Indian History Quiz pt. 6

Indian History Quiz

Indian History Quiz pt. 6

Q1. Who was the founder of the Indian Association

ভাৰতীয় সংস্থাৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(a) Dadabhai Naoroji
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Surendranath Banerjee
(d) AO Hume

Answer: (c) Surendranath Banerjee

 

Q2. The first Indian leader to undergo imprisonment was

কাৰাবাস ৰখা প্ৰথম ভাৰতীয় নেতা কোন আছিল

(a) C Vijaraghavachari
(b) B G Tilak
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Dadabhai Noroji

Answer: (a) C Vijaraghavachari

 

Q3. First Indian to used the word ‘Swarajya’

‘স্বৰাজ’ শব্দটো ব্যৱহাৰ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয়

(a) Raja Rammohan Rai
(b) Mahtma Gandhi
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Swami Vivekanand

Answer: (c) Bal Gangadhar Tilak

 

Q4. All India Harijan Sangha was established by Mahatma Gandhi in the year

কিমান চনত মহতামা গান্ধীয়ে অল ইণ্ডিয়া হৰিজন সংঘ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(a) 1935
(b) 1932
(c) 1920
(d) 1927

Answer: (b) 1932

 

Q5. In which place did Satyagraha first started by Mahatma Gandhi

কোন ঠাইত সত্যাগ্ৰহ প্ৰথমে মহাত্মা গান্ধীয়ে আৰম্ভ কৰিছিল

(a) Delhi
(b) Calcutta
(c) Baroda
(d) Champaran

Answer: (d) Champaran

 

Q6. Who was the first to address Mahatma Gandhi as the “Father of Nation”

মহাত্মা গান্ধীক “ৰাষ্ট্ৰৰ পিতা” বুলি সম্বোধন কৰা প্ৰথম জন কোন আছিল

(a) Subhas Chandra Bose
(b) Rabindra Nath Tagore
(c) B G Tilak
(d) JL Nehru

Answer: (a) Subhas Chandra Bose

 

Q7. Dandi March was began on the date of

দাণ্ডি মাৰ্চ কেতিয়া আৰম্ভ হৈছিল

(a) 12th March 1930
(b) 15th March 1928
(c) 15th April 1932
(d) 30th March 1932

Answer: (a) 12th March 1930

 

Q8. Which farm established by Mahatma Gandhi in Natal, South Africa

দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ নাটালত মহাত্মা গান্ধীয়ে স্থাপন কৰা কোনখন ফাৰ্ম

(a) Phoenix Farm
(b) Tolstoy Farm
(c) Sabamati Ashram
(d) None of the above

Answer: (a) Phoenix Farm[/bg_collapse]

 

Q9. Who is considered as the chief architect of Taj mahal

কাক তাজমহলৰ মুখ্য স্থপতি হিচাপে গণ্য কৰা হয়

(a) Mir Abd-ul Karim
(b) Ahmad Lahauri
(c) Makramat Khan
(d) Ustad Isa

Answer: (b) Ahmad Lahauri

 

Q10. Number of years required to build Tajmahal

তাজমহল নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বছৰৰ সংখ্যা

(a) 22 years
(b) 26 years
(c) 18 years
(d) 12 years

Answer: (a) 22 years

 

Q11. Who was the English ambassador who get permission from Jahangir to build a factory for the East India Company

ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানীৰ বাবে কাৰখানা নিৰ্মাণৰ বাবে জাহাংগীৰৰ পৰা অনুমতি লাভ কৰা ইংৰাজ ৰাষ্ট্ৰদূত কোন আছিল

(a) Thomas Roe
(b) William Hawkins
(c) Edward Tairy
(d) None of the above

Answer: (a) Thomas Roe

 

Q12. Mangal Pandey was a sepoy at

মঙ্গল পাণ্ডে এজন চিপাহী আছিল

(a) 34th Bengal Native Infantry
(b) Madras Light Cavalry
(c) 5th Royal Gurkha Rifle
(d) None of the above

Answer: (a) 34th Bengal Native Infantry

 

Q13. Which one is the first fort constructed by the British in India

কোনটো ভাৰতত ব্ৰিটিছৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা প্ৰথম টো ফৰ্ট

(a) Fort William
(b) Fort St George
(c) Fort St Angelo
(d) Fort St David

Answer: (b) Fort St George

 

Q14. The second battle of Panipat, 1556 fought between

পানীপথৰ দ্বিতীয় যুদ্ধ, 1556 ত কাৰ মাজত সংঘটিত হৈছিল

(a) Babur and Lodi
(b) Maratha and Durrani
(c) Akbar and Hemu
(d) Mughal and British

Answer: (c) Akbar and Hemu

 

Q15. Who wrote the biography of Akbar – “Akbarnama” (Book of Akbar)

কোনে আকবৰৰ জীৱনী লিখিছিল – “আকবৰনামা” (আকবৰৰ কিতাপ)

(a) Abul Fazl
(b) Shaikh Mubarak
(c) Abd al-Qadir Bada’uni
(d) Abdul Hamid Lahori

Answer: (a) Abul Fazl

Important web links

Download Indian History pt. 6 PDF Click here
For Indian History Quiz pt. 5 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your Gk learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Indian History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *