years

Let, the ages of Sita and Gita are 8x and 15x

A/Q   8x + 9 = 11
15x + 9 18

⇒ 18 (8x + 9) = 11 (15x + 9)

⇒ 144x + 162 = 165x + 99

⇒ 21x = 63

⇒ x = 3

Difference between their ages = 15X3 – 8X3 = 45 – 24 = 21 years

 

Q9. The sum of the ages of a father and his son is 50 years now. Four years ago, their ages were in the ratio of 2 : 1. The ratio of the ages of father and son after 10 years will be

এজন পিতৃ আৰু তেওঁৰ পুত্ৰৰ বয়সৰ যোগফল এতিয়া ৫০ বছৰ। চাৰি বছৰ আগতে, তেওঁলোকৰ বয়স 2 : 1 অনুপাতত আছিল। 10 বছৰৰ পিছত পিতৃ আৰু পুত্ৰৰ বয়সৰ অনুপাত হ’ব

(a) 2 : 3
(b) 3 : 2
(c) 4 : 3
(d) 3 : 4

Answer: (b) 3 : 2

Let the age of father be x years

∴ the age of son is 50 – x

x – 4 = 2
50 – x – 4 1

 

x – 4 = 2
46 – x

⇒ x – 4 = 92 – 2x ⇒ 3x = 96 ⇒ x = 32

After 10 years, Father’s age = 32 + 10 = 42

Son’s age = (50 – 32) + 10 = 28

∴ Ratio = 42 : 28 = 3 : 2

 

Q10. The ratio of present ages of two brothers is 1 : 2 and 5 years back the ratio was 1 : 3. What will be the ratio of their ages after 10 years ?

দুই ভাতৃৰ বৰ্তমান বয়সৰ অনুপাত হৈছে 1 : 2 আৰু 5 বছৰ আগতে অনুপাত আছিল 1 : 3। 10 বছৰৰ পিছত তেওঁলোকৰ বয়সৰ অনুপাত কিমান হ’ব?

(a) 2 : 3
(b) 3 : 4
(c) 4 : 3
(d) 5 : 3

Answer: (a) 2 : 3

Let, the ages of two brothers are x and 2x

A/Q   x – 5 = 1
2x – 5 3

⇒ 3x – 15 = 2x – 5 ⇒ x = 10

Ratio after 10 years

x + 10 = 10 + 10 = 20 = 2
2x + 10 2 X 10 + 10 30 3

= 2 : 3

 

Q11. The ratio of Sampriti’s age to the age of her mother is 4 : 13. The difference between their ages of 27 years. The ratio of the ages after 2 years will be

সম্প্ৰীতিৰ বয়স আৰু তাইৰ মাতৃৰ বয়সৰ অনুপাত হৈছে 4: 13। তেওঁলোকৰ 27 বছৰ বয়সৰ মাজৰ পাৰ্থক্য। 2 বছৰৰ পিছত বয়সৰ অনুপাত হ’ব

(a) 4 : 5
(b) 6 : 7
(c) 11 : 27
(d) 14 : 41

Answer: (d) 14 : 41

Let the ages of Sampriti and her mother be 4x and 13x years

A/Q   13x – 4x = 27

⇒ 9x = 27

⇒ x = 3

Ratio after 2 years = 4x + 2 = 4 X 3 + 2 = 14/41 = 14 : 41
13x + 2 13 X 3 + 2

 

Q12. The age of a man 10 years ago was thrice the age of his son. Ten years hence, the man’s age will be twice that of his son. The ratio of their present ages is

১০ বছৰ আগতে এজন পুৰুষৰ বয়স তেওঁৰ পুত্ৰৰ বয়সৰ তিনিগুণ আছিল। দহ বছৰৰ পিছত, মানুহজনৰ বয়স তেওঁৰ পুত্ৰতকৈ দুগুণ হ’ব। তেওঁলোকৰ বৰ্তমান বয়সৰ অনুপাত হৈছে

(a) 7 : 3
(b) 9 : 5
(c) 11 : 7
(d) 13 : 9

Answer: (a) 7 : 3

Let the present age of the son be x years

Man’s age 10 years ago = 3 (x – 10) = 3x – 30

Man’s present age = (3x – 30 + 10) = 3x – 20

Man’s age 10 years hence = 3x – 20 + 10 = 3x – 10

Son’s age 10 years ago = x + 10

∴ 3x – 10 = 2(x + 10)

⇒ 3x – 2x = 20 + 10

⇒ x = 30

∴ Men’s present age = 3 X 30 – 20 = 70 years

Son’s present age = 30 years

∴ Ratio = 70 : 30 = 7 : 3

 

Q13. X is 26 years old and Y is 6 years. In how many years will X be twice as old as Y ?

এক্সৰ (X) বয়স ২৬ বছৰ আৰু ৱাইৰ (Y) বয়স ৬ বছৰ। কিমান বছৰত এক্স ৱাইতকৈ দুগুণ বয়সৰ হ’ব?

(a) 10
(b) 11
(c) 14
(d) 15

Answer: (c) 14

Let the required age be x years

Now, 26 + x = 2 (6 + x)

⇒ 26 + x = 12 + 2x

⇒ x = 26 – 12 = 14

 

Q14. The sum of the ages of five children born at the intervals of 2 years each is 50 years. What is the age of the youngest child ?

2 বছৰৰ ব্যৱধানত জন্ম হোৱা পাঁচটা চিলণ্ড্ৰেনৰ বয়সৰ যোগফল হৈছে 50 বছৰ। কনিষ্ঠ সন্তানৰ বয়স কিমান?

(a) 4
(b) 6
(c) 7
(d) 9

Answer: (b) 6

Let teh age of the youngest child be x years

Now   x + (x+2) + (x+4) + (x+6) + (x+8) = 50

⇒ 5x + 20 = 50

⇒ x = 6

 

Q15. A is 2 years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B, C be 52 years, then how old B is

এ বি তকৈ 2 বছৰ ডাঙৰ যি চি তকৈ দুগুণ বয়সৰ। যদি এ, বি, চি-ৰ মুঠ বয়স 52 বছৰ হয়, তেন্তে বি কিমান বয়সৰ হয়

(a) 14 years
(b) 17 years
(c) 20 years
(d) 23 years

Answer: (c) 20 years

Let the age of C be x years

∴ the age of B be 2x years

the age of A be 2x + 2

A/Q   x + 2x + 2x + 2 = 52

⇒ 5x = 52 – 2

⇒ x = 10

B’s age is 2 X 10 = 20 year

 

Important links:

Download Quantitative Questions on Ages pt 1 Click here
Read more Age aptitude  Click here

Top 15 Quantitative Questions on Ages to improve your GK learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your lovAge ae one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Quantitative Questions on Ages questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *