Indian History Quiz pt. 4

Indian Sports History GjQuiz

Indian History Quiz pt. 4

Q1. Which Chola king assumed the title “Gangaikonda” and built the new capital Gangaikonda-cholapuram

কোন চোল ৰজাই “গংগাইকোণ্ডা” উপাধি গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু নতুন ৰাজধানী গংগাইকোণ্ডা-চোলাপুৰম নিৰ্মাণ কৰিছিল

(a) Rajaraja
(b) Rajaraja II
(c) Kulottunga II
(d) Rajendra I

Answer: (d) Rajendra I

Q2. Who was the first scholar to decipher the Ashokan inscriptions

অশোকৰ শিলালিপিৰ পাঠোদ্ধাৰ কৰা প্ৰথম পণ্ডিত কোন আছিল

(a) James Prinsep
(b) R. K. Mukherji
(c) Sir Alexander Cunningham
(d) R. S. Sarma

Answer: (a) James Prinsep

Q3. Which of the following was not a feature of Indus Valley Civilization

নিম্নলিখিত কোনটো সিন্ধু সভ্যতাৰ বিশেষত্ব নাছিল

(a) Town Planning
(b) Use of Iron
(c) Use of Bronze
(d) Drainage system

Answer: (b) Use of Iron

Q4. Who is known as the father of Indian Archaeology

কাক ভাৰতীয় পুৰাতত্ত্বৰ জনক বুলি জনা যায়

(a) Sir John Marshall
(b) Dayaram Sahani
(c) S. R. Rao
(d) Sir Alexander Cunningham

Answer: (d) Sir Alexander Cunningham

Q5. Who assumed the power after the death of Chandragupta Maurya

চন্দ্ৰগুপ্ত মৌৰ্যৰ মৃত্যুৰ পিছত কোনে ক্ষমতা গ্ৰহণ কৰিছিল

(a) Bindusara
(b) Bimbisara
(c) Ashoka
(d) Kharavela

Answer: (a) Bindusara

Q6. Which of the following Buddhist Councils was presided over by Vasumitra

নিম্নলিখিত কোনটো বৌদ্ধ পৰিষদৰ সভাপতিত্ব কৰিছিল বাসুমিত্ৰাই

(a) First Buddhist Council, Rajgir
(b) Second Buddhist Council, Vaisali
(c) Third Buddhist Council, Pataliputra
(d) Fourth Buddhist Council, Kundalvana

Answer: (d) Fourth Buddhist Council, Kundalvana

Q7. Who was the twenty-third Tirthankar of Jainism

জৈন ধৰ্মৰ বাইশতম তীৰ্থংকৰ কোন আছিল

(a) Rishabha
(b) Parsvanath
(c) Mahavira
(d) Siddhartha

Answer: (b) Parsvanath

Q8. The Sangam literary works were compiled in

সংগম সাহিত্য কৰ্মসমূহ সংকলিত কৰা হৈছিল

(a) North India
(b) North-East India
(c) South India
(d) Takshashila

Answer: (c) South India

Q9. Who among the following kings was known as “Devanam Piya Piyadasi”

নিম্নলিখিত ৰজাসকলৰ ভিতৰত কোনক “দেৱনাম পিয়া পিয়াদাসী” বুলি জনা গৈছিল

(a) Chandragupta Maurya
(b) Samudra Gupta
(c) Ashoka
(d) Harshavarshana

Answer: (c) Ashoka

Q10. Who was Mihirakula

মিহিৰাকুলা কোন আছিল

(a) A chinese pilgrim
(b) An Indo-Greek ruler
(c) A Saka ruler
(d) A Huna invader

Answer: (d) A Huna invader

Q11. Charaka Samhita was a work on

চৰকা সংহিতা এটা কাম আছিল

(a) Medicine
(b) Religion
(c) Astrology
(d) Law

Answer: (a) Medicine

Q12. Who among the following was an ally of Harshavardhana

নিম্নলিখিত কোন হৰ্ষবৰ্ধনৰ সহযোগী আছিল

(a) Sasanka
(b) Dharmapala
(c) Fa-Hien
(d) Kumar Bhaskaravarman

Answer: (d) Kumar Bhaskaravarman

Q13. The caves of Ajanta are famous for

অজন্তাৰ গুহাসমূহ কিহৰ বাবে বিখ্যাত

(a) sculpture
(b) paintings
(c) temples
(d) terra-cotta

Answer: (a) sculpture

Q14. Charak was a native of

চৰক এজন স্থানীয় আছিল

(a) Kashmir
(b) Rajasthan
(c) Tamil Nadu
(d) Punjab

Answer: (a) Kashmir

Q15. Who has been described as the “destroyer of the Sakas, the Yavanas and the Pallavas”

কাক “শক, যৱন আৰু পল্লৱসকলৰ ধ্বংসকাৰী” বুলি বৰ্ণনা কৰা হৈছে

(a) Simuka
(b) Skanda Gupta
(c) Satakarni I
(d) Gautamiputra Satakarni

Answer: (d) Gautamiputra Satakarni

Important web links

Download Indian History Quiz pt. 4 PDF Click here
Read Indian History Quiz pt. 3 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your Gk learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Indian History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here
Indian Science & Technology gk Click here

Leave a Comment