Maths General Knowledge Quiz pt 4

Maths General Knowledge Question

Maths General Knowledge Quiz pt 4

Q1. Name of the Symbol ⊥ ?

চিহ্নটোৰ নাম ⊥?

Answer: Perpendicular

Q2. What is the other name of Multiplication Sign “X” ?

পূৰণ চিহ্ন “এক্স”ৰ আন এটা নাম কি?

Answer: Times Sign

Q3. Name of the Symbol ≜ ?

চিহ্নটোৰ নাম কি ≜ ?

Answer: Equal by definition

Q4. Name of the Symbol ∑ ?

চিহ্নটোৰ নাম কি ∑ ?

Answer: Sigma

Q5. Name of the Symbol ∏ ?

চিহ্নটোৰ নাম কি ∏ ?

Answer: Capital Pi

Q6. Name of the Symbol φ ?

চিহ্নটোৰ নাম কি φ ?

Answer: Golden ratio

Q7. Name of the Symbol ⇒ ?

চিহ্নটোৰ নাম কি ⇒ ?

Answer: Implies

Q8. Name of the Symbol ∴ ?

চিহ্নটোৰ নাম কি ∴ ?

Answer: Therefore

Q9. The total number of dots on a dice?

এটা পাচত বিন্দুৰ মুঠ সংখ্যা?

Answer: 21

Q10. What is the Number system of these letters V, X, L, D, M ?

V, X, L, D, M এই আখৰবোৰৰ সংখ্যা প্ৰণালী কি?

Answer: Roman Numerals

Q11. Who discovered empty set sign ∅ (null)?

খালী ছেট চিহ্ন কোনে ∅ (বাতিল) আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: André Weil

Q12. Roman Number of 40?

ৰোমান সংখ্যা 40?

Answer: XL

Q13. What Number that is twice the sum of their digits (other than zero)?

এই সংখ্যাটো তেওঁলোকৰ অংকৰ যোগফলৰ দুগুণ (শূন্যৰ বাহিৰে)?

Answer: 18

Q14. Which is the only even Prime Number?

একমাত্ৰ প্ৰাইম নম্বৰ কোনটো?

Answer: 2

Q15. Roman Number of 50?

ৰোমান সংখ্যা 50?

Answer: L

Q16. How many zeros are there in One Trillion?

এক ট্ৰিলিয়নত কিমানটা শূন্য আছে?

Answer: 12 Zeros (1,000,000,000,000)

Q17. What comes after a Trillion?

এক ট্ৰিলিয়নৰ পিছত কি আহে?

Answer: Quadrillion

Q18. Name the Polygon that has 15 Sides?

15 টা ফাল থকা বহুভুজৰ নাম কি?

Answer: Pentadecagon

Q19. What is the other name of the Perimeter of a Circle?

বৃত্তএটাৰ পৰিধিৰ আন নাম টো কি?

Answer: Circumference

Q20. Find the missing number in the series 5, 10, 17, _, 37, 50, 65, 82?

শৃংখলা 5, 10, 17, _, 37, 50, 65, 82 ত হেৰাই যোৱা সংখ্যাটো বিচাৰক?

Answer: 26

Important links:

Download Math GK pt 5 PDF Click here
Read Math GK Quiz pt 4 Click here

Top 20 Maths General Knowledge Quiz to improve your Gk learning skills. These Math General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Math General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *