Indian History Quiz pt. 7

Indian History Quiz

Indian History Quiz pt. 7

Q1. Qutub Minar construction was started by Qutub-ud-din Aibak in 1192. Who had completed the construction of Qutub Minar

কুতুব মিনাৰ নিৰ্মাণ 1192 চনত কুতুব-উদ-দিন আইবাকে আৰম্ভ কৰিছিল। কোনে কুতুব মিনাৰনিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰিছিল

(a) Ghiyas ud din Balban
(b) Razia Sultana
(c) Anangpal Tomar
(d) Iltutmish

Answer: (d) Iltutmish

 

Q2. What is the real name of Birbal

বীৰবলৰ প্ৰকৃত নাম কি

(a) Maheshdas Brahmbhatt
(b) Amarasimha
(c) Ramtanu
(d) None of the above

Answer: (a) Maheshdas Brahmbhatt

 

Q3. Who was not included in the ‘Navaratna’ of Akbar

কাক আকবৰৰ ‘নৱৰত্ন’ত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হোৱা নাছিল

(a) Birbal
(b) Tansen
(c) Raja Man Singh
(d) Raja Bharmal

Answer: (d) Raja Bharmal

 

Q4. Which one is the poem written by Kalidas (Other three are plays written by Kalidas)

কোনটো কালিদাসৰ দ্বাৰা লিখা কবিতা (বাকী তিনিখন কালিদাসৰ দ্বাৰা লিখা নাটক)

(a) Kumarasambhava
(b) Vikramorvasiyam
(c) Abhignanasakuntalam
(d) Malavikagnimitram

Answer: (a) Kumarasambhava

 

Q5. Who is known as the Napoleon of India

কাক ভাৰতৰ নেপোলিয়ন বুলি জনা যায়

(a) Samudragupta
(b) Chandragupta I
(c) Ramagupta
(d) Vikramaditya

Answer: (a) Samudragupta

 

Q6. Kabir was the disciple of

কবীৰ কাৰ  শিষ্য (ছাত্র) আছিল

(a) Vallabhacharya
(b) Ramanand
(c) Ramanuja
(d) None of the above

Answer: (b) Ramanand

 

Q7. Which monument was not built by Shah Jahan

কোনটো স্মাৰক শ্বাহজাহানে নিৰ্মাণ কৰা নাছিল

(a) Taj Mahal
(b) Red Fort
(c) Jama Masid
(d) Fatehpur Sikri

Answer: (d) Fatehpur Sikri

 

Q8. Who was the ruler of Delhi when Babur attacked India

বাবৰে ভাৰত আক্ৰমণ কৰাৰ সময়ত দিল্লীৰ শাসক কোন আছিল

(a) Sikandar Lodi
(b) Bahlul Lodi
(c) Mahmud
(d) Ibrahim Lodi

Answer: (d) Ibrahim Lodi

 

Q9. ‘Gayatri Mantra’ is written in

‘গায়ত্ৰী মন্ত্ৰ’ কত লিখা হৈছে

(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Laxmi Puran
(d) None of the above

Answer: (a) Rigveda

 

Q10. At the time of Alexander’s invasion, which dynasty ruling north India

আলেকজেণ্ডাৰৰ আক্ৰমণৰ সময়ত, কোন ৰাজবংশে উত্তৰ ভাৰতশাসন কৰিছিল

(a) Maurya
(b) Nanda
(c) Kushan
(d) Gupta

Answer: (b) Nanda

 

Q11. Who was not a part of ‘Navaratnas’ of Vikramaditya

কোন বিক্ৰমাদিত্যৰ ‘নৱৰত্ন’ৰ অংশ নাছিল

(a) Kalidas
(b) Varahamihira
(c) Charaka
(d) Amarasimha

Answer: (c) Charaka

 

Q12. Use of Zero and Decimal system was introduced during the period of which dynasty

কোন ৰাজবংশৰ সময়ছোৱাত শূন্য আৰু দশমিক প্ৰণালীৰ ব্যৱহাৰ আৰম্ভ কৰা হৈছিল

(a) Gupta
(b) Pallav
(c) Maurya
(d) Kushan

Answer: (a) Gupta

 

Q13. Who was the founder of Madras

মাদ্ৰাজৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(a) Robert Clive

(b) Lord Dalhousie

(c) Sir John Child

(d) Francis Day

Answer: (d) Francis Day

 

Q14. Who was the founder of Indian Boy Scouts

ইণ্ডিয়ান বয় স্কাউটছৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(a) Robert Baden-Powell
(b) Ernest T. Seton
(c) Dan Beard
(d) Robert Powell

Answer: (a) Robert Baden-Powell

 

Q15. The National song of India “Vande Mataram” was first published in which novel in 1882

ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গীত “বন্দে মাতৰম” প্ৰথমে ১৮৮২ চনত কোনখন উপন্যাসখন প্ৰকাশিত হৈছিল

(a) Sitaram
(b) Anandamath
(c) Gitanjali
(d) None of the above

Answer: (b) Anandamath

Important web links

Download Indian History pt. 7 PDF Click here
For Indian History Quiz pt. 6 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your GK learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *