Maths General Knowledge Quiz pt 5

Maths General Knowledge Question

Maths General Knowledge Quiz pt 5

Q1. Which is the smallest Perfect Number?

আটাইতকৈ সৰু নিখুঁত সংখ্যা কোনটো?

Answer: 6

Q2. Who discovered + and –?

কোনে + আৰু – আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Johannes Widman

Q3. Who discovered intersection ∩ and union ∪ ?

∩ আৰু ইউনিয়ন ∪ কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Giuseppe Peano

Q4. What is the next Prime Number after 13?

13-ৰ পিছত পৰৱৰ্তী প্ৰাইম নম্বৰ কি?

Answer: 17

Q5. Which is the only number that cannot be used as a Divisor?

কোনটো একমাত্ৰ সংখ্যা যাক ডিভিচাৰ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰি?

Answer: Zero

Q6. Who is known as the prince of Mathematics in India?

ভাৰতত গণিতৰ ৰাজকুমাৰ হিচাপে কাক জনা যায়?

Answer: Srinivasa Ramanujan

Q7. Who said the phrase “Number rules the Universe”?

কোনে কৈছিল “সংখ্যাই বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডক শাসন কৰে”?

Answer: Pythagoras

Q8.  Which number is Known as Ramanujan-Hardy Number?

কোনটো সংখ্যাক ৰামানুজন-হাৰ্ডি নম্বৰ বুলি জনা যায়?

Answer: 1729

Q9. What is the name of the number system with base 2?

আধাৰ 2 থকা সংখ্যা প্ৰণালীৰ নাম কি?

Answer: Binary

Q10. How many seconds are there in one hour?

এক ঘণ্টাত কিমান ছেকেণ্ড আছে?

Answer: 3600 Seconds

Q11. Who discovered the identity sign ≡ (for congruence relation)?

পৰিচয় চিহ্নটো কোনে ≡ আৱিষ্কাৰ কৰিছিল (সামঞ্জস্যৰ সম্পৰ্কৰ বাবে)?

Answer: Carl Friedrich Gauss

Q12. Which number system does not have the symbol for zero?

কোনটো সংখ্যা প্ৰণালীত শূন্যৰ বাবে চিহ্ন নাই?

Answer: Roman Numerals

Q13. Who discovered Number Line?

নম্বৰ লাইন কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: John Wallis

 Q14. Who discovered strict inequality signs < and > ?

কোনে কঠোৰ বৈষম্যৰ চিহ্ন আৱিষ্কাৰ কৰিছিল < আৰু >?

Answer: Thomas Harriot

Q15. What number do we get when we multiply all of the numbers on a Telephone Number Pad?

টেলিফোন নম্বৰ পেডত সকলো বোৰ নম্বৰ পূৰণ কৰোঁতে আমি কি নম্বৰ পাম?

Answer: Zero

Q16. Who discovered division sign ÷ ?

কোনে  ÷ বিভাজন চিহ্ন আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Johann Rahn

Q17. Who discovered the ⌊x⌋ greatest integer ≤ x (floor) and ⌈x⌉ smallest integer ≥ x (ceiling)?

কোনে ⌊x⌋ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ইণ্টেগাৰ ≤ x (মজিয়া) আৰু ⌈x⌉ আটাইতকৈ সৰু ইণ্টেগাৰ ≥ x (চিলিং) আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Kenneth E. Iverson

Q18. What is the name for the longest side of a Right Angled Triangle?

সোঁ কোণযুক্ত ত্ৰিভুজ এটাৰ আটাইতকৈ দীঘল ফালটোৰ নাম কি?

Answer: Hypotenuse

Q19. Which number does not have a Reciprocal?

কোনটো সংখ্যাৰ পাৰস্পৰিক নাই?

Answer: zero

Q20. Who discovered Mathematical Induction?

গাণিতিক অন্তৰ্ভুক্তি কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Giovanni Vacca

Q21. What Phobia is the fear of Numbers?

সংখ্যাৰ ভয় কি?

Answer: Arithmophobia

Important links:

Download Math GK pt 4 PDF Click here
Read Math GK Quiz pt 3 Click here

Top 21 Maths General Knowledge Quiz to improve your Gk learning skills. These Math General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Math General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *