Indian Movies GK Question Answer pt. 3

Indian Movies GK Question Answer

Indian Movies GK Question Answer pt. 3

Q1. Which one is the first film of Satyajit Ray

কোনখন সত্যজিৎ ৰায়ৰ প্ৰথম ছবি

(a) Aparaijito
(b) Apur Sansar
(c) Pather Panchali
(d) Kanchenjungha

Answer: (c) Pather Panchali

 

Q2. Who is the latest Indian actor that includes in the Time magazine 100 Most influential people

টাইম আলোচনী 100 আটাইতকৈ প্ৰভাৱশালী ব্যক্তিত অন্তৰ্ভুক্ত শেহতীয়া ভাৰতীয় অভিনেতা কোন

(a) Salman Khan
(b) Amitabh Bachchan
(c) Amir Khan
(d) Aishwarya Rai

Answer: (c) Amir Khan

 

Q3. Who joins the Cannes Film Festival, 2013 as a Jury member

যি জুৰী সদস্য হিচাপে কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ, 2013 ত কোনে যোগদান কৰে

(a) Vidya Balan
(b) Amitabh Bachchan
(c) Sonam Kapur
(d) Aishwarya Rai

Answer: (a) Vidya Balan

 

Q4. Who actor wins the ‘best actor’ award in Nation Film Award, 2013

নেশ্যন ফিল্ম এৱাৰ্ড, 2013 ত কোন অভিনেতাই ‘শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতা’ বঁটা লাভ কৰিছে

(a) Irrfan Khan
(b) Amitabh Bachchan
(c) Annu Kapoor
(d) Shahrukh Khan

Answer: (a) Irrfan Khan

 

Q5. Which film wins the ‘best film’ award in Oscar, 2013

কোনখন চলচ্চিত্ৰই অস্কাৰ, 2013 ত ‘শ্ৰেষ্ঠ চলচ্চিত্ৰ’ বঁটা লাভ কৰে

(a) Life of Pi
(b) Lincoln
(c) Argo
(d) Brave

Answer: (c) Argo

 

Q6. Who wins the first Dadasaheb Phalke Award

প্ৰথম দাদাচাহেব ফালকে বঁটা কোনে জিকিছে

(a) Devika Rani
(b) Prithviraj Kapoor
(c) Pankaj Mullick
(d) Nitin Bose

Answer: (a) Devika Rani

 

Q7. From which year the Dadasaheb Phalke Award has been started

কোন বছৰৰ পৰা দাদাচাহেব ফালকে বঁটা আৰম্ভ কৰা হৈছে

(a) 1965
(b) 1969
(c) 1970
(d) 1972

Answer: (b) 1969

 

Q8. Who was the director of the movie ‘Alam Ara’

‘আলম আৰা’ বোলছবিখনৰ পৰিচালক কোন আছিল

(a) Dadasaheb Phalke
(b) Dadasaheb Torne
(c) Ardeshir Irani
(d) Satyajit Ray

Answer: (c) Ardeshir Irani

 

Q9. Who is the first Indian film actor to win a “Best Actor” award in an international film festival

আন্তৰ্জাতিক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত “শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতা” বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ অভিনেতা কোন

(a) Guru Dutt
(b) Prithviraj Kapoor
(c) N T Rama Rao
(d) Sivaji Ganesan

Answer: (d) Sivaji Ganesan

 

Q10. Who is the director of the film ‘Bandit Queen’

‘Bandit Queen’ চলচ্চিত্ৰখনৰ পৰিচালক কোন

(a) Kamal Haasan
(b) Shekhar Kapur
(c) Rakesh Roshan
(d) Subhash Ghai

Answer: (b) Shekhar Kapur

 

Q11. How many time Satyajit Ray wins Swarna Kamal award for best director

কিমান বাৰ সত্যজিৎ ৰায়ে শ্ৰেষ্ঠ পৰিচালকৰ বাবে স্বৰ্ণ কমল বঁটা লাভ কৰে

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8

Answer: (c) 6

 

Q12. Which one is the first Bollywood film of Sridevi

কোনখন শ্ৰীদেৱীৰ প্ৰথম বলীউড ছবি

(a) Julie
(b) Himmatwala
(c) Sadma
(d) Solva Sawan

Answer: (d) Solva Sawan

 

Q13. Which one is the first film of Amitabh Bachchan’s career

কোনখন অমিতাভ বচ্চনৰ কেৰিয়াৰৰ প্ৰথম খন ছবি

(a) Saat Hindustani
(b) Anand
(c) Parwaana
(d) Guddi

Answer: (a) Saat Hindustani

 

Q14. Who has directed the movie ‘Do Bigha Zamin’

‘দো বিঘা জমিন’ বোলছবিখন কোনে পৰিচালনা কৰিছে

(a) Guru Dutt
(b) Ritwik Ghatak
(c) Bimal Roy
(d) Hrishikesh Mukherjee

Answer: (c) Bimal Roy

 

Q15. Who played the role of Emperor Akbar in the movie ‘Mughal e Azam’

‘মোগল ই আজম’ বোলছবিত সম্ৰাট আকবৰৰ চৰিত্ৰত কোনে অভিনয় কৰিছিল

(a) Prithviraj Kapoor
(b) Murad
(c) Raj Kapoor
(d) Dilip Kumar

Answer: (a) Prithviraj Kapoor

 

Important links:

Download Indian Movie GK pt. 3 PDF Click here
Indian Movie  GK Question Answer pt. 2 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Movies GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment