Indian Science and Technology Quiz pt 2

Indian Science and Technology Quiz

Indian Science and Technology Quiz pt 2

Q1. Who is known as the architect of PARAM series supercomputers

কাক পৰম শৃংখলাৰ চুপাৰ কম্পিউটাৰৰ স্থাপক হিচাপে জনা যায়

(a) Vijay P Bhatkar
(b) S Ramani
(c) SP Mudur
(d) None of the above

Answer: (a) Vijay P Bhatkar

 

Q2. Who is the creator of World’s second and India’s first test tube baby Durga

বিশ্বৰ দ্বিতীয় আৰু ভাৰতৰ প্ৰথম টেষ্ট টিউব বেবী দুৰ্গাৰ সৃষ্টিকৰ্তা কোন

(a) Devi Prasad Shetty
(b) Subhash Mukhopadhyay
(c) Pratap Reddy
(d) Naresh Trehan

Answer: (b) Subhash Mukhopadhyay

 

Q3. Where is the National Institute of Ocean Technology located

ৰাষ্ট্ৰীয় মহাসাগৰ প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান ক’ত অৱস্থিত

(a) Mumbai
(b) Vishakhapatnam
(c) Kochin
(d) Chennai

Answer: (d) Chennai

 

Q4. Which one is the first IIT established in India

কোনটো ভাৰতত স্থাপিত প্ৰথম আই আই টি

(a) IIT Kharagpur
(b) IIT Mumbai
(c) IIT Chennai
(d) IIT Kanpur

Answer: (a) IIT Kharagpur

 

Q5. Bhakra Dam is build on which river

ভাখৰা বান্ধ কোন নদীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা হয়

(a) Krishna River
(b) Bhagirathi River
(c) Sutlej River
(d) Brahmaputra River

Answer: (c) Sutlej River

 

Q6. In which year Isaac Newton published “Mathematical Principles of Natural Philosoph” for first time

কোন বছৰত আইজাক নিউটনে প্ৰথমবাৰৰ বাবে “প্ৰাকৃতিক দৰ্শনৰ গাণিতিক নীতি” প্ৰকাশ কৰে

(a) 1682
(b) 1684
(c) 1685
(d) 1687

Answer: (d) 1687

 

Q7. Which day is celebrated as National Mathematics Day in India as a respect to S Ramanujan

এছ ৰামানুজনৰ প্ৰতি সন্মান জনাই কোন দিনটো ভাৰতত ৰাষ্ট্ৰীয় গণিত দিৱস হিচাপে পালন কৰা হয়

(a) 17 January
(b) 13 March
(c) 30 August
(d) 22 December

Answer: (d) 22 December

 

Q8. S Ramanujan is the first Indian to be elected as Fellow of which one College

এছ ৰামানুজন ফেলো হিচাপে নিৰ্বাচিত হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয় মহাবিদ্যালয় খন হল

(a) Presidency College
(b) Trinity College
(c) London College
(d) Cambridge College

Answer: (b) Trinity College

 

Q9. Which number is famously known as Ramanujan-Hardy number

কোন সংখ্যাটোক বিখ্যাতভাৱে ৰামানুজন-হাৰ্ডি নম্বৰ বুলি জনা যায়

(a) 1004
(b) 1992
(c) 1309
(d) 1729

Answer: (d) 1729

 

Q10. Which scientist is known as the founder of India’s first pharmaceutical company ‘Bengal Chemicals & Pharmaceuticals’

কোন জন বিজ্ঞানীক ভাৰতৰ প্ৰথম ফাৰ্মাচিউটিকেল কোম্পানী ‘বেংগল কেমিকেলচ আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেলছ’ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক বুলি জনা যায়

(a) Shivram Bhoje
(b) Arvind Bhatnagar
(c) Srikumar Banerjee
(d) Prafulla Chandra Ray

Answer: (d) Prafulla Chandra Ray

 

Q11. The headquarter of Indian Science Congress Association is located in the city

ইণ্ডিয়ান চাইন্স কংগ্ৰেছ এছ’চিয়েশ্যনৰ মুখ্য কাৰ্যালয় কোনখন চহৰত অৱস্থিত

(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) Chennai

Answer: (a) Kolkata

 

Q12. Who was the President of the first Indian Science Congress meeting held in Kolkata in 1914

১৯১৪ চনত কলকাতাত অনুষ্ঠিত প্ৰথম ভাৰতীয় বিজ্ঞান কংগ্ৰেছৰ বৈঠকৰ সভাপতি কোন আছিল

(a) Prafulla Chandra Roy
(b) J. C. Bose
(c) Ashutosh Mukherjee
(d) Leonard Rogers

Answer: (c) Ashutosh Mukherjee

 

Q13. Which one is the biggest planetarium in India

কোনটো ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্লেনেটেৰিয়াম

(a) Birla Panetarium, Hyderabad
(b) Birla Planetarium, Kolkata
(c) Guwahati Planetarium
(d) Nehru Planetarium, Mumbai

Answer: (b) Birla Planetarium, Kolkata

 

Q14. Indian-American scientist Har Gobind Khorana won the Nobel Prize for his contribution in

ভাৰতীয়-আমেৰিকান বিজ্ঞানী হৰ গোবিন্দ খোৰানাই তেওঁৰ কি অৱদানৰ বাবে নবেল বঁটা লাভ কৰিছিল

(a) Physics
(b) Chemistry
(c) Genetics
(d) Mathematics

Answer: (c) Genetics

 

Q15. Who is founder of Indian Institute of Science, Bangalore

বাংগালোৰৰ ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ চাইন্সৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন

(a) Sir A.G. Bourne
(b) CV Raman
(c) Vikram Sarabhai
(d) Jamsetji Tata

Answer: (d) Jamsetji Tata

 

Important links:

Download Indian Science & Technology Quiz pt. 2 PDF Click here
Read Indian Science & Technology Quiz pt 1 Click here

Top 15 Indian Science & Technology Quiz to improve your GK learning skills. These Science & Technology general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow or Like us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian Science & Technology questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *