Indian History Quiz pt. 11

Indian History Quiz

Indian History Quiz pt. 11

Q1. Who designed the Victoria Terminus (Chhatrapati Shivaji Terminus railway station), Mumbai India

মুম্বাই ইণ্ডিয়াৰ ভিক্টোৰিয়া টাৰ্মিনাস (ছত্ৰপতি শিৱাজী টাৰ্মিনাস ৰেল ষ্টেচন) কোনে ডিজাইন কৰিছিল

(a) Laurie Baker
(b) Frederick William Stevens
(c) Charles Correa
(d) Christopher Charles Benninger

Answer: (b) Frederick William Stevens

 

Q2. The Gandhi-Irwin Pact was signed before

গান্ধী-আৰউইন চুক্তি আগতে স্বাক্ষৰিত হৈছিল

(a) First Round Table
(b) Second Round Table
(c) Third Round Table
(d) None of the above

Answer: (b) Second Round Table

 

Q3. The first Indian ruler to use rocket artillery in the war was

যুদ্ধত ৰকেট আৰ্টিলাৰী ব্যৱহাৰ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় শাসক আছিল

(a) Hyder Ali
(b) Tipu Sultan
(c) Aurangzeb
(d) Babur

Answer: (a) Hyder Ali

 

Q4. Which Governor-General of India founded the Postal Service in India

ভাৰতৰ কোন গভৰ্ণৰ জেনেৰেলে ভাৰতত ডাক সেৱা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(a) Robert Clive
(b) Lord Dalhousie
(c) Robert Clive
(d) None of the above

Answer: (b) Lord Dalhousie

 

Q5. The publication of the newspaper ‘Bengal Gazette’ from Kolkata was started in the year

কিমান চনত কলকাতাৰ পৰা ‘বেংগল গেজেট’ নামৰ বাতৰি কাকতৰ প্ৰকাশ আৰম্ভ কৰা হয়

(a) 1660
(b) 1720
(c) 1755
(d) 1780

Answer: (d) 1780

 

Q6. Who first introduced the adhesive stamp of India/Asia in 1852

কোনে প্ৰথমবাৰৰ বাবে 1852 চনত ভাৰত/এছিয়াৰ আঠালগা মোহৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল

(a) Sir Bartle Frere
(b) Charles James Napier
(c) Alfred Milner
(d) None of the above

Answer: (a) Sir Bartle Frere

 

Q7. Shimla was declared as the summer capital of British India in the year

কিমান চনত চিমলাক ব্ৰিটিছ ভাৰতৰ গ্ৰীষ্মকালীন ৰাজধানী হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল

(a) 1864
(b) 1880
(c) 1902
(d) 1912

Answer: (a) 1864

 

Q8. Before Shimla, which city was the summer capital of British India

চিমলাৰ আগতে, কোন খন চহৰ ব্ৰিটিছ ভাৰতৰ গ্ৰীষ্মকালীন ৰাজধানী আছিল

(a) Ooty
(b) Kannur
(c) Darjeeling
(d) Murree

Answer: (d) 1780

 

Q9. The first battle of Panipat was fought in the year

পানীপথৰ প্ৰথম যুদ্ধ কেতিয়া সংঘটিত হৈছিল

(a) 1520
(b) 1523
(c) 1526
(d) 1528

Answer: (c) 1526

 

Q10. In which year Battle of Buxar was fought

কোন বছৰত বাক্সাৰ যুদ্ধ হৈছিল

(a) 1775
(b) 1764
(c) 1739
(d) 1778

Answer: (b) 1764

 

Q11. The battle of Plassey was fought between British East India Company and

প্লাচিৰ যুদ্ধ ব্ৰিটিছ ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানীৰ মাজত সংঘটিত হৈছিল আৰু

(a) Mir Jafar
(b) Siraj ud-Daulah
(c) Shuja-ud-Daula
(d) Shah Alam II

Answer: (b) Siraj ud-Daulah

 

Q12. The third Anglo-Mysore was fought between

তৃতীয় এংলো-মহীশূৰ যুদ্ধ কাৰ মাজত সংঘটিত হৈছিল

(a) British and Tipu Sultan
(b) British and Hyder Ali
(c) British and Franch Army
(d) None of the above

Answer: (a) British and Tipu Sultan

 

Q13. In which year, Queen Victoria took the title of ‘Empress of India’

কোন বছৰত ৰাণী ভিক্টোৰিয়াই ‘ভাৰতৰ সম্ৰাজ্ঞী’ উপাধি গ্ৰহণ কৰে

(a) 1757
(b) 1857
(c) 1876
(d) 1902

Answer: (c) 1876

 

Q14. In which year, the partition of Bengal took place

কোন বছৰত বংগ বিভাজন হৈছিল

(a) 1898
(b) 1905
(c) 1900
(d) 1907

Answer: (b) 1905

 

Q15. Who was the Prime minister of Britain when India got Independence

ভাৰতে স্বাধীনতা লাভ কৰাৰ সময়ত ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কোন আছিল

(a) Clement Attlee
(b) Winston Churchill
(c) Ramsay MacDonald
(d) Neville Chamberlain

Answer: (a) Clement Attlee

 

Important web links

Download Indian History pt. 11 PDF Click here
For Indian History Quiz pt. 10 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your GK learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment