Indian History Quiz pt. 1

Indian Sports History GjQuiz

Indian History Quiz pt. 1

Q1. First English newspaper in India

ভাৰতৰ প্ৰথম ইংৰাজী বাতৰি কাকত খনৰ নাম

(a) The Bengal Gazette
(b) The Calcutta Gazette
(c) The Bengal Journal
(d) The Bombay Herald

Answer: (a) The Bengal Gazette

Q2. Who first translated Bhagvad Gita to English

 কোনে প্ৰথম ভগৱৎ গীতাক ইংৰাজী ভাষালৈ অনুবাদ কৰিছিল

(a) William Jones
(b) Charles Wilkins
(c) Alexander Cunningham
(d) John Marshall

Answer: (b) Charles Wilkins

Q3. First Governor-General of Bengal was

বংগৰ প্ৰথম গভৰ্ণৰ জেনেৰেল কোন আছিল

(a) Robert Clive
(b) William Bentinck
(c) Wellesley
(d) Warren Hastings

Answer: (d) Warren Hastings

Q4. Where did the British first open their factories in the Eastern part of India?

ব্ৰিটিছে প্ৰথমে ভাৰতৰ পূব অংশত তেওঁলোকৰ কাৰখানাবোৰ ক’ত খুলিছিল?

(a) Assam
(b) Orissa
(c) Bihar
(d) Sikim

Answer: (b) Orissa

Q5. Who introduce English as official language

কোনে ইংৰাজীক চৰকাৰী ভাষা হিচাপে পৰিচয় দিয়ে

(a) Lord William Bentick
(b) Sir Charles Wood
(c) Dalhousie
(d) Allan Octawain Hume

Answer: (b) Sir Charles Wood

Q6. Goa was captured by Portuguese

কোন চনত গোৱাক পৰ্তুগীজসকলে বন্দী কৰিছিল

(a) 1479 AD
(b) 1575 AD
(c) 1510 AD
(d) 1600 AD

Answer: (c) 1510 AD

Q7. When East India Company was came into existence, England was ruled by

কেতিয়া ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানী অস্তিত্বত আহিছিল, ইংলেণ্ডৰ দ্বাৰা শাসন কৰা হৈছিল

(a) Hanovarians
(b) Stuarts
(c) Normans
(d) None of the above

Answer: (c) Normans

Q8. Sati was declared illegal and punishable by

কোনে সতীক অবৈধ আৰু শাস্তিযোগ্য বুলি ঘোষণা কৰিছিল

(a) Lord William Bentinck
(b) Lord Ripon
(c) Lord Canning
(d) Lord Dalhousie

Answer: (a) Lord William Bentinck

Q9. In Bengal, the headquarters of East India Company were located at

বংগত, ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানীৰ মুখ্য কাৰ্যালয় কত অৱস্থিত আছিল

(a) Fort St David
(b) Fort William
(c) Fort St George
(d) None of the above

Answer: (b) Fort William

Q10. First Governor-General of India was

কোন ভাৰতৰ প্ৰথম গভৰ্ণৰ জেনেৰেল আছিল

(a) Lord Amherst
(b) Lord William Bentinck
(c) Sir Charles Metcalfe
(d) Robert Clive

Answer: (b) Lord William Bentinck

Q11. Who wrote the book “Babuvivah”

“বাবুবিবাহ” কিতাপখন কোনে লিখিছিল

(a) Raja Rammohan Rai
(b) Pandit Rambai
(c) Ishwar Chandra Vidyasagar
(d) Rabindranath Tagore

Answer: (c) Ishwar Chandra Vidyasagar

Q12. The first session of the All India Congress held in Bombay in 1920, was presided over by

1920 চনত বোম্বাইত অনুষ্ঠিত সৰ্বভাৰতীয় কংগ্ৰেছৰ প্ৰথম অধিৱেশনৰ সভাপতিত্ব কৰিছিল

(a) J L Nehru
(b) VV Giri
(c) Lala Lajpat Rai
(d) MM Joshi

Answer: (c) Lala Lajpat Rai

Q13. Who founded Ferguson College at Pune in 1885

কোনে ১৮৮৫ চনত পুনেত ফাৰ্গুচন কলেজ প্ৰতিষ্ঠা কৰে

(a) Decan Educational Society
(b) Bharatiya Sewak Samaj
(c) Samaj Sewa Sangh
(d) Theosophical Society

Answer: (a) Decan Educational Society

Q14. First census in India was conducted at the time of

কোন সময়ত ভাৰতত প্ৰথম লোকপিয়ল সম্পন্ন কৰা হৈছিল

(a) Lord Mayo
(b) Lord Lytton
(c) Lord Auckland
(d) Sir John Napier

Answer: (a) Lord Mayo

Q15. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed

ৰ’লাট আইন গৃহীত হোৱাৰ সময়ত ভাৰতৰ ভাইচৰয় কোন আছিল

(a) Lord Irwin
(b) Lord Reading
(c) Lord Chelmsford
(d) Lord Wavell

Answer: (c) Lord Chelmsford

Important web links

Download Indian History Quiz pt. 1 PDF Click here
Read Indian History Quiz  Click here

Top 15 Indian History Quiz to improve your Gk learning skills. These Indian History Quiz Questions Answers can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Indian History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here
Indian Science & Technology gk Click here

You May Also Like

2 Comments

  1. ভাৰতীয় ইতিহাসত কেৱল ব্ৰিটিছৰ কথাহে আহে নেকি

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *