Indian History Quiz pt. 8

Indian History Quiz

Indian History Quiz pt. 8

Q1. Who had renamed the famous diamond ‘Syamantaka-mani’ as ‘Kuh-e nur’

কোনে  বিখ্যাত হীৰা ‘চ্যামান্তকা-মণি’ক ‘কুহ-ই নুৰ’ বুলি নামাকৰণ কৰিছিল

(a) Ahmad Shah Durrani
(b) Nadir Shah
(c) Sultan Mahmud
(d) Timur Shah Durrani

Answer: (b) Nadir Shah

 

Q2. ‘Din-e-Ilahi’ religion was founded by

‘দিন-ই-ইলাহি’ ধৰ্ম প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(a) Jahangir
(b) Shah Jahan
(c) Aurengzeb
(d) Akbar

Answer: (d) Akbar

 

Q3. The other name of Chanakya is

চাণক্যৰ আনটো নাম হৈছে

(a) Samudra Gupta
(b) Amarsimha
(c) Kumar Gupta
(d) Vishnu Gupta

Answer: (d) Vishnu Gupta

 

Q4. Who is the author of the book ‘Rama Charitamanas’

‘ৰমা চৰিতমানস’ গ্ৰন্থখনৰ লেখক কোন

(a) Kalidas
(b) Valmiki
(c) Tulshidas
(d) Surdas

Answer: (c) Tulshidas

 

Q5. Vande Mataram was first sung at the session of the Indian National Congress in

বন্দে মাতৰম প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছৰ অধিৱেশনত গোৱা হৈছিল

(a) 1886
(b) 1892
(c) 1896
(d) 1930

Answer: (c) 1896

 

Q6. Which battle give East Indian Company the right to collect of revenue in India for first time

কোন যুদ্ধই ইষ্ট ইণ্ডিয়ান কোম্পানীক প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতত ৰাজহ সংগ্ৰহৰ অধিকাৰ দিয়ে

(a) Battle of Plassey
(b) Battle of Buxar
(c) Anglo-Maratha War
(d) Anglo-Mysore War

Answer: (b) Battle of Buxar

 

Q7. Who was the Governor-General of India during Indian Rebellion of 1857

1857 চনৰ ভাৰতীয় বিদ্ৰোহৰ সময়ত ভাৰতৰ গভৰ্ণৰ জেনেৰেল কোন আছিল

(a) Lord Wellesley
(b) James Broun-Ramsay
(c) Charles Canning
(d) Lord Cornwallis

Answer: (c) Charles Canning

 

Q8. Who had implemented the ‘Doctrine of Lapse’ policy in India

ভাৰতত কোনে ‘ডক্টৰিন অফ লেপচ’ নীতি ৰূপায়ণ কৰিছিল

(a) Lord Wellesley
(b) Lord Ripon
(c) Charles Canning
(d) Lord Dalhousie

Answer: (d) Lord Dalhousie

 

Q9. Who had founded Hindu reform movement ‘Arya Samaj’ in 1875

কোনে 1875 চনত হিন্দু সংস্কাৰ আন্দোলন ‘আৰ্য সমাজ’ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Dayananda Saraswati
(c) Swami Virajananda
(d) Debendranath Tagore

Answer: (b) Dayananda Saraswati

 

Q10. Who had written the book ‘Geet Govind’

‘গীত গোবিন্দ’ কিতাপখন কোনে লিখিছিল

(a) Banbhatta
(b) Kalidas
(c) Varahmihir
(d) Jayadev

Answer: (d) Jayadev

 

Q11. The city of Agra was founded in 1504 by

কোনে আগ্ৰা চহৰখন 1504 চনত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(a) Akbar
(b) Sikandar Lodi
(c) Shah Jahan
(d) Ibrahim Lodi

Answer: (b) Sikandar Lodi

 

Q12. During which Governor rule, the Indian Civil Service was introduced

যি সময়ত ৰাজ্যপাল শাসন কালত ভাৰতীয় অসামৰিক সেৱা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল

(a) Lord Cornwallis
(b) Lord Macaulay
(c) Lord Curzon
(d) Lord Ripon

Answer: (a) Lord Cornwallis

 

Q13. When the declaration of ‘Purna Swaraj’ made by the Indian National Congress

কেতিয়া ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছৰ দ্বাৰা ‘পূৰ্ণ স্বৰাজ’ ঘোষণা কৰা হৈছিল

(a) 1932
(b) 1918
(c) 1921
(d) 1930

Answer: (d) 1930

 

Q14. Which viceroy of India take the decision of Partition of Bengal

ভাৰতৰ কোন জন ভাইচৰয়ে বংগ বিভাজনৰ সিদ্ধান্ত লয়

(a) Lord Curzon
(b) Lord Ripon
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Minto

Answer: (a) Lord Curzon

 

Q15. In which year the Indian National Congress was established

কোন বছৰত ভাৰতীয় জাতীয় কংগ্ৰেছ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(a) 1882
(b) 1896
(c) 1906
(d) 1885

Answer: (d) 1885

 

Important web links

Download Indian History pt. 8 PDF Click here
For Indian History Quiz pt. 7 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your GK learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment