Indian History Quiz pt. 12

Indian History Quiz

Indian History Quiz pt. 12

Q1. Who is known as the founder of the Chalukya Dynasty

কাক চালুক্য ৰাজবংশৰ প্ৰতিষ্ঠাপক বুলি জনা যায়

(a) Kirtivarman I
(b) Pulakesi I
(c) Rajaraja
(d) Vishnubardhana

Answer: (b) Pulakesi I

 

Q2. Who wrote the pamphlet ‘Why I am an Atheist’ in Jail

কাৰাগাৰত ‘মই কিয় নাস্তিক’ পত্ৰিকাখন কোনে লিখিছিল

(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Bhagat Singh
(d) Subhash Chandra Bose

Answer: (c) Bhagat Singh

 

Q3. The train robbery ‘Kakori conspiracy’ took place in the year

ৰেল ডকাইতি ‘কাকোৰী ষড়যন্ত্ৰ’ কেতিয়া সংঘটিত হৈছিল

(a) 1920
(b) 1923
(c) 1925
(d) 1930

Answer: (c) 1925

 

Q4. The Jallianwala Bagh massacre took place in the year

জালিয়ানৱালা বাগ গণহত্যা কেতিয়া সংঘটিত হৈছিল

(a) 1913
(b) 1902
(c) 1915
(d) 1919

Answer: (d) 1919

 

Q5. Who ordered the shooting at Jallianwala Bagh that killed thousand of protesters

জালিয়ানৱালা বাগত হাজাৰ হাজাৰ প্ৰতিবাদকাৰীক হত্যা কৰা গুলীচালনাৰ নিৰ্দেশ কোনে দিছিল?

(a) John Akehurst
(b) Reginald Dyer
(c) Frederick John Alfieri
(d) John Armstrong

Answer: (b) Reginald Dyer

 

Q6. Who completed the construction of Harmindir Sahib (Golden Temple) in 1604

কোনে ১৬০৪ চনত হাৰমিন্দিৰ চাহিব (সোণালী মন্দিৰ) নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰে 

(a) Guru Amar Das
(b) Guru Hargobind
(c) Guru Har Rai
(d) Guru Arjan

Answer: (d) Guru Arjan

 

Q7. Who is the tenth or last of the ten Sikh Gurus

দহজন শিখ গুৰুৰ দশম বা অন্তিম কোন

(a) Guru Gobind Singh
(b) Guru Tegh Bahadur
(c) Guru Amar Das
(d) Guru Har Krishan

Answer: (a) Guru Gobind Singh

 

Q8. Nalanda, which was the center of higher education in ancient India was located in

প্ৰাচীন ভাৰতত উচ্চ শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ বিন্দু হৈ থকা নালন্দা কত অৱস্থিত আছিল

(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Bihar
(d) Kashmir

Answer: (c) Bihar

 

Q9. Which Sikh Guru built the Akal Takht in Harmandir Sahib complex in Amritsar

কোন শিখ গুৰুৱে অমৃতসৰৰ হৰমন্দিৰ চাহিব কমপ্লেক্সত অকাল তখত নিৰ্মাণ কৰিছিল

(a) Guru Arjan
(b) Guru Hargobind
(c) Guru Ram Das
(d) Guru Angad

Answer: (b) Guru Hargobind

 

Q10. Guru Nanak was born in the year

গুৰু নানকৰ জন্ম কেতিয়া হৈছিল

(a) 1398
(b) 1452
(c) 1469
(d) 1502

Answer: (c) 1469

 

Q11. How many years did Mughal Empire exist in India

ভাৰতত মোগল সাম্ৰাজ্য কিমান বছৰ আছিল?

(a) 400 Years
(b) 300 Years
(c) 331 Years
(d) 262 Years

Answer: (c) 331 Years

 

Q12. Which one was the first capital city of the Mughal Empire in India

কোনখন ভাৰতৰ মোগল সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰথম ৰাজধানী চহৰ আছিল

(a) Delhi
(b) Lahore
(c) Fatehpur Sikri
(d) Agra

Answer: (d) Agra

 

Q13. Which Mughal Emperor granted a Firman to the East India Company for duty-free trading rights in Bengal

কোনজন মোগল সম্ৰাটে বংগত শুল্ক-মুক্ত বাণিজ্য অধিকাৰৰ বাবে ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানীক এটা ফিৰ্মান প্ৰদান কৰিছিল

(a) Aurangzeb
(b) Furrukhsiyar
(c) Bahadur Shah I
(d) Muhammad Shah

Answer: (b) Furrukhsiyar

 

Q14. How many years did Aurangzeb rule

ঔৰঙ্গজেবে কিমান বছৰ শাসন কৰিছিল

(a) 49 Years
(b) 52 Years
(c) 35 Years
(d) 45 Years

Answer: (a) 49 Years

 

Q15. Swami Vivekananda attend the ‘Parliament of the World’s Religions in America in the year

স্বামী বিবেকানন্দই চনত ‘আমেৰিকাত বিশ্বধৰ্মৰ সংসদ’ত উপস্থিত থাকে

(a) 1865
(b) 1893
(c) 1895
(d) 1900

Answer: (b) 1893

 

Important web links

Download Indian History pt. 11 PDF Click here
For Indian History Quiz pt. 11 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your GK learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

1 thought on “Indian History Quiz pt. 12”

Leave a Comment