Indian History Quiz pt. 10

Indian History Quiz

Indian History Quiz pt. 10

Q1. Who was the founder of Slave dynasty in Delhi

দিল্লীত দাস ৰাজবংশৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(a) Razia Sultana
(b) Ghiyas ud din Balban
(c) Aram Shah
(d) Qutb-ud-din Aibak

Answer: (d) Qutb-ud-din Aibak

 

Q2. Chinese traveller Hsuan Tsang visited India during the reign of

চীনা ভ্ৰমণকাৰী হচুয়ান চাঙে শাসনকালত ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছিল

(a) Ashoka
(b) Harsha Vardhan
(c) Kanishka
(d) Changra Gupta I

Answer: (b) Harsha Vardhan

 

Q3. Who was the founder of the Vijayanagara Empire

বিজয়নগৰ সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(a) Raja Raja Chola
(b) Pulakesi I
(c) Harihara I
(d) Deva Raya I

Answer: (c) Harihara I

 

Q3. Who is the writer of the book ‘Ratnavali’

‘ৰত্নাৱলী’ কিতাপখনৰ লেখক কোন

(a) Vishnu Sarma
(b) Kautilya
(c) Kalidasa
(d) Harsha Vardhan

Answer: (d) Harsha Vardhan

 

Q4. Who is the writer of the book ‘Panchatantra’

‘পঞ্চতন্ত্ৰ’ গ্ৰন্থখনৰ লেখক কোন

(a) Vishnu Sarma
(b) Charak
(c) Hala
(d) Harsha Vardhan

Answer: (a) Vishnu Sarma

 

Q5. Which king assumed the title Shiladitya

কোন ৰজাই শিলাদিত্য উপাধি গ্ৰহণ কৰিছিল

(a) Changupta I
(b) Ashoka
(c) Samudragupta
(d) Harsha Vardhan

Answer: (d) Harsha Vardhan

 

Q6. Which Sikh Guru initiated the ‘Sikh Khalsa’ in 1699

যিটো শিখ গুৰুৱে 1699 চনত ‘শিখ খালচা’ আৰম্ভ কৰিছিল

(a) Guru Nanak
(b) Guru Arjan
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) Guru Gobind Singh

Answer: (d) Guru Gobind Singh

 

Q7. Chandragupta Maurya founded the Mauryan Empire after defeating

চন্দ্ৰগুপ্ত মৌৰ্যই পৰাজিত হোৱাৰ পিছত মৌৰ্য সাম্ৰাজ্য প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(a) Shunga Dynasty
(b) Nanda Dynasty
(c) Shishunaga Dynasty
(d) Gupta Dynasty

Answer: (b) Nanda Dynasty

 

Q8. Famous poet Banabhatta was a member in the court of the King

বিখ্যাত কবি বনভট্ট ৰজাৰ ৰাজৰাজত সদস্য আছিল

(a) Akbar
(b) Vikramaditya
(c) Harsha Vardhana
(d) Samudragupta

Answer: (c) Harsha Vardhana

 

Q9. First sanskrit grammar book ‘Ashtadhyayi’ was written by

প্ৰথম সংস্কৃত ব্যাকৰণ গ্ৰন্থ ‘অষ্টধ্যায়ী’ লিখিছিল

(a) Banabhatta
(b) Tulsidas
(c) Bashkar
(d) Panini

Answer: (d) Panini

 

Q10. The poem “Meghadūta” was written by

“মেঘাডুটা” কবিতাটো কোনে লিখিছিল

(a) Tulsidas
(b) Kalidasa
(c) Bhavabhuti
(d) Harsha

Answer: (b) Kalidasa

 

Q11. Kanishka was an Emperor of the ___ dynasty

কনিষ্ক ___  ৰাজবংশৰ সম্ৰাট আছিল

(a) Gupta
(b) Satavahana
(c) Sunga
(d) Kushan

Answer: (d) Kushan

 

Q12. Who is the founder of Hindu College in Calcutta which is presently known as Presidency University

কলিকতাৰ হিন্দু মহাবিদ্যালয়ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন যাক বৰ্তমান প্ৰেচিডেন্সি বিশ্ববিদ্যালয় বুলি জনা যায়

(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Dwarkanath Tagore
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Debendranath Tagore

Answer: (c) Raja Ram Mohan Roy

 

Q13. Who commissioned the construction of Jama Masjid, Delhi

দিল্লীৰ জামে (জামা) মসজিদ নিৰ্মাণৰ কাম কোনে আৰম্ভ কৰিছিল

(a) Akbar
(b) Shah Jahan
(c) Jangir
(d) Aurangzeb

Answer: (b) Shah Jahan

 

Q14. Bahadur Shah Zafar was buried in which city

বাহাদুৰ শ্বাহ জাফৰক কোন খন চহৰত সমাধিস্থ কৰা হৈছিল

(a) Rangoon
(b) Yangon
(c) Delhi
(d) None of the above

Answer: (b) Yangon

 

Q15. Who was the first Muslim invader in India

ভাৰতৰ প্ৰথম মুছলমান আক্ৰমণকাৰী কোন আছিল

(a) Mahmud of Ghazni
(b) Iltutmish
(c) Muhmmad Ghori
(d) Muhmmad-bin-Qasim

Answer: (d) Muhmmad-bin-Qasim

 

Important web links

Download Indian History pt. 10 PDF Click here
For Indian History Quiz pt. 9 Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your GK learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment