Indian Science and Technology Quiz pt. 3

Indian Science and Technology Quiz

Indian Science and Technology Quiz pt. 3

Q1. Who is the president of the Council of Scientific and Industrial Research

বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদৰ সভাপতি কোন

(a) President of India
(b) Vice-President of India
(c) Prime Minister of India
(d) Union Minister of Science and Technology

Answer: (c) Prime Minister of India

 

Q2. Where is the Central Rice Research Institute located

কেন্দ্ৰীয় ধান গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান ক’ত অৱস্থিত

(a) Bengaluru
(b) Kanpur
(c) Coimbatore
(d) Cuttack

Answer: (d) Cuttack

 

Q3. Who constructed the ‘Jantar Mantar’ in Jaipur

জয়পুৰত যন্তৰ মন্তৰ কোনে নিৰ্মাণ কৰিছিল

(a) Ram Singh
(b) Man Singh I
(c) Rana Sanga
(d) Jai Singh II

Answer: (d) Jai Singh II

 

Q4. Which one is India’s first operational remote sensing satellite

কোনটো ভাৰতৰ প্ৰথম কাৰ্যকৰী ৰিম’ট চেঞ্চিং উপগ্ৰহ

(a) IRS-1A
(b) INSAT-1A
(c) GSAT-1
(d) PSLV-D3

Answer: (a) IRS-1A

 

Q5. Which one is India’s first satellite exclusively used for educational purpose

কোনটো ভাৰতৰ প্ৰথম উপগ্ৰহ যাক কেৱল শৈক্ষিক উদ্দেশ্যৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) SARAL
(b) RISAT-1
(c) HAMSAT
(d) EDUSAT

Answer: (d) EDUSAT

 

Q6. India’s first mission to Moon Chandrayaan-1 was launched from the site

চন্দ্ৰ চন্দ্ৰযান-1 লৈ ভাৰতৰ প্ৰথম অভিযান সেই স্থানৰ পৰা উৎক্ষেপণ কৰা হৈছিল

(a) Wheeler Island
(b) Balasore
(c) Sriharikota
(d) None of the above

Answer: (c) Sriharikota

 

Q7. Which one is India’s First Indigenous Satellite Launch Vehicle

কোনটো ভাৰতৰ প্ৰথম থলুৱা উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ বাহন

(a) PSLV
(b) ASLV
(c) GSLV
(d) SLV-3

Answer: (d) SLV-3

 

Q8. Who was the first chairman of the Indian Space Research Organisation (ISRO)

ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থাৰ (ইছৰো) প্ৰথম অধ্যক্ষ কোন আছিল

(a) K kasturirangan
(b) Vikram Sarabhai
(c) Satish Dhawan
(d) Homi J Bhabha

Answer: (b) Vikram Sarabhai

 

Q9. Who is known as the father of the Indian nuclear program

কাক ভাৰতীয় পাৰমাণৱিক কাৰ্যসূচীৰ জনক বুলি জনা যায়

(a) APJ Abdul Kalam
(b) Raja Ramanna
(c) Homi J Bhabha
(d) Vikram Sarabhai

Answer: (c) Homi J Bhabha

 

Q10. The first nuclear test conducted in India under the code-name of Smiling Buddha in the year

কিমান চনত স্মাইলিং বুদ্ধৰ কোড-নামৰ অধীনত ভাৰতত কৰা প্ৰথম পাৰমাণৱিক পৰীক্ষা

(a) 1973
(b) 1974
(c) 1988
(d) 1996

Answer: (b) 1974

 

Q11. The National Academy of Sciences, India is founded in the year

ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান একাডেমী কিমান চনত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হয়

(a) 1920
(b) 1930
(c) 1945
(d) 1956

Answer: (b) 1930

 

Q12. Where the Headquater of the National Academy of Sciences, India is located

ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান একাডেমীৰ হেডকোৱাটাৰ কত অৱস্থিত

(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Pune
(d) Allahabad

Answer: (d) Allahabad

 

Q13. Where the headquarter of the Central Institute for Cotton Research is located

কত চেণ্ট্ৰেল ইনষ্টিটিউট ফৰ কটন ৰিচাৰ্ছৰ মুখ্য কাৰ্যালয় অৱস্থিত

(a) Nagpur
(b) Coimbatore
(c) Chennai
(d) Sirsa

Answer: (a) Nagpur

 

Q14. Which one is India’s permanent research station in Antarctica

কোনটো এণ্টাৰ্কটিকাত ভাৰতৰ স্থায়ী গৱেষণা কেন্দ্ৰ

(a) Ganga
(b) Agni
(c) Maitri
(d) None of the above

Answer: (c) Maitri

 

Q15. When the first expedition to Antarctica was started by India

কেতিয়া এণ্টাৰ্কটিকালৈ প্ৰথম অভিযান ভাৰতে আৰম্ভ কৰিছিল

(a) 1971
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1981

AAnswer: (d) 1981

 

Important links:

Download Indian Science & Technology Quiz pt. 3 PDF Click here
Read Indian Science & Technology Quiz pt 2 Click here

Top 15 Indian Science & Technology Quiz to improve your GK learning skills. These Science & Technology general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow or Like us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian Science & Technology questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *