Indian Movies GK Question Answer pt. 1

Indian Movies GK Question Answer

Indian Movies GK Question Answer pt. 1

Q1. First Indian movie submitted for Oscar

অস্কাৰৰ বাবে দাখিল কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ 

(a) The Guide
(b) Mother India
(c) Madhumati
(d) Amrapali

Answer: (b) Mother India

 

Q2. Satyajit Ray win Oscar in the year

সত্যজিৎ ৰয়ে কেতিয়া অস্কাৰ লাভ কৰে

(a) 1992
(b) 1994
(c) 1986
(d) 1990

Answer: (a) 1992

 

Q3. First Indian sound film was

প্ৰথম ভাৰতীয় ধ্বনি চলচ্চিত্ৰ খন হল

(a) Alam Ara
(b) Raja Harishchandra
(c) Kishan Kanya
(d) None of the above

Answer: (a) Alam Ara

 

Q4. Filmfare awards started from the year

ফিল্মফেয়াৰ বঁটা কেতিয়াৰ পৰা আৰম্ভ হৈছিল

(a) 1952
(b) 1964
(c) 1954
(d) 1960

Answer: (c) 1954

 

Q5. From which year Indian Government-sponsored National Film Award

কোন বছৰৰ পৰা ভাৰত চৰকাৰৰ পৃষ্ঠপোষকতাত ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা দিয়া হৈছিল 

(a) 1972
(b) 1973
(c) 1984
(d) 1980

Answer: (b) 1973

 

Q6. Total number of awards won by Satyajit Ray in National Film Award

সত্যজিৎ ৰয়ে লাভ কৰা মুঠ ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা পুৰস্কাৰৰ সংখ্যা

(a) 10
(b) 32
(c) 12
(d) 8

Answer: (b) 32

 

Q7. First Indian to win an Oscar award

অস্কাৰ বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় 

(a) Bhanu Athaiya
(b) AR Rahman
(c) Rasul Pookutty
(d) None of the Above

Answer: (a) Bhanu Athaiya

 

Q8. Total number of Best Actor nomination for Amitabh Bachan in Filmfare Award

ফিল্মফেয়াৰ বঁটাত অমিতাভ বচ্চন  বাবে মুঠ শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতাৰ মনোনয়নৰ সংখ্যা

(a) 28
(b) 22
(c) 30
(d) 12

Answer: (a) 28

 

Q9. First Filmfare Award for best actor award to

শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতাৰ পুৰস্কাৰৰ বাবে প্ৰথম ফিল্মফেয়াৰ বঁটা লাভ কৰিছিল 

(a) Ashok Kumar
(b) Dilip Kumar
(c) Raj Kapoor
(d) None of the Above

Answer: (b) Dilip Kumar

 

Q10. Last film directed by Satyajit Ray

সত্যজিৎ ৰায়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত অন্তিম খন চলচ্চিত্ৰ

(a) Agantuk
(b) Bala
(c) Pikoo
(d) Jana Aranya

Answer: (a) Agantuk

 

Q11. Film and Television Institute of India located at

ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ আৰু দূৰদৰ্শন প্ৰতিষ্ঠান কত অৱস্থিত

(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Pune
(d) Delhi

Answer: (c) Pune

 

Q12. Film and Television Institute of India established in the year

কিমান চনত স্থাপিত ফিল্ম এণ্ড টেলিভিছন ইনষ্টিটিউট অৱ ইণ্ডিয়া

(a) 1655
(b) 1962
(c) 1965
(d) 1960

Answer: (d) 1960

 

Q13. First 3D animated film from India is

ভাৰতৰ পৰা প্ৰথম ত্ৰিমাসিক এনিমেটেড চলচ্চিত্ৰ হৈছে

(a) Roadside Romeo
(b) Ghayab Aaya
(c) Hanuman
(d) Bal Ganesh

Answer: (a) Roadside Romeo

 

Q14. First Indian animation film “Ek Anek Aur Ekta” in 1974 directed by

১৯৭৪ চনত প্ৰথম ভাৰতীয় এনিমেচন চলচ্চিত্ৰ “এক আনিক ঔৰ একতা” পৰিচালনা কৰিছিল

(a) Ram Mohan
(b) Vijaya Mulay
(c) Milind Ukey
(d) None of the above

Answer: (b) Vijaya Mulay

 

Q15. Doordarshan founded in India in the year

ভাৰতত কেতিয়া দূৰদৰ্শন প্ৰতিষ্ঠা কৰা হোৱা 

(a) 1962
(b) 1965
(c) 1952
(d) 1959

Answer: (d) 1959

 

Important links:

Download Indian Movie GK pt. 1 PDF Click here
Indian Movie  GK Question Answer Click here
Download our app Click here

Top 15 Indian Movies GK Question Answer to improve your GK learning skills. These Indian general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment