Indian Science and Technology Quiz pt 1

Indian Science and Technology Quiz

Indian Science and Technology Quiz pt 1

Q1. India’s first satellite Aryabhata was launched from

(a) Soviet Union
(b) America
(c) India
(d) Israel

Answer: (a) Soviet Union

 

Q2. First satellite to be placed in orbit by Indian made launch vehicle SLV-3

(a) Aryabhata
(b) Rohini
(c) Bhskara-1
(d) INSAT

Answer: (b) Rohini

 

Q3. Total number of satellite launched by India till now

(a) 80
(b) 92
(c) 102
(d) 118

Answer: (d) 118

 

Q4. India’s first Satellite Aryabhatta launched by India in the year

(a) 1972
(b) 1980
(c) 1978
(d) 1975

Answer: (d) 1975

 

Q5. Who is known as the Father of Indian Space Program

(a) CV Raman
(b) Vikrama Sarabhai
(c) APJ Kalam
(d) Satish Dhawan

Answer: (b) Vikrama Sarabhai

 

Q6. First mobile phone conversion take place in India between

(a) Jyoti Basu and Sukhram
(b) Narasimbha Rao and Sukhram
(c) Ambika Soni and Narasimbha Rao
(d) None of the above

AYajjmpDLunawN9mRtBUbWAMSNG9on1NRL

 

Q7. Internet in India was started by VSNL in the year

(a) 15th August,1992
(b) 15th August,2000
(c) 15th August,1995
(d) 26th August,1997

Answer: (c) 15th August,1995

 

Q8. Most recent Indian citizen scientist that won a Nobel prize in 2009

(a) VS Naipaul
(b) V Ramakrishnan
(c) Amartyan Sen
(d) Mother Teresa

Answer: (b) V Ramakrishnan

 

Q9. First Nuclear Plants in India

(a) Tarapur, Maharashtra
(b) Rawatbhata, Rajasthan
(c) Narora, Uttar Pradesh
(d) Kakrapar, Gujrat

Answer: (a) Tarapur, Maharashtra

 

Q10. First Nuclear Reactor made in India

(a) CIRUS
(b) Dhruva
(c) KAMINI
(d) Apsara

Answer: (d) Apsara

 

Q11. First hydro electric power plant in India

(a) Shimsha
(b) Karnataka
(c) Darjeeling
(d) Satluj

Answer: (c) Darjeeling

 

Q12. Which dam withhold the largest water reservoir in India

(a) Bhakra Dam
(b) Indira Sagar Dam
(c) Hirakud Dam
(d) Tehri Dam

Answer: (b) Indira sagar Dam

 

Q13. ISRO headquarter is located in

(a) Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Bangalore

Answer: (d) Bangalore

 

Q14. India’s first unmanned lunar probe Chandrayaan-1 was launch from

(a) Thiruvanathapuram
(b) Wheeler Island
(c) Balasore
(d) Sriharikota

Answer: (d) Sriharikota

 

Q15. India’s first supercomputer is known as

(a) SAGA
(b) PARAM 8000
(c) EKA
(d) PARAM YUVA

Answer: (b) PARAM 8000

 

Important links:

Download Indian Science & Technology Quiz pt. 1 PDF Click here
Read Indian Science & Technology Quiz Click here

Top 15 Indian Science & Technology Quiz to improve your GK learning skills. These Science & Technology general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow or Like us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian Science & Technology questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *