List of First Indian Part 1

List of First Indian on this article we share 20 popular and first people of India and from India.

List of First Indian 

List of First Indian Part 1

Q1. Who is the first Governor-General of Independent India?

স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথম গভৰ্ণৰ জেনেৰেল কোন আছিল?

Ans: Lord Lewis Mountbatten

Q2. Who is the first Indian Governor-General of Independent India?

স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথম ভাৰতীয় গভৰ্ণৰ জেনেৰেল কোন আছিল?

Ans: Chakravarti  Rajgopalachari

Q3. Who is the first Indian Commander-in-Chief of Free India?

মুক্ত ভাৰতৰ প্ৰথম ভাৰতীয় কমাণ্ডাৰ-ইন-চীফ কোন আছিল?

Ans: General Kodandera Madappa Cariappa, 1949

Q4. Who is the first Field Marshall from India?

ভাৰতৰ পৰা প্ৰথম ফিল্ড মাৰ্শ্বেল কোন আছিল?

Ans: General S. H. F. J. Manekshaw

Q5. Who is the first Speaker of Lok sabha from India?

ভাৰতৰ পৰা লোকসভাৰ প্ৰথম অধ্যক্ষ কোন আছিল?

Ans: Shri G.V. Mavalankar (15 May 1952- 27 February 1956).

Q6. Who is the first President of India?

ভাৰতৰ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰপতি কোন আছিল?

Ans: Dr. Rajendra Prasad

Q7. Who is the first Vice-President of India?

ভাৰতৰ প্ৰথম উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি কোন আছিল?

Ans: Dr. Sarvapalli Radhakrishnan

Q8. Who is the first Prime Minister of India?

ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী কোন আছিল? 

Ans: Pt. Jawahar Lal Nehru

Q9. Who is the first Home Minister of India?

ভাৰতৰ প্ৰথম গৃহমন্ত্ৰী কোন আছিল?

Ans: Sardar Vallabh Bhai Patel

Q10. Who is the first Finance Minister of India?

ভাৰতৰ প্ৰথম বিত্ত মন্ত্ৰী কোন আছিল?

Ans: R. K. Shanmukham Chetty

Q11. Who is the first Auditor General of India?

ভাৰতৰ প্ৰথম অডিটৰ জেনেৰেল কোন আছিল?

Ans: V. Narahari Rao

Q13. Who is the first Director of CBI from India?

ভাৰতৰ চি বি আইৰ প্ৰথম সঞ্চালক কোন আছিল?

Ans: D P Kohli

Q14. Who is the first  National Security Adviser of India?

ভাৰতৰ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা উপদেষ্টা কোন আছিল?

Ans: Brijesh Mishra

Q15. Who is the first Governor of RBI from India?

ভাৰতৰ পৰা আৰ বি আই ৰ প্ৰথম গভৰ্ণৰ কোন আছিল?

Ans: Sir Osborne Smith

Q16. Who is the first  Non-Congress Prime Minister from India?

ভাৰতৰ পৰা প্ৰথম অ-কংগ্ৰেছী প্ৰধানমন্ত্ৰী কোন আছিল?

Ans: Morarji Desai from Janata Party in 1977-79.

Q17. Who is the first  British Governor-General of Bengal from India?

ভাৰতৰ পৰা বংগৰ প্ৰথম ব্ৰিটিছ গভৰ্ণৰ জেনেৰেল কোন আছিল?

Ans: Warren-Hastings

Q18. Who is the first  Space traveler from India?

ভাৰতৰ পৰা প্ৰথম মহাকাশ ভ্ৰমণকাৰী কোন আছিল?

Ans: S. Leader-Rakesh Sharma

Q19. Who is the first  C. S. from India?

ভাৰতৰ পৰা প্ৰথম চি.এছ. কোন আছিল?

Ans: Satendra Nath Tagore

Q20. Who is the first Woman IAS from India?

ভাৰতৰ প্ৰথম মহিলা আই এ এছ কোন আছিল?

Ans: Anna Ranjan George, 1950

Download all questions PDF: Click here.

Learn all List of First Indian: Click here

Leave a Comment