Maths General Knowledge Quiz pt 3

Maths General Knowledge Question

Maths General Knowledge Quiz pt 3

Q1. Who Developed Taylor series expansions of Trigonometric Functions?

ত্ৰিকোণমিতিক ফাংচনৰ টেইলৰ শৃংখলা সম্প্ৰসাৰণ কোনে বিকশিত কৰিছিল?

Answer: Madhava of Sangamagrama

Q2. Who discovered Law of gravity?

মাধ্যাকৰ্ষণ সূত্ৰ কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Sir Isaac Newton

Q3. Who created ” i ” (√-1) as an Imaginary Number?

কাল্পনিক সংখ্যা হিচাপে “আই” (√-1) কোনে সৃষ্টি কৰিছিল?

Answer: Leonhard Euler

Q4. Who discovered Multiplication?

কোনে পূৰণ আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Babylonians

Q5. Father of Geometry?

জ্যামিতিৰ পিতৃ?

Answer: Euclid of Alexandria (Commonly known as Euclid)

Q6. Who constructed the first Trigonometric Table?

প্ৰথম ত্ৰিকোণমিতিক তালিকা কোনে নিৰ্মাণ কৰিছিল?

Answer: astronomer Hipparchus

Q7. Who discovered Hyperbolic Sine and cosine “Sinh and Cosh”?

কোনে হাইপাৰবলিক চাইন আৰু কচাইন “ছিন এণ্ড কোশ” আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Vincenzo Riccati

Q8. Mathematical device that has Beads?

মণি থকা গাণিতিক সঁজুলি?

Answer: Binary Abacus

Q9. How many Zeros are there in One Billion?

এক বিলিয়নত কিমানটা শূন্য আছে?

Answer: 9 (nine)

Q10. Who discovered Derivatives?

ডেৰিভেটিভকোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Gottfried Leibniz

Q11. Who discovered Differential Equations dx ?

ডিফাৰেন্সিয়েল ইকুৱেচন ডিএক্স কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Gottfried Leibniz

Q12. Who discovered Summation ∑ ?

কোনে ∑ সামগ্ৰিকতা আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Srinivasa Ramanujan

Q13. Who discovered Product ∏ ?

প্ৰডাক্ট ∏ কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Carl Friedrich Gauss

Q14. Which Symbol did Karl Weierstrass Invent?

কাৰ্ল ৱেয়াৰষ্ট্ৰাছে কোনটো প্ৰতীক উদ্ভাৱন কৰিছিল?

Answer: |x|

Q15. What do we call people who has “Fear of Numbers” ?

“সংখ্যাৰ ভয়” থকা লোকসকলক আমি কি বুলি কওঁ?

Answer: Numerophobia

Q16. Name of the symbol ∇ ?

চিহ্নটোৰ নাম ∇?

Answer: Nabla

Q17. Who introduced the term “function” in Mathematics?

গণিতত “ফাংচন” শব্দটো কোনে পৰিচয় কৰাইছিল?

Answer: Gottfried Wilhelm Leibniz

Q18. Who introduced the notation for a function y = f(x)?

এটা ফাংচন ৱাই = এফ(এক্স)ৰ বাবে স্বৰলিপি কোনে প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল?

Answer: Leonhard Euler

Q19. Name of the symbol ≡ ?

চিহ্নটোৰ নাম ≡?

Answer: Equivalence Relation and Modulus

Q20. Name of the Symbol ( ) ?

চিহ্নটোৰ নাম () ?

Answer: Parentheses

Important links:

Download Math GK pt 3 PDF Click here
Read Math GK Quiz pt 2 Click here

Top 20 Maths General Knowledge Quiz to improve your Gk learning skills. These Math General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Math General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *