List of First Indian Part 2

List of First Indian

List of First Indian Part 2

Q1. Who is the first Indian Sportsperson to received Bharat Ratna

ভাৰত ৰত্ন লাভ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় খেলুৱৈ কোন আছিল?

Ans: Sachin Tendulkar win the Bharat Ratna on 4th February 2014 by the then President of India, the late Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan’s Durbar Hall. Sachin Tendulkar was born in  24 April 1973 (age 48 years), Mumbai

Q2. Who is the first Indian Swimmer who crossed over the English channel by swimming

সাঁতোৰ ৰখা ইংলিছ চেনেলপাৰ হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয় সাঁতোৰবিদ কোন আছিল?

Ans: Mihir Sen is the first Indian to conquer the English Channel from Dover to Calais in 1958. 

Q3. Who is the first Indian woman to swim across the English Channel

ইংলিছ চেনেল পাৰ হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয় সাঁতোৰবিদ মহিলা কোন আছিল?

Ans: Arati Saha or Arati Gupta is the first Asian woman to swim across the English Channel on 29 September 1959.

Q4. Who is the first Indian Raman-Magsaysay awardee

প্ৰথম ভাৰতীয় ৰেমন-মেগছেছে বঁটা কোন লাভ কৰিছিল?

Ans: Acharya Vinoba Bhave receive Ramon Magsaysay Award in its year of inception in 1958. Also, Vinoba Bhave was the 1st Magsaysay Award winner.

Q5. Who is the first Indian Nobel prize winner

প্ৰথম ভাৰতীয় নবেল বঁটা বিজয়ী কোন আছিল?

Ans: Rabindranath Tagore was the first Indian who received the Nobel Prize in 1913 “because of his profoundly sensitive, fresh and beautiful verse, by which, with consummate skill, he has made his poetic thought, expressed in his own English words, a part of the literature of the West.”

Q6. Who is the first Indian Nobel Prize in Physics 

পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ প্ৰথম ভাৰতীয় নবেল বঁটা কোনে লাভ কৰিছিল?

Ans: Chandrasekhara Venkata Raman in short CV Raman was India’s first physicist to win a Nobel Physics Prize in 1930 “for his work on the scattering of light and for the discovery of the effect named after him”

Q7. Who is the first Indian President of the National Congress

ৰাষ্ট্ৰীয় কংগ্ৰেছৰ প্ৰথম ভাৰতীয় সভাপতি কোন আছিল?

Ans: Wyomesh Chand Banerjee became its first president of the National Congress after the party’s foundation in December 1885

Q8. Who is the first Indian Chairman of Lok Sabha

লোকসভাৰ প্ৰথম ভাৰতীয় অধ্যক্ষ কোন আছিল?

Ans: Ganesh Vasudev Mavalankar  is the first Indian Chairman of Lok Sabha in June 1942 

Q9. Who is the first Indian Woman Chief Minister 

প্ৰথম ভাৰতীয় প্ৰথম মহিলা মুখ্যমন্ত্ৰী কোন আছিল?

Ans: Sucheta Kriplani is the first Indian First Woman Chief Minister in Uttar Pradesh from 2 October 1963 – 13 March 1967 through the Indian National Congress.

Q10. Who is the first Indian Woman Speaker of Lok Sabha 

লোকসভাৰ প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা অধ্যক্ষ কোন আছিল?

Ans: Smt. Meira Kumar is the first Indian Woman Speaker of the Lok Sabha from 2009 to 2014. Also, She is a member of the Indian National Congress, she was the Minister of Social Justice and Empowerment from 2004 to 2009, 

Q11. Who is the first Indian Chief Election Commissioner

প্ৰথম ভাৰতীয় মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত কোন আছিল?

Ans: Sukumar Sen was the first Chief Election Commissioner of India, serving from 21 March 1950 to 19 December 1958. Sukumar Sen born in 2 January 1898 and  13 May 1963 (aged 65)

Q12. Who is the first Indian Chairman in International Court

আন্তৰ্জাতিক আদালতত প্ৰথম ভাৰতীয় অধ্যক্ষ কোন আছিল?

Ans: Justice Dr. Nagendra Singh was an Indian lawyer and administrator who served as President of the International Court of Justice from 1985 to 1988. Dr. Nagendra Singh born in 18 March 1914 in Dungarpur, Rajasthan, and died on 11 December 1988 (aged 74) The Hague, Netherlands.

Q13. Who is the first Foreigner awardee of Bharat Ratna 

ভাৰত ৰত্নৰ প্ৰথম বিদেশী বঁটা প্ৰাপ্ত ব্যক্তি কোনে লাভ কৰিছিল?

Ans: Khan Abdul Gaffar Khan, also known as the Frontier Gandhi, He is the first foreigner to be awarded the Bharat Ratna in 1987. 

Q14. Who is the first Indian leader of the Indian Antarctica Mission 

ভাৰতীয় এণ্টাৰ্কটিকা মিছনৰ প্ৰথম ভাৰতীয় নেতা কোন আছিল?

Ans: Dr. Syed Zahoor Qasim was the first Indian leader of the Indian Antarctica Mission from 1981 to 1988. Also, He was a Member of the Planning Commission of India from 1991 to 1996. Syed Zahoor Qasim is born on 31 December 1926 in Allahabad, United Provinces, British India and Died in 20 October 2015 (aged 88) in Delhi, India.

Q15. Who is the first Indian Chief Justice of the Supreme Court

উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ প্ৰথম ভাৰতীয় মুখ্য ন্যায়াধীশ কোন আছিল?

Ans: Justice Harilal Jekisundas Kania in short  Hiralal J. Kaniya was the first Chief Justice of India from 1950 to 1951. Harilal Jekisundas Kania born in 3 November 1890 in Navsari, British India (now in Gujarat, India) and Died in 6 November 1951 (aged 61) in New Delhi, India

Q16. Who is the first Indian Awarded with ‘Bharat Ratnas’

‘ভাৰত ৰত্ন’ৰ সৈতে পুৰস্কৃত প্ৰথম ভাৰতীয় কোন আছিল?

Ans: The first Indian receiver ‘Bharat Ratnas’ award is politician C. Rajagopalachari, philosopher Sarvepalli Radhakrishnan, and scientist C.V. Raman In 1954, 

Q17. Who is the first Indian woman Sahitya Akademi Award Winner

প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা সাহিত্য অকাডেমি বঁটা বিজয়ী কোন আছিল?

Ans: Amrita Pritam was the first Indian women Sahitya Akademi Award in 1956 for Sunehadey (poetic diminutive of the Punjabi word “ਸੁਨੇਹੇ”. Also, Amrita Pritam received the Bhartiya Jnanpith Award, India’s highest literary award, in 1982 for Kagaj te Canvas (Paper and Canvas).

Q18. Who is the first Indian Woman awarded with Bhartiya-Gyan-Peeth Purskar

ভাৰতীয়-জ্ঞান-পীঠ পুৰস্কাৰেৰে পুৰস্কৃত প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা কোন আছিল?

Ans: Ashapoorna Devi is the first Indian Woman awarded with Bhartiya-Gyan-Peeth Purskar in 1976 also, She award and honoured  for the 1965 novel Prothom Protishruti (The First Promise), the first in a trilogy

Q19. Who is the first Indian Chevalier of the Order of Arts and Letter

অৰ্ডাৰ অফ আৰ্টছ এণ্ড লেটাৰৰ প্ৰথম ভাৰতীয় চেভালিয়াৰ কোন আছিল?

Ans: Sivaji Ganeshan was the first Indian Chevalier of the Order of Arts and Letter.  an order in France by the Minister of Culture.

Q20. Who is the first Indian Posthumous Bharat Ratna Awardee 

প্ৰথম ভাৰতীয় মৰণোত্তৰ ভাৰত ৰত্ন বঁটা প্ৰাপ্ত ব্যক্তি কোন আছিল?

Ans: Former Prime Minister Lal Bahadur Shastri was the first individual to be honored posthumously. Lal Bahadur Srivastava on 2 October 1904 and he died in 11 January 1966 (aged 61) Tashkent, Uzbek SSR, Soviet Union (present-day Uzbekistan)

Download PDF for Free: Click here. 

Also, Read

List of First Indian Part 1Click here.

Connect with us 

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Leave a Comment