Indian History Quiz pt. 3

Indian Sports History GjQuiz

Indian History Quiz pt. 3

Q1. The largest Jain teerthankar idol (108 feet tall idol of Lord Rishabhdeva) is located in which state

আটাইতকৈ ডাঙৰ জৈন তীৰ্থংকৰ মূৰ্তি (ভগৱান ঋষভদেৱৰ 108 ফুট ওখ মূৰ্তি) কোন খন ৰাজ্যত অৱস্থিত

(a) Tamil Nadu
(b) Himachal Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Maharashtra

Answer: (d) Maharashtra

Q2. The Forest Research Institute is located in

বন গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানটো কত অৱস্থিত

(a) Ooty
(b) Raipur
(c) Hyderabad
(d) Dehradun

Answer: (d) Dehradun

Q3. In which State of India the south-west monsoon enter first

ভাৰত ৰাজ্যৰ কোনখন ৰাজ্যত দক্ষিণ-পশ্চিম মৌচুমী বায়ু প্ৰথমে প্ৰৱেশ কৰে

(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Goa

Answer: (a) Kerala

Q4. India’s first food bank is established in

ভাৰতৰ প্ৰথম খাদ্য বেংক স্থাপন কৰা হৈছে

(a) Secunderabad
(b) Hyderabad
(c) Kolkata
(d) New Delhi

Answer: (d) New Delhi

Q5. Which island is renamed as Abdul Kalam Island

কোন দ্বীপৰ নাম আব্দুল কালাম দ্বীপ ৰখা হৈছে

(a) Elephanta Island
(b) Havelock Island
(c) Wheeler Island
(d) Kadmat Island

Answer: (c) Wheeler Island

Q6. The “Start Up India Stand Up India” campaign is associated with

“ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া” অভিযানৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(a) Education
(b) Woman Empowerment
(c) Sports
(d) Entrepreneurship

Answer: (d) Entrepreneurship

Q7. The Kangra valley is located in

কাংৰা উপত্যকা টো ইয়াত অৱস্থিত

(a) Punjab
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Uttarakhand

Answer: (b) Himachal Pradesh

Q8. Which city is also known as the City of Temples

কোন খন চহৰক মন্দিৰৰ চহৰ বুলিও জনা যায়

(a) Thrissur
(b) Guwahati
(c) Puri
(d) Bhubaneswar

Answer: (d) Bhubaneswar

Q9. Which one of the following states has the lowest proportion of Scheduled Castes

নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্যত অনুসূচীত জাতিৰ অনুপাত আটাইতকৈ কম

(a) Assam
(b) Mizoram
(c) Karnataka
(d) Tamilnadu

Answer: (b) Mizoram

Q10. Marina Beach is located in

মেৰিনা বীচ ইয়াত অৱস্থিত

(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Goa
(d) Tamil Nadu

Answer: (d) Tamil Nadu

Q11. The Kaziranga National Park is located in

কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান খন কত অৱস্থিত

(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Assam
(d) Meghalaya

Answer: (c) Assam

Q12. The first indigenously built Indian fighter aircraft is known as

প্ৰথম খন স্বদেশী নিৰ্মিত ভাৰতীয় যুঁজাৰু বিমানক কি নামেৰে জনা যায়

(a) Chetak
(b) Tejas
(c) Rudra
(d) Vikram

Answer: (b) Tejas

Q13. Which one is the Western most point of the East–West Corridor

কোনটো পূব-পশ্চিম কৰিডৰৰ পশ্চিমতম বিন্দু

(a) Ahmedabad
(b) Porbandar
(c) Mumbai
(d) Surat

Answer: (b) Porbandar

Q14. The phrase “God’s own country” is used to refer which Indian State

কোনটো ইণ্ডিয়ান ষ্টেটক বুজাবলৈ “ঈশ্বৰৰ নিজৰ দেশ” বাক্যাংশটো ব্যৱহাৰ কৰা হয়

(a) Kerala
(b) Goa
(c) Odisha
(d) Himachal Pradesh

Answer: (a) Kerala

Q15. The Kaziranga National Park is famous for

কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কিহৰ বাবে বিখ্যাত

(a) Elephant
(b) One Horn Rhino
(c) Tiger
(d) Wild Buffalo

Answer: (b) One Horn Rhino

Important web links

Download Indian History Quiz pt. 3 PDF Click here
Read Indian History Quiz pt. 2 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your Gk learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Indian History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *