Maths General Knowledge Quiz pt 1

Maths General Knowledge Question

Maths General Knowledge Quiz pt 1 

Q1. Who is the Father of Mathematics?

গণিতৰ জনক কোন আছিল?

Answer: Archimedes

Q2. Who discovered Zero (0)?

শূন্য (0) কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Aryabhatta, AD 458

Explanation: Aryabhatta invented zero but he didn’t give any symbol for zero, Brahmagupta was the first to give a symbol for zero and rules to compute with zero.

Q3. The average of the first 50 natural numbers?

প্ৰথম 50 টা প্ৰাকৃতিক সংখ্যাৰ গড়?

Answer: 25.5

Q4. When is Pi Day celebrated around the world?

বিশ্বজুৰি পাই দিৱস কেতিয়া উদযাপন কৰা হয়?

Answer: March 14

Q5. The value of Pi?

পাইৰ মূল্য কিমান?

Answer: 3.14159

Q6. Value of cos 360°?

কোছ 360° মূল্য কিমান?

Answer: 1

Q7. Angle greater than 180 degrees but less than 360 degrees are called?

180 ডিগ্ৰীতকৈ ডাঙৰ কোণ কিন্তু 360 ডিগ্ৰীতকৈ কম কোণক কি কোৱা হয়?

Answer: Reflex Angles

Q8. Who discovered the laws of the lever and pulley?

লিভাৰ আৰু পুলিৰ নিয়ম কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Archimedes

Q9. Scientist who was born on Pi Day?

পাই দিৱসত জন্ম গ্ৰহণ কৰা বিজ্ঞানী জনৰ নাম?

Answer: Albert Einstein

Q10. Who discovered Pythagoras Theorem?

পাইথাগোৰাছ থিয়ৰী কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Pythagoras of Samos

Q11. Who discovered the Symbol Infinity “∞”?

ইনফিনিটি “∞” চিম্বল কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: John Wallis

Q12. Father of Algebra?

বীজগণিতৰ পিতৃ কোন?

Answer: Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi (Persian Mathematician)

Q13. Who discovered Fibonacci Sequence?

ফিবোনাকি ক্ৰম কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Leonardo Pisano Bigollo

Q14. First person to use the Greek letter pi (π) to denote the constant?

ধ্ৰুৱক বুজাবলৈ গ্ৰীক আখৰ পাই (π) ব্যৱহাৰ কৰা প্ৰথম ব্যক্তি কোন আছিল?

Answer: William Jones in 1706

Q15. Who discovered Logarithms and the Decimal point?

কোনে লোগাৰিথম আৰু দশমিক বিন্দু আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: John Napier

Q16. Who invented the equals sign (=) ?

কোনে সমান চিহ্ন (=) উদ্ভাৱন কৰিছিল?

Answer: Robert Recorde

Q17. Who invented Slide rule?

শ্লাইড নিয়ম কোনে উদ্ভাৱন কৰিছিল?

Answer: William Oughtred

Q18. Who invented Protractor?

প্ৰট্ৰেক্টৰ কোনে উদ্ভাৱন কৰিছিল?

Answer: Joseph Huddart

Q19. Who discovered Center of gravity?

মাধ্যাকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ কোনে আৱিষ্কাৰ কৰিছিল?

Answer: Archimedes

Q20. Where was Abacus invented?

এবাকাছ ক’ত উদ্ভাৱন কৰা হৈছিল?

Answer: China

Important links:

Download Math GK Quiz pt 1 PDF Click here
View all Math GK Quiz Click here

Top 20 Maths General Knowledge Quiz to improve your Gk learning skills. These General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Math General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Question Answer Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *