Indian Movies GK Question Answer pt. 2

Indian Movies GK Question Answer

Indian Movies GK Question Answer pt. 2

Q1. The first programme telecast on Doordarshan is

দূৰদৰ্শনত সম্প্ৰচাৰিত প্ৰথম কাৰ্যসূচীটো হৈছে

(a) Krishi Darshan
(b) Asian games
(c) The Peacock Call
(d) None of the above

Answer: (a) Krishi Darshan

 

Q2. The first sponsored programme telecast on Doordarshan is

দূৰদৰ্শনত সম্প্ৰচাৰিত প্ৰথম পৃষ্ঠপোষকতা কৰা কাৰ্যসূচীটো হৈছে

(a) Hum Log
(b) Buniyaad
(c) Ramayan
(d) Sarab Sanji Gurbani

Answer: (d) Sarab Sanji Gurbani

 

Q3. Who was the first Indian actress to win the Best Actress award in an International Film festival

আন্তৰ্জাতিক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত শ্ৰেষ্ঠ অভিনেত্ৰীৰ বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় অভিনেত্ৰী কোন আছিল

(a) Suchitra Sen
(b) Waheeda Rahman
(c) Nutan
(d) Nargis Dutt

Answer: (a) Suchitra Sen

 

Q4. Which Bollywood film with the highest number of songs

সৰ্বাধিক সংখ্যক গানৰ সৈতে বলীউডৰ কোনখন চলচ্চিত্ৰ

(a) Neel Kamal
(b) Indra Sabha
(c) Alam Ara
(d) Kishan Kanaya

Answer: (b) Indra Sabha

 

Q5. Who is the first Indian movie star to be featured on the cover of Time magazine

টাইম আলোচনীৰ বেটুপাতত প্ৰদৰ্শিত হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ তাৰকা কোন

(a) Zeenat Aman
(b) Parveen Babi
(c) Ashwariya Rai
(d) Amir Khan

Answer: (b) Parveen Babi

 

Q6. Which one is the longest film in India by running time

সময় ৰক্ষা কৰি কোনখন ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল ছবি

(a) Thavamai Thavamirundhu
(b) Mera Naam Joker
(c) LOC Kargil
(d) Parthiban Kanavu

Answer: (a) Thavamai Thavamirundhu

 

Q7. Lata Mangeshkar awarded with Bharat Ratna in the year

কেতিয়া লতা মংগেশকাৰক ভাৰত ৰত্ন ৰে পুৰস্কৃত কৰা হয়

(a) 1998
(b) 2000
(c) 2001
(d) 2004

Answer: (c) 2001

 

Q8. Only Indian movie that wins Palme d’Or award in Cannes Film Festival

কেৱল ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ যিয়ে কান চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত পালমে ডি’অৰ বঁটা লাভ কৰে

(a) Bandit Queen
(b) Mother India
(c) Do Bigha Zamin
(d) Neecha Nagar

Answer: (d) Neecha Nagar

 

Q9. First Indian movie that premiered in the USA

আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰত প্ৰিমিয়াৰ হোৱা প্ৰথম ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ

(a) Mother India
(b) Amar Jyoti
(c) Ram Rajya
(d) Awaara

Answer: (c) Ram Rajya

 

Q10. Which one is India’s first television soap opera

কোনটো ভাৰতৰ প্ৰথম টেলিভিছন চোপ অপেৰা

(a) Buniyaad
(b) Hum Log
(c) Ramayan
(d) Yeh Jo Hai Zindagi

Answer: (b) Hum Log

 

Q11. First televison show that complete 1000 episodes

প্ৰথম টেলিভিছনে দেখুৱায় যে 1000 টা খণ্ড সম্পূৰ্ণ কৰক

(a) Kkusum
(b) Kahaani Ghar Ghar Kii
(c) Kasautii Zindagii Kay
(d) Ek Mahal Ho Sapno Ka

Answer: (d) Ek Mahal Ho Sapno Ka

 

Q12. Who received dada Saheb Phalke award for 2012

২০১২ চনৰ কোনে দাদা চাহেব ফালকে বঁটা কোনে লাভ কৰিছিল

(a) Pran
(b) Amitabh Bachchan
(c) Bhupen Hazarika
(d) Dev Anand

Answer: (a) Pran

 

Q13. How many movies are made by Dadasaheb Phalke

দাদাচাহেব ফালকে কিমান খন চিনেমা নিৰ্মাণ কৰে

(a) 13
(b) 57
(c) 101
(d) 95

Answer: (d) 95

 

Q14. For which film Satyajit Ray won Golden Lion at Venice Film Festival in 1956

কোনখন চলচ্চিত্ৰ বাবে সত্যজিৎ ৰয়ে ১৯৫৬ চনত ভেনিছ চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত গোল্ডেন লায়ন জয় কৰিছিল

(a) Aparaijito
(b) Apur Sansar
(c) Pather Panchali
(d) Jalsaghar

Answer: (a) Aparaijito

 

Q15. Who plays the leading role in the film Raja Harishchandra

ৰজা হৰিশ্চন্দ্ৰ চলচ্চিত্ৰখনত কোনে মুখ্য চৰিত্ৰত অভিনয় কৰিছিল?

(a) Vithal
(b) Prithviraj Kapoor
(c) DD Dabke
(d) None of the above

Answer: (c) DD Dabke

 

Important links:

Download Indian Movie GK pt. 2 PDF Click here
Indian Movie  GK Question Answer pt. 1 Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Movies GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment