Indian History Quiz pt. 9

Indian History Quiz

Indian History Quiz pt. 9

Q1. Who is known as the founder of the Indian National Congress

কাক ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছৰ প্ৰতিষ্ঠাপক বুলি জনা যায়

(a) Dinshaw Wacha
(b) Surendra Nath Benrjee
(c) Allan Octavian Hume
(d) Dadabhai Naoroji

Answer: (c) Allan Octavian Hume

 

Q2. Who was the first woman president of Indian National Congress

ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছৰ প্ৰথম মহিলা সভাপতি কোন আছিল

(a) Sarojini Naidu
(b) Annie Besant
(c) Nellie Sengupta
(d) Kamala Nehru

Answer: (b) Annie Besant

 

Q3. The first round table conference in London was held in the year

বছৰটোত লণ্ডনত প্ৰথম ৰাউণ্ড টেবুল সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল

(a) 1928
(b) 1929
(c) 1930
(d) 1931

Answer: (c) 1930

 

Q4. The Indian Councils Act, 1909 is also known as

ভাৰতীয় পৰিষদ আইন, 1909 ক নামেৰেও জনা যায়

(a) Gandhi-Irwin Pact
(b) Montagu-Chelmsford Reforms
(c) Morley-Minto Reforms
(d) None of the above

Answer: (c) Morley-Minto Reforms

 

Q5. Who was the first Secretary of State for India

ভাৰতৰ প্ৰথম ৰাজ্যিক সচিব কোন আছিল

(a) Viscount Cranborne
(b) Lord Randolph Churchill
(c) Lord Ripon
(d) Edward Stanley

Answer: (d) Edward Stanley

 

Q6. Who was the last Governor-General of Indian under East India Company Rule

ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানী ৰুলৰ অধীনত ভাৰতীয় অন্তিম গভৰ্ণৰ জেনেৰেল কোন আছিল

(a) Lord Salisbury
(b) Lord Canning
(c) Lord Ripon
(d) Lord Dalhouise

Answer: (b) Lord Canning

 

Q7. Who was the first president of the Indian National Congress

ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছৰ প্ৰথম সভাপতি কোন আছিল

(a) Surendra Nath Benrjee
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Annie Besant
(d) Womesh Chunder Bonnerjee

Answer: (d) Womesh Chunder Bonnerjee

 

Q8. In which year Akbar reign the power of Mughal Empire

কোন বছৰত আকবৰে মোগল সাম্ৰাজ্যৰ শক্তিৰ ৰাজত্ব কৰিছিল

(a) 1523
(b) 1556
(c) 1520
(d) 1495

Answer: (b) 1556

 

Q9. Who wrote the book Ain-i-Akbari or the “Constitution of Akbar”

আইন-ই-আকবৰী বা “আকবৰৰ সংবিধান” কিতাপখন কোনে লিখিছিল

(a) Todar Mal
(b) Man Singh
(c) Faizi
(d) Abul Fazl

Answer: (d) Abul Fazl

 

Q10. Who build the famous Shalimar Bagh of Srinagar

শ্ৰীনগৰৰ বিখ্যাত শালিমাৰ বাগ কোনে নিৰ্মাণ কৰে

(a) Babur
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shah Jahan

Answer: (c) Jahangir

 

Q11. Which Mughal Emperor is also known as ‘Alamgir’

কাক মোগল সম্ৰাটক ‘আলমগীৰ’ বুলিও জনা যায়

(a) Babur
(b) Jahangir
(c) Aurangzeb
(d) Humayun

Answer: (c) Aurangzeb

 

Q12. Who was the first Mughal Emperor to enforce sharia law in India

ভাৰতত শৰিয়া আইন বলবৎ কৰা প্ৰথম মোগল সম্ৰাট কোন আছিল

(a) Akbar
(b) Aurangzeb
(c) Bahadur Shah II
(d) Humayun

Answer: (b) Aurangzeb

 

Q13. Famous Moroccan traveler Ibn Battuta visited India during the reign of

মৰক্কোৰ বিখ্যাত ভ্ৰমণকাৰী ইবন বটুতাই ৰাজত্বকালত ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছিল

(a) Muhammad bin Tughluq
(b) Sultan Ghiyath-ud-din
(c) Sultan Feroze Shah Tughluq
(d) Sultan Muhammad Shah

Answer: (a) Muhammad bin Tughluq

 

Q14. Delhi’s only lady ruler Razia Sultana belongs to which dynasty

দিল্লীৰ একমাত্ৰ মহিলা শাসক ৰাজিয়া চুলতানা কোন ৰাজবংশৰ অন্তৰ্ভুক্ত

(a) Tughluq Dynasty
(b) Lodi Dynasty
(c) Khilji Dynasty
(d) Slave Dynasty

Answer: (d) Slave Dynasty

 

Q15. Who was the founder of the Lodi dynasty in India

ভাৰতৰ লোদি ৰাজবংশৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(a) Ibrahim Lodi
(b) Sikander Lodi
(c) Bahlol Lodi
(d) None of the above

Answer: (c) Bahlol Lodi

 

Important web links

Download Indian History pt. 9 PDF Click here
For Indian History Quiz pt. 8 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your GK learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment