Indian History Quiz pt. 2

Indian Sports History GjQuiz

Indian History Quiz pt. 2

Q1. Who translated the autobiography of Madame Curie to Hindi

মেডাম কুৰিৰ আত্মজীৱনী হিন্দীলৈ কোনে অনুবাদ কৰিছিল

(a) Jawaharlal Nehru
(b) Lal Bahadur Shastri
(c) M. K. Gandhi
(d) B. G. Tilak

Answer: (b) Lal Bahadur Shastri

Q2. Who among the following is associated with the creations, You Said It, The Common Man and The Tunnel of Time

নিম্নলিখিত কোন সৃষ্টিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, আপুনি কৈছিল ইট, দ্য কমন মেন আৰু দ্য টানেল অফ টাইম

(a) R. K. Laxman
(b) R. K. Narayan
(c) Khushwant Singh
(d) Ruskin Bond

Answer: (a) R. K. Laxman (Rasipuram Krishnaswami Iyer Laxman )

Q3. The Hawa Mahal is located in which city

হাৱা মহল কোন খন চহৰত অৱস্থিত

(a) Jaipur
(b) Udaipur
(c) Delhi
(d) Gwalior

Answer: (a) Jaipur

Q4. What does JAM Number Trinity solution mean as per the Economic Survey, 2014-15

অৰ্থনৈতিক ছাৰ্ভে, 2014-15 অনুসৰি জে এ এম নম্বৰ ট্ৰিনিটি সমাধানৰ অৰ্থ কি

(a) Jan Dhan-Awaas-Mobile
(b) Jan Dhan-Aadhaar-Mobile
(c) Jan Dhan-Account-Money
(d) Jan Dhan-Aadhaar-Market

Answer: (b) Jan Dhan-Aadhaar-Mobile

Q5. India’s first women’s bank is known as

ভাৰতৰ প্ৰথম মহিলা বেংক কি নামেৰে জনা যায়

(a) Women’s Bank of India
(b) Mahila bank of India
(c) Bharatiya Mahila Bank
(d) Mahila State Bank of India

Answer: (c) Bharatiya Mahila Bank

Q6. Among the countries in the world, India’s rank in term of area is

বিশ্বৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত, ক্ষেত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ স্থান হৈছে

(a) 5th
(b) 7th
(c) 11th
(d) 13th

Answer: (b) 7th

Q7. The major part of Mumbai city is located on the island named

মুম্বাই চহৰৰ প্ৰধান অংশ টো নামদিয়া দ্বীপটোত অৱস্থিত

(a) St. Mary’s Islands
(b) Cross Island
(c) Salsette Island
(d) Oyster Rock

Answer: (c) Salsette Island

Q8. NITI in NITI Aayog stands for

নীতি আয়োগৰ নীতিৰ অৰ্থ হৈছে

(a) National Institution for Transforming India
(b) New Initiative for Transforming India
(c) New Indian Thinking Initiative
(d) National Initiative for Transforming India

Answer: (a) National Institution for Transforming India

Q9. The Administrative Staff College of India is located in

ভাৰতীয় প্ৰশাসনিক কৰ্মচাৰী মহাবিদ্যালয় কত অৱস্থিত

(a) Delhi
(b) Dehradun
(c) Lucknow
(d) Hyderabad

Answer: (d) Hyderabad

Q10. In which year was the EDUSAT program launched

কোন চনত EDUSAT কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছিল

(a) 1998
(b) 2001
(c) 2002
(d) 2004

Answer: (d) 2004

Q11. Which one of the following is not an east flowing river in India

নিম্নলিখিত কোনটো ভাৰতৰ পূব প্ৰবাহিত নদী নহয়

(a) Mahanadi
(b) Godavari
(c) Cauvery
(d) Tapti

Answer: (d) Tapti

Q12. Which district has become the first one in India to have High-Speed Rural Broadband Network

কোনখন জিলা উচ্চ গতিৰ গ্ৰাম্য ব্ৰডবেণ্ড নেটৱৰ্ক থকা ভাৰতৰ প্ৰথম খন জিলা হৈ পৰিছে

(a) Ajmer of Rajasthan
(b) Vidisha of Madhya Pradesh
(c) Idukki of Kerala
(d) Kamrup of Assam

Answer: (c) Idukki of Kerala

Q13. India’s first remote sensing satellite (IRS 1A) was launched from

ভাৰতৰ প্ৰথম ৰিম’ট চেঞ্চিং উপগ্ৰহ (IRS 1A)ৰ পৰা উৎক্ষেপণ কৰা হৈছিল

(a) Sriharikota
(b) Baikonur
(c) Cape Kennedy
(d) French Guiana

Answer: (b) Baikonur

Q14. The Administrative Staff College of India was established in the year

কোন চনত ভাৰতীয় প্ৰশাসনিক কৰ্মচাৰী মহাবিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰা হয়

(a) 1952
(b) 1956
(c) 1959
(d) 1963

Answer: (b) 1956

Q15. The Ashok stambh of which place has been adopted as the national emblem of India

কোন ঠাইৰ অশোক স্তম্ভক ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতীক হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হৈছে

(a) Sanchi
(b) Vaishali
(c) Sarnath
(d) Allahabad

Answer: (c) Sarnath

Important web links

Download Indian History Quiz pt. 2 PDF Click here
Read Indian History Quiz pt. 1 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your Gk learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Indian History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *