Indian Sports Quiz pt. 2

Indian Sports Quiz

Indian Sports Quiz pt. 2

Q1. Sachin Tendulkar scored his first century after playing

শচীন তেণ্ডুলকাৰে খেলি প্ৰথম শতক অৰ্জন কৰিছিল

(a) 56 matches
(b) 45 matches
(c) 78 matches
(d) 35 matches

Answer: (c) 78 matches

Q2. Who is the first ‘woman grandmaster’ of India

ভাৰতৰ প্ৰথম ‘মহিলা গ্ৰেণ্ডমাষ্টাৰ’ কোন

(a) Koneru Humpy
(b) S Vijayalakshmi
(c) Esha Karvade
(d) Madhumita Bist

Answer: (b) Subbaraman Vijayalakshmi

Q3. Who holds the national record in 100m sprint running at 10.30 seconds

10.30 ছেকেণ্ডত চলি থকা 100 মিটাৰ স্প্ৰিণ্টত কোনে ৰাষ্ট্ৰীয় অভিলেখ গঢ়িছে

(a) Bahadur Prasad
(b) KM Binu
(c) Anil Kumar Prakash
(d) PT Usha

Answer: (c) Anil Kumar Prakash

Q4. Who was the first President of BCCI, when it was formed in December 1928

1928 চনৰ ডিচেম্বৰত গঠন হোৱাৰ সময়ত বিচিচিআইৰ প্ৰথম সভাপতি কোন আছিল

(a) RE Grant Grovan
(b) Anthony De Mello
(c) JC Mukherjee
(d) None of the above

Answer: (a) RE Grant Grovan

Q5. Who among the following is known as Payyoli Express

নিম্নলিখিত কোনক পেয়োলি এক্সপ্ৰেছ বুলি জনা যায়

(a) Shiny Abraham
(b) PT Usha
(c) Jyotirmoyee Sikdar
(d) KM Beenamol

Answer: (b) Pilavullakandi Thekkeparambil Usha (well known as P.T. Usha)

Q6. Which animal represent in the mascot in Delhi Asian Games, 1982

দিল্লী এছিয়ান গেমছ, 1982-ত শুভংকৰত কোনটো প্ৰাণীয়ে প্ৰতিনিধিত্ব কৰে

(a) A tiger
(b) An elephant
(c) A lion
(d) A Panda

Answer: (b) An elephant

Q7. In Basket Ball, how many players are there in each side

বাস্কেট বলত, প্ৰতিটো ফালে কিমান জন খেলুৱৈ থাকে

(a) 7
(b) 9
(c) 5
(d) 6

Answer: (c) 5

Q8. Who hold the world record of highest number of consecutive maiden overs in a test match

টেষ্ট মেচত একেৰাহে সৰ্বাধিক সংখ্যক মেডেন অভাৰৰ বিশ্ব ৰেকৰ্ড কোনে দখল কৰে

(a) Bapu Nadkarni
(b) B S Bedi
(c) Anil Kumble
(d) Subhash Gupte

Answer: (a) Bapu Nadkarni

Q9. Who is the first recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

ৰাজীৱ গান্ধী খেল ৰত্ন বঁটা প্ৰথম প্ৰাপক কোন

(a) Sunil Gavaskar
(b) Sachin Tendular
(c) Milkha Singh
(d) Viswanathan Anand

Answer: (d) Viswanathan Anand

Q10. Who is the youngest sixth  grandmaster in India

ভাৰতৰ আটাইতকৈ কনিষ্ঠ ষষ্ঠ গ্ৰেণ্ডমাষ্টাৰ কোন

(a) V Anand
(b) Parimarjan Negi
(c) P Harikrishnan
(d) Koneru Humpy

Answer: (b) Parimarjan Negi

Q11. Who won the gold medal in 2010 Commonwealth games in 55kg woman wrestling

2010 কমনৱেলথ গেমছত 55 কিলোগ্ৰাম মহিলা কুস্তিত সোণৰ পদক কোনে জিকিছিল

(a) Pooja Dhanda
(b) Geeta Phogat
(c) Ambika Guha
(d) Sonika Kaliraman

Answer: (b) Geeta Phogat

Q12. First sportsperson nominated for Rajya Sabha membership

ৰাজ্যসভাৰ সদস্যপদৰ বাবে মনোনীত প্ৰথম খেলুৱৈ

(a) Sachin Tendulkar
(b) Milkha Singh
(c) Sunil Gavaskar
(d) Navajot S Sidhu

Answer: (a) Sachin Tendulkar

Q13. Who is the only and first Indian player to compete in six Olympic Games

ছয়খন অলিম্পিক গেমছত অংশগ্ৰহণ কৰা একমাত্ৰ আৰু প্ৰথম ভাৰতীয় খেলুৱৈ কোন

(a) Karni Singh
(b) Randhir Singh
(c) Leander Paes
(d) Mahesh Bhupati

Answer: (c) Leander Paes

Q14. Who is the first Indian player to win a grand slam tournament

গ্ৰেণ্ড শ্লেম টুৰ্ণামেণ্ট জয় কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় খেলুৱৈ কোন

(a) Mahesh Bhupati
(b) Leander Paes
(c) Sania Mirza
(d) Vijay Amritraj

Answer: (a) Mahesh Bhupati

Q15. Who was the man of the series in 1983 Cricket World Cup

১৯৮৩ চনৰ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপত শৃংখলাটোৰ পুৰুষ কোন আছিল

(a) Kapil Dev
(b) Rogger Binny
(c) K Srikanth
(d) Mohinder Amarnath

Answer: (d) Mohinder Amarnath

Important web links

Download Sports Quiz pt. 2 PDF Click here
For Indian Sports Quiz pt. 1 Click here

Top 15 Indian Sports General knowledge Quiz to improve your Gk learning skills. This Indian Sport  Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Indian Sports Quiz General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer and IT GK Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *