Indian Sports Quiz pt. 11

Indian Sports Quiz

Indian Sports Quiz pt. 11

Q1. Which was the first official mascot in the history of the Olympic Summer Games

কোনটো অলিম্পিক গ্ৰীষ্মকালীন ক্ৰীড়াৰ ইতিহাসৰ প্ৰথম অফিচিয়েল মাস্কট আছিল

(a) Waldi
(b) Vinicius
(c) Amik
(d) Misha

Answer: (a) Waldi

 

Q2. Who is the first cricketer to received the Rajiv Gandhi Khel Ratna award

ৰাজীৱ গান্ধী খেল ৰত্ন বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম ক্ৰিকেটাৰ কোন

(a) Sunil Gavaskar
(b) Sachin Tendulkar
(c) Virat Kohli
(d) Mahendra Singh Dhoni

Answer: (b) Sachin Tendulkar

 

Q3. Who started Paralympic games

পেৰালিম্পিক খেল কোনে আৰম্ভ কৰিছিল

(a) Robert Carterville
(b) Stoke Mandeville
(c) Ludwing Guttman
(d) George Eyser

Answer: (c) Ludwing Guttman

 

Q4. FIFA confers the Puskas Award for which among the following every year

ফিফাই পুস্কাছ বঁটা প্ৰদান কৰে যাৰ বাবে প্ৰতি বছৰে নিম্নলিখিতবোৰৰ ভিতৰত

(a) Footballer of the year
(b) Coach of the year
(c) Goal of the year
(d) None of these

Answer: (c) Goal of the year

 

Q5. Which cricket ground in Australia is known as “Gabba”

অষ্ট্ৰেলিয়াৰ কোনখন ক্ৰিকেট খেলপথাৰক “গাব্বা” বুলি জনা যায়

(a) Sydney
(b) Perth
(c) Brisbane
(d) Melbourne

Answer: (c) Brisbane

 

Q6. First Indian player to debut in the Boxing Day Test match for India

ভাৰতৰ হৈ বক্সিং ডে টেষ্ট মেচত আত্মপ্ৰকাশ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় খেলুৱৈ

(a) Pravin Amre
(b) Ajay Jadeja
(c) Vinod Kambli
(d) Hrishikesh Kanitkar

Answer: (d) Hrishikesh Kanitkar

 

Q7. Who was the Indian captain in the 1st World Cup Cricket in 1975

1975 চনত প্ৰথম বিশ্বকাপ ক্ৰিকেটত ভাৰতীয় অধিনায়ক কোন আছিল

(a) Kapil Dev
(b) Sunil Gavaskar
(c) Bishan Singh Bedi
(d) Srinivas Venkataraghavan

Answer: (d) Srinivas Venkataraghavan

 

Q8. Who is the first woman to win the Dronacharya Award

দ্ৰোণাচাৰ্য বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম মহিলা কোন

(a) Renu Kohli
(b) Purnima Mahato
(c) Dola Banerjee
(d) Pranitha Vardhineni

Answer: (a) Renu Kohli

 

Q9. Who has become the first-ever Indian woman table tennis player to win gold at the Commonwealth games

কমনৱেলথ গেমছত স্বৰ্ণ জয় কৰা প্ৰথম গৰাকী ভাৰতীয় মহিলা টেবুল টেনিছ খেলুৱৈ হোৱা ব্যক্তি

(a) Manika Batra
(b) Mouma Das
(c) Seresthi Das
(d) Madhurika Patkar

Answer: (a) Manika Batra

 

Q10. Who is the youngest Indian to win a gold medal for shooting at the Asian Games

এছিয়ান গেমছত শ্বুটিঙৰ বাবে সোণৰ পদক জয় কৰা আটাইতকৈ কম বয়সীয়া ভাৰতীয় কোন

(a) Manu Bhaker
(b) Anish Bhanwala
(c) Shardul Vihan
(d) Saurabh Chaudhary

Answer: (d) Saurabh Chaudhary

 

Q11. Who is the first Indian woman athlete to received the Padma Vibhushan award

পদ্ম বিভূষণ বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা খেলুৱৈ কোন

(a) P.V. Sindhu
(b) Sakshi Malik
(c) Dipa Karmakar
(d) Mary Kom

Answer: (d) Mary Kom

 

Q12. Which one is the oldest football club in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ পুৰণি ফুটবল ক্লাব

(a) Mohun Bagan A.C
(b) East Bengal F C
(c) Mohammedan S C
(d) Mahindra United

Answer: (a) Mohun Bagan A.C

 

Q13. Total Olympic medal won by India in 2012

2012 চনত ভাৰতে লাভ কৰা মুঠ অলিম্পিক পদক

(a) 5
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer: (c) 6

 

Q14. First non test playing nation that beat India in International Cricket

আন্তৰ্জাতিক ক্ৰিকেটত ভাৰতক পৰাস্ত কৰা প্ৰথম অ-পৰীক্ষামূলক খেলুৱৈ ৰাষ্ট্ৰ

(a) Sri Lanka
(b) New zealand
(c) Bangladesh
(d) Zimbabwe

Answer: (a) Sri Lanka

 

Q15. Which one is the oldest football competition in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ পুৰণি ফুটবল প্ৰতিযোগিতা

(a) Santosh Trophy
(b) Durand Cup
(c) BC Roy Trophy
(d) Federation Cup

Answer: (b) Durand Cup

 

Important web links

Download Sports Quiz pt. 11 PDF Click here
For Indian Sports Quiz pt. 10 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Sports General knowledge Quiz to improve your GK learning skills. This Indian Sport  Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment