Maths General Knowledge Quiz pt 2

Maths General Knowledge Question

Maths General Knowledge Quiz pt 2

Q1. Who created the symbol ‘e’?

‘e’  চিহ্নটো কোনে সৃষ্টি কৰিছিল?

Answer: Leonhard Euler

Q2. Which Greek Mathematician was killed by Romans during the capture of Syracuse?

চিৰাকিউজ দখলৰ সময়ত কোন গ্ৰীক গণিতজ্ঞক ৰোমানসকলে হত্যা কৰিছিল?

Answer: Archimedes

Q3. Who developed an easy method to find out all the Prime Numbers?

সকলো প্ৰাইম নম্বৰ বিচাৰি উলিওৱাৰ বাবে কোনে এটা সহজ পদ্ধতি বিকশিত কৰিছিল?

Answer: Eratosthenes

Q4. Euler’s Formula?

Euler’s ফৰ্মুলা?

Answer: Euler discovered two Important formulas

1) F + V = E + 2

2) e ix = cos x + i sin x

Q5. Father of Trigonometry?

ত্ৰিকোণমিতিৰ পিতৃ কোন?

Answer: Hipparchus

Q6. Father of Science?

বিজ্ঞানৰ পিতৃ কোন?

Answer: Galileo Galilei

Q7. Who discovered Line Graph, Bar Chart, Circle Graph?

লাইন গ্ৰাফ, বাৰ চাৰ্ট, চাৰ্কল গ্ৰাফ কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: William Playfair

Q8. Who discovered ∇ (delta)?

কোনে ∇ (ডেলটা) আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: William Rowan Hamilton

Q9. Who invented Boolean Algebra?

বুলিয়ান বীজগণিত কোনে উদ্ভাৱন কৰিছিল?

Answer: George Boole in 1847

Q10. Who invented Unknown or variable quantities x, y, z ?

কোনে অজ্ঞাত বা পৰিৱৰ্তনশীল পৰিমাণ এক্স, ৱাই, জেড উদ্ভাৱন কৰিছিল?

Answer: René Descartes

Q11. Who discovered Graph Theory?

গ্ৰাফ থিয়ৰী কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Leonhard Euler

Q12. Value of Napier’s constant ‘e’ ?

নেপিয়াৰৰ ধ্ৰুৱক ‘ই’ ৰ মূল্য?

Answer: e ≈ 2.71828

Q13. Write the next number of the following Sequences 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,_?

নিম্নলিখিত ক্ৰমবোৰৰ পৰৱৰ্তী সংখ্যা লিখক 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, __

Answer: 21

Q14. Who invented Unit Vectors i, j, k ?

কোনে ইউনিট ভেক্টৰ আই, জে, কে উদ্ভাৱন কৰিছিল?

Answer: William Rowan Hamilton

Q15. Who created BODMAS rule?

বি.ও.ডি.এম.এ.এছ. নিয়ম কোনে সৃষ্টি কৰিছিল?

Answer: Achilles Reselfelt

Q16. Who discovered the Square Root symbol √ ?

স্কোৱেৰ ৰুট চিহ্ন টো কোনে √ আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Christoph Rudolff

Q17. Who invented Statistical Graph?

পৰিসাংখ্যিক গ্ৰাফ কোনে উদ্ভাৱন কৰিছিল?

Answer: William Playfair

Q18. Who is considered as the Father of Calculus?

কাক কেলকুলাছৰ পিতৃ বুলি গণ্য কৰা হয়?

Answer: Isaac Newton and Gottfried Leibniz

Q19. Who is the Father of Analytic Geometry?

বিশ্লেষণমূলক জ্যামিতিৰ জনক কোন?

Answer: René Descartes and Pierre de Fermat

Q20. Which numbers were believed to Promote Love?

কোনবোৰ সংখ্যাই প্ৰেমক প্ৰচাৰ কৰে বুলি বিশ্বাস কৰা হৈছিল?

Answer: Amicable numbers

Important links:

Download Math GK pt 2 PDF Click here
Read Math GK Quiz pt 1 Click here

Top 20 Maths General Knowledge Quiz to improve your Gk learning skills. These General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Math General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *