Internet General Knowledge Questions pt 1

Internet General knowledge

Internet General Knowledge Questions pt 1

Q1. Which one of the following computer languages is used for displaying web pages and other information that can be displayed in a web browser?

ৱেব ব্ৰাউজাৰত প্ৰদৰ্শিত হ’ব পৰা ৱেব পৃষ্ঠা আৰু অন্যান্য তথ্য প্ৰদৰ্শন ৰ বাবে নিম্নলিখিত কোনটো কম্পিউটাৰ ভাষা ব্যৱহাৰ কৰা হয়?

(a) HTTL
(b) HTML
(c) XTTL
(d) CMXL

Answer: (b) HTML

Q2. What is URL?

URL কি বুলি কোৱা হয়?

(a) It is software used in the defragmentation of disk of computer
(b) It is software to make the computer screen bright
(c) It is specific character stright that constitutes a reference to an internet resource
(d) It is a specific uniform alignment of the computer software to make run it faster

Answer: (c) It is specific character stright that constitutes a reference to an internet resource

Q3. Which one of the following person creates the URL for the first time?

নিম্নলিখিত কোনজন ব্যক্তিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইউ আৰ এল সৃষ্টি কৰে?

(a) Richard Stallman
(b) Michael John
(c) Tim Berners Lee
(d) Mac Anderson

Answer: (c) Tim Berners Lee

Q4. Which one of the following is the small piece of data sent from a website and stored in a user’s web browser while a user is browsing a website?

এজন ব্যৱহাৰকাৰীয়ে ৱেবছাইট এটা ব্ৰাউজ কৰি থাকোতে ৱেবছাইট এটাৰ পৰা প্ৰেৰণ কৰা আৰু ব্যৱহাৰকাৰীৰ ৱেব ব্ৰাউজাৰত সংৰক্ষণ কৰা সৰু ডাটাবোৰক  নিম্নলিখিত কি বুলি কোৱা হয়?

(a) Thumbnails
(b) Computer worm
(c) Cookie
(d) None of these

Answer: (c) Cookie

Q5. Spam is related to

Spam কাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত?

(a) Computer
(b) Art
(c) Music
(d) Game

Answer: (a) Computer

Q6. Junk e-mail is also called

Junk e-mail ক আৰু কি বুলি কোৱা হয়?

(a) Spoof
(b) Spool
(c) Sniffer script
(d) Spam

Answer: (d) Spam

Q7. Which one of the following search engines is considered to the first web search engine in the World Wide Web?

ৱৰ্ল্ড ৱাইড ৱেবৰ প্ৰথম ৱেব চাৰ্চ ইঞ্জিনৰ বাবে নিম্নলিখিত কোনটো চাৰ্চ ইঞ্জিন বিবেচনা কৰা হয়?

(a) Gopher
(b) Yahoo
(c) Veronica
(d) Archie

Answer: (d) Archie

Q8. WiMAX is related to which one of the following?

WiMAX নিম্নলিখিত কোনটোৰ সৈতে সম্পৰ্কিত?

(a) Biotechnology
(b) Space technology
(c) Missile technology
(d) Communication technology

Answer: (d) Communication technology

Q9. Which one of the following mobile services in India launched the 3G service for the first time?

ভাৰতত নিম্নলিখিত কোনটো মোবাইল সেৱাই প্ৰথমবাৰৰ বাবে 3G সেৱা আৰম্ভ কৰিছিল?

(a) Idea Cellular
(b) Bharti Airtel
(c) Reliance Telecommunication
(d) BSNL

Answer: (d) BSNL

Q10. The advantage of LAN is

LAN ৰ সুবিধা হৈছে

(a) Sharing peripherals
(b) Backing up your data
(c) Saving all your data
(d) Accessing the web

Answer: (a) Sharing peripherals

Q11. What is a mailing list?

মেইলিং তালিকা কি?

(a) Collection of e-mail address
(b) Collection of files
(c) Collection of folders
(d) Collection of dates

Answer: (a) Collection of e-mail address

Q12. The computer to which a user’s computer connects in order to access the internet is called a

ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰকাৰীৰ কম্পিউটাৰে যি কম্পিউটাৰলৈ সংযোগ কৰে তাক কি বুলি কোৱা হয়

(a) Super Computer
(b) Mainframe Computer
(c) PDA
(d) Server

Answer: (d) Server

Q13. Which of the following domain is used for profit businesses?

লাভৰ ব্যৱসায়ৰ বাবে নিম্নলিখিত কোনটো ডমেইন ব্যৱহাৰ কৰা হয়?

(a) .edu
(b) .net
(c) .org
(d) .com

Answer: (d) .com

Q14. The ability to exchange information through the use of computer equipment and software is called?

কম্পিউটাৰ সঁজুলি আৰু ছফ্টৱেৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে তথ্য বিনিময় কৰাৰ সামৰ্থ্যক কি বুলি কোৱা হয় নেকি?

(a) Electronic communication
(b) The Internet
(c) Data retrieval
(d) Data exchange

Answer: (b) The Internet

Q15. A Cookies –

কুকিজ (Cookies) এটা?

(a) Stores information about the user’s web activity
(b) Stores software developed by the user
(c) Stores the password of the user
(d) Stores the commands used by the user

Answer: (a) Stores information about the user’s web activity

Q16. Which is the network strategy used extensively by the Internet?

ইণ্টাৰনেটৰ দ্বাৰা ব্যাপকভাৱে ব্যৱহৃত নেটৱৰ্ক ৰণনীতি কোনটো?

(a) Peer to peer network system
(b) Client / Server network system
(c) LAN
(d) Standalone network system

Answer: (b) Client / Server network system

Q17. Which of the following uniquely identifies a website?

নিম্নলিখিত কোনটোৱে ৱেবছাইট এটা অতুলনীয়ভাৱে চিনাক্ত কৰে?

(a) ERL
(b) Domain Name
(c) Network
(d) URL

Answer: (b) Domain Name

Q18. Which of the following term is not pertaining to the Internet?

নিম্নলিখিত কোনটো শব্দ ইণ্টাৰনেটৰ সৈতে সম্পৰ্কিত নহয়?

(a) Browser
(b) Link
(c) Printer
(d) Search Engine

Answer: (c) Printer

Q19. A Website is a collection of ………….

ৱেবছাইট হৈছে এক  _____ সংগ্ৰহ

(a) Graphics
(b) Programs
(c) Algorithms
(d) Web pages

Answer: (d) Web pages

Q20. Which of the following is not a term pertaining to Email?

নিম্নলিখিত কোনটো ইমেইল সম্পৰ্কীয় শব্দ নহয়?

(a) PowerPoint
(b) Inbox
(c) Sender
(d) Receiver

Answer: (a) PowerPoint

Important web links

Download Internet GK pt. 1 PDF Click here
View all Internet GK Questions Click here

Top 20 Internet General knowledge questions to improve your Gk learning skills. This Computer and IT Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Internet General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *