Internet General Knowledge Questions pt 2

Internet General knowledge

Internet General Knowledge Questions pt 2

Q1. Why of the following is required to create an HTML document?

এইচ টি এম এল ডকুমেণ্ট এটা সৃষ্টি কৰিবলৈ নিম্নলিখিত বোৰৰ কি প্ৰয়োজন

(a) Browser
(b) Internet
(c) Text editor
(d) Search Engine

Answer: (c) Text editor

Q2. The file that is linked with an email and sent to the receiver of the email is referred to as ……..

ইমেইল এটাৰ সৈতে লিংক কৰা আৰু ইমেইলৰ ৰিচিভাৰলৈ প্ৰেৰণ কৰা ফাইলটোক ….বুলি কোৱা হয়।

(a) Annexure
(b) Appendage
(c) Add-on
(d) Attachment

Answer: (d) Attachment

Q3. Which of the following refers to the process of a computer receiving information from a server on the internet?

নিম্নলিখিত কোনটোৱে ইণ্টাৰনেটত চাৰ্ভাৰৰ পৰা তথ্য প্ৰাপ্ত কৰা কম্পিউটাৰ এটাৰ প্ৰক্ৰিয়াক বুজায়

(a) Gathering
(b) Downloading
(c) Uploading
(d) Outputting

Answer: (b) Downloading

Q4. ISO Model contains ….. layers

আই এছ ও. মডেলত অন্তৰ্ভুক্ত হৈ থাকে  …… স্তৰসমূহ

(a) 1
(b) 3
(c) 7
(d) 5

Answer: (c) 7

Q5. Which one layer provides interaction between network layer and session layer ?

কোনটো স্তৰে নেটৱৰ্ক লেয়াৰ আৰু চেচন লেয়াৰৰ মাজত আন্তঃক্ৰিয়া প্ৰদান কৰে?

(a) Physical layer
(b) Data link layer
(c) Transport layer
(d) Presentation layer

Answer: (c) Transport layer

Q6. For designing web page, which language is used ?

ৱেব পৃষ্ঠা ডিজাইন কৰাৰ বাবে, কোনটো ভাষা ব্যৱহাৰ কৰা হয়?

(a) Fortran
(b) Assembly language
(c) HTML
(d) USP

Answer: (c) HTML

Q7. Which of the following device is used to connect the computer over a telephone line?

টেলিফোন লাইনৰ যোগেৰে কম্পিউটাৰটো সংযোগ কৰিবলৈ নিম্নলিখিত কোনটো ডিভাইচ ব্যৱহাৰ কৰা হয়?

(a) Switch
(b) Router
(c) USAI
(d) Modem

Answer: (d) Modem

Q8. The extension of temporary files is

অস্থায়ী ফাইলসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণ হৈছে

(a) .bmp
(b) .tmp
(c) .bat
(d) .bin

Answer: (b) .tmp

Q9. Computer language used on the internet is

ইণ্টাৰনেটত ব্যৱহৃত কম্পিউটাৰ ভাষা হৈছে

(a) BASIC
(b) COBOL
(c) JAVA
(d) PASCAL

Answer: (c) JAVA

Q10. Which of the following is required when more than one person uses a central computer at the same time?

একে সময়তে একাধিক ব্যক্তিয়ে কেন্দ্ৰীয় কম্পিউটাৰ ব্যৱহাৰ কৰিলে নিম্নলিখিত কোনটো প্ৰয়োজন?

(a) Terminal
(b) Light pen
(c) Digitizer
(d) Mouse

Answer: (a) Terminal

Q11. What is NOT a feature of networking?

নেটৱৰ্কিঙৰ বিশেষত্ব কি নহয়

(a) Reliability
(b) Greater storage space
(c) Connectivity
(d) All are feature of networking

Answer: (d) All are feature of networking

Q12. The first page of a website is known as

ৱেবছাইট এটাৰ প্ৰথম পৃষ্ঠাটোক কি নামেৰে জনা যায়

(a) Web page
(b) Main page
(c) Home page
(d) Both 1 and 3

Answer: (d) Both 1 and 3

Q13. The first network of Internet was

ইণ্টাৰনেটৰ প্ৰথম নেটৱৰ্ক আছিল

(a) LAN
(b) MAN
(c) WAN
(d) Intranet

Answer: (d) Intranet

Q14. Which of the following device is used to establish a satellite network?

উপগ্ৰহ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰিবলৈ নিম্নলিখিত কোনটো ডিভাইচ ব্যৱহাৰ কৰা হয়?

(a) Modem
(b) Gateway
(c) VSAT
(d) Router

Answer: (c) VSAT

Q15. ……… Allows voice conversation to travel over the internet.

….. ভইচ কথোপকথনক ইণ্টাৰনেটৰ যোগেৰে ভ্ৰমণ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে।

(a) Internet telephony
(b) Instant messaging
(c) E-mail
(d) E-commerce

Answer: (a) Internet telephony

Q16. Which of the following is used to open another document while clicking?

ক্লিক কৰোঁতে আন এখন ডকুমেণ্ট খুলিবলৈ নিম্নলিখিত কোনটো ব্যৱহাৰ কৰা হয়?

(a) Anchor
(b) URL
(c) Reference
(d) Hyperlink

Answer: (d) Hyperlink

Q17. A …….. is a software program used to view web pages ?

এটা … ৱেব পৃষ্ঠাসমূহ চাবলৈ এটা ছফ্টৱেৰ প্ৰ’গ্ৰাম ব্যৱহাৰ কৰা হয় নেকি?

(a) Site
(b) Host
(c) Link
(d) Browser

Answer: (d) Browser

Important web links

Download Internet GK pt. 2 PDF Click here
Read Internet GK Questions pt 1 Click here

Top 17 Internet General knowledge questions to improve your Gk learning skills. This Computer and IT Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Internet General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *