Indian Sports Quiz pt. 3

Indian Sports Quiz

Indian Sports Quiz pt. 3

Q1. Who is the first Indian woman to win a medal in Olympic

অলিম্পিকত পদক জয় কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা কোন

(a) Sanamacha Chanu
(b) Karnam Malleswari
(c) Mary Kom
(d) PT Usha

Answer: (b) Karnam Malleswari

Q2. In which year Viswanathan Anand become first grandmaster of India

কোন বছৰত বিশ্বনাথন আনন্দ ভাৰতৰ প্ৰথম গ্ৰেণ্ডমাষ্টাৰ হয়

(a) 1990
(b) 1992
(c) 1985
(d) 1988

Answer: (d) 1988

Q3. Till 2012, how many World Chess Championship win by Vishwanathan Anand

2012 চনলৈকে, বিশ্বনাথন আনন্দৰ দ্বাৰা কিমানটা বিশ্ব দবা চেম্পিয়নশ্বিপ জিকিছে

(a) 3
(b) 7
(c) 5
(d) 6

Answer: (c) 5

Q4. “Libero” is related to which game

“লিবেৰো” কোনটো খেলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(a) Kabaddi
(b) Kho-Kho
(c) Basketball
(d) Volleyball

Answer: (d) Volleyball

Q5. Which state in India is the origination of Polo game

ভাৰতৰ কোনখন ৰাজ্যত পোলো খেলৰ উৎপত্তি হৈছে

(a) Mizoram
(b) West Bengal
(c) Kashmir
(d) Manipur

Answer: (d) Manipur

Q6. Who is the first recipient of ‘Dronacharya Award’ in Cricket

ক্ৰিকেটত ‘দ্ৰোণাচাৰ্য বঁটা’ প্ৰাপ্ত কৰা প্ৰথম জন কোন

(a) Ramakant Achrekar
(b) Des Prem Azad
(c) Sunita Sarma
(d) None of the above

Answer: (b) Des Prem Azad

Q7. Who was the man of the series in 2011 Cricket World Cup Series

২০১১ চনৰ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপ শৃংখলাত শৃংখলাটোৰ পুৰুষ কোন আছিল

(a) Sachin Tendulkar
(b) MS Dhoni
(c) Yuvraj Singh
(d) Goutam Gambhir

Answer: (c) Yuvraj Singh

Q8. Who is the first foreign coach to received ‘Dronacharya Award’

‘দ্ৰোণাচাৰ্য বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম বিদেশী প্ৰশিক্ষক কোন

(a) Blas Iglesias Fernandez
(b) Michael Joseph Ferreira
(c) Gary Kristen
(d) None of the above

Answer: (a) Blas Iglesias Fernandez

Q9. Who is the winner of Indian Grand Prix Formula One, 2012

ইণ্ডিয়ান গ্ৰেণ্ড প্ৰিক্স ফৰ্মুলা ৱান, 2012 ৰ বিজয়ী কোন

(a) Sebastian Vettel
(b) Mark Webber
(c) Lewis Hamilton
(d) Narain Karthikeyan

Answer: (a) Sebastian Vettel

Q10. Against which country India played first official international football match in 1948 London Olympics

কোন দেশৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতে ১৯৪৮ চনৰ লণ্ডন অলিম্পিকত প্ৰথম আনুষ্ঠানিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ফুটবল খেল খেলিছিল

(a) Brazil
(b) France
(c) England
(d) Holand

Answer: (b) France

Q11. How many countries participate in Delhi 2010 Commonwealth Games

দিল্লী 2010 কমনৱেলথ গেমছত কিমানখন দেশে অংশগ্ৰহণ কৰে

(a) 52
(b) 64
(c) 71
(d) 32

Answer: (c) 71

Q12. What was the name of the official mascot in the Delhi 2010 Commonwealth Games

দিল্লী 2010 কমনৱেলথ গেমছত অফিচিয়েল মাস্কটৰ নাম কি আছিল

(a) Orry
(b) Apu
(c) Lulu
(d) Shera

Answer: (d) Shera

Q13. Who is the first and only Indian to score a hatrick in an Olympic football match

অলিম্পিক ফুটবল খেলত হেট্ৰিক অৰ্জন কৰা প্ৰথম আৰু একমাত্ৰ ভাৰতীয় কোন

(a) Abdul Hamid
(b) Chuni Goswami
(c) Neville D’Souza
(d) Sailen Manna

Answer: (c) Neville D’Souza

Q14. In which city, the first Polo club was established in 1834

কোন খন চহৰত, প্ৰথম পোলো ক্লাব 1834 চনত স্থাপিত হৈছিল

(a) Imphal
(b) Silchar
(c) Delhi
(d) Calcutta

Answer: (b) Silchar

Q15. Who is the fastest Indian/Asian woman swimmer to cross the English Channel

ইংলিছ চেনেল অতিক্ৰম কৰা দ্ৰুততম ভাৰতীয়/এছিয়ান মহিলা সাঁতোৰবিদ কোন

(a) Shikha Tandon
(b) Karnam Malleswari
(c) Anita Sood
(d) Arati Saha

Answer: (d) Arati Saha

Important web links

Download Sports Quiz pt. 3 PDF Click here
For Indian Sports Quiz pt. 2 Click here

Top 15 Indian Sports General knowledge Quiz to improve your Gk learning skills. This Indian Sport  Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Indian Sports Quiz General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *